Het verschil tussen een podcast en een internetradioshow

Het verschil tussen een podcast en een internetradioshow

Internetradioprogramma’s zijn net als traditionele radioprogramma’s, waarbij spraak- of muziekaudio wordt uitgezonden, alleen via internet in plaats van via de traditionele ether. Een van de grootste verschillen tussen internetradioprogramma’s en podcasts is de mogelijkheid om live audio te verzenden. Het uitzenden van internetradio-audio wordt “webcasting” genoemd om het met etymologie nog verder te onderscheiden van traditionele radio.

Deze technologie staat verder los van podcasting en staat dichter bij traditionele radio in die zin dat de luisteraar geen controle heeft over wanneer of hoe hij naar de audio luistert, omdat deze continu wordt gestreamd, net als traditionele radio. Luisteraars nemen deel aan online radioprogramma’s door het juiste webadres te typen of te plakken om de mediaspeler op te roepen en u bent verbonden met hun liveshow op het moment dat u verbinding maakt.

Tijdsbesteding en toegankelijkheid

Podcasts zijn downloadbare audiobestanden, een meer “on demand” ervaring waar je als luisteraar meer controle over hebt. In een ideale wereld zullen uw favoriete internetradioprogramma’s ook profiteren van deze technologie en trouwe luisteraars voorzien van de gearchiveerde opname, zodat zij deze ook kunnen downloaden en later kunnen beluisteren of herhaaldelijk kunnen beluisteren als ze dat willen. De meeste webcasting-platforms bieden deze technologie niet gratis aan, dus u zult merken dat veel radioprogramma’s één en klaar zijn. Er wordt geen opname opgeslagen op internet of op uw computer. Webcasters moeten hun eigen programma’s opnemen om deze functie te kunnen bieden.

Het laatste concept is een grote bonus voor podcast-luisteraars, maar podcast-shows zijn minder voorspelbaar, waardoor inhoud beschikbaar is wanneer ze maar willen, wat vaak minder vaak is dan hun luisteraars zouden willen. Internetradioprogramma’s hebben een vast schema waar ze zich aan verbinden en worden meestal ook voor dezelfde tijd uitgezonden.

Vanuit het perspectief van de contentmaker

Vanuit het perspectief van de maker van een show zijn er voordelen aan beide kanten. Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die ze bereid zijn te besteden, zullen de afgelopen twee concepten een grote beslissende factor zijn. Als hun drijfveren te maken hebben met bedrijven die verder gaan dan hun wens om inhoud te delen, willen ze misschien rekening houden met de grootte van het net dat met elk wordt gedeeld. Met webcasting via internetradioshows kunt u veel luisteraars tegelijk vastleggen. Als dit belangrijk voor je is, of als je advertentiesegmenten binnen de show verkoopt of van plan bent te verkopen, dan is internetradio de juiste keuze. Podcasts bereiken slechts één persoon tegelijk omdat ze een download vereisen, en dit is niet ideaal voor het verkopen van advertentiesegmenten.

De motivatie van een luisteraar begrijpen

Als webcaster moet u de motivatie van uw publiek begrijpen om naar uw show te luisteren. Met een internetradiostation moet je meestal het hele publiek tevreden stellen. Is jouw concept een publiekstrekker? Podcasting kan iets specifieker zijn, of niche, omdat de luisteraar vaak naar jou of een bepaald onderwerp zoekt. Beide zijn punten om te overwegen bij het formuleren van uw hele merk en het schetsen van “afleveringen”.

Bron: Aaron Phillips

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie