Het uitvindingsverhaal van radio

Het uitvindingsverhaal van radio

De uitvinding van de radio vond plaats na de ontdekkingen van telegraaf en telefoon. Dit drietal technologieën is aan elkaar gerelateerd. Radio begon als een draadloze telegrafie. Het begon eigenlijk allemaal met de grote ontdekking van radiogolven. Deze golven kunnen muziek, spraak en afbeeldingen door de lucht overbrengen. Bovendien werken veel apparaten, zoals draadloze telefoons, radio en magnetron-tv via de elektromagnetische golven.

In 1860 voorspelde de Schotse natuurkundige James Maxwell de radiogolven. In 1886 demonstreerde een andere expert Heinrich Hertz de projectie van variatie van elektrische stroom in de vorm van krachtige radiogolven.

Na de uitvinding van de telefoon ontdekten experts dat muziek via telefoonlijnen kan worden verzonden. Een expert genaamd Guglielmo Marconi ontdekte hoe radiosignalen te gebruiken. Hij was een Italiaanse ontdekker die de haalbaarheid van radiocommunicatie aantoonde. Eigenlijk was hij gefascineerd door de ontdekking van radiogolven door Hertz. Hij realiseerde zich dat de radiogolven telegraafberichten konden verzenden en ontvangen. Hij noemde het krachtige draadloze telegrafen.

In 1896 werden zijn gecodeerde signalen verzonden naar slechts een mijl afstand. Toen erkende Marconi het potentieel ervan en deed een aanbod aan de regering van Italië, maar werd afgewezen. Nadat hij naar Engeland was verhuisd, realiseerde hij een patent en deed hij een experiment. In 1898 stuurde Marconi de Kingstown Regatta-resultaten naar het kantoor van Dublin Newspaper. Het was de eerste publieke uitzending van dit geweldige sportevenement. Al snel begon hij zijn radiofabriek en legde hij een link tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. In 1901 legde hij ook een link met Amerika. Hij kreeg ook de Nobelprijs voor de natuurkunde voor zijn uitvinding in 1909.

Het probleem was dat de draadloze telegraaf alleen signalen uitzond. De overdracht van spraak via deze technologie begon in 1921. In 1922 vertelde Marconi ons het nieuws over kortegolftransmissies. Hij was echter niet de enige uitvinder van de radio. Eigenlijk introduceerde Nikola Tesla, een andere grote persoonlijkheid, die in 1884 naar de VS verhuisde, het theoretische model van de radio vóór Marconi.

Een andere eiser op de troon van deze technologie is JC Bose. In 1896 demonstreerde hij radiotransmissie aan de Britse gouverneur-generaal in Calcutta. Interessant genoeg gebeurde de transmissie over een afstand van ongeveer 6 kilometer. Zijn instrument was trouwens verbonden met de telefoondetector.

Eigenlijk loste Bose het probleem van de penetratie via water, muren of bergen op. Eigenlijk wordt de Cohere van Marconi als hetzelfde beschouwd als de Coherer van Bose. In het begin aarzelde Bose een beetje om octrooi aan te vragen, omdat hij geloofde in de vrijheid van uitvindingen in de wetenschap. Hij vroeg er echter een aan toen enkele van zijn vrienden hem in 1901 overhaalden om dit te doen. Hij kreeg het patent in 1904.

Eindelijk werden radiozenders een stuk beter. Wereldwijde radiotelegrafiediensten werden ontwikkeld sinds vroege zenders het mogelijk maakten om de elektriciteit tussen de elektroden en in het circuit te ontladen die te veel interferentie veroorzaakte. Deze problemen werden opgelost door De Forest en Alexanderson.

Zij

Om een lang verhaal kort te maken, er is onderzoek gedaan om de radiotransmissie te verbeteren. Radio is trouwens een geweldig medium voor entertainment geworden. Feit is dat de technologische vooruitgang van vandaag heeft geresulteerd in internetradio. Op dit gebied is satellietradio een andere grote ontwikkeling. Tegenwoordig kun je probleemloos naar elk internationaal radiostation luisteren.

Bron: Shalini Madhav

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie