Het web democratiseren – Avonturen in Joomla

Het web democratiseren – Avonturen in Joomla

Hoe open source-software het web democratiseert: mijn avonturen met Joomla.

Lees verder als je wilt weten hoe een webdesigner zonder programmeerervaring de RSS Powered News Supersite ANewRelevance.com kon maken.

Terwijl je onder de douche staat, slaat de bliksem in en heb je een geweldig idee voor een website (mijn beste inspiratie lijkt zich altijd te openbaren onder de douche). Het probleem is: 1) je hebt niet de vaardigheden of weet niet hoe je het moet maken en/of 2) je hebt niet het budget om het te laten bouwen. Wat een bekend raadsel, je briljante website-idee is helemaal verkleed en je kunt nergens heen. Deze zomer kwam ik in dezelfde situatie terecht.

Eerst een beetje achtergrond.

Ik ben een zelfverklaarde nieuws-, informatie- en kennisjunkie. Ik wil altijd weten wat er in de wereld gebeurt en ik wil altijd leren. In het verleden betekende dat veel tijd om op mijn toetsenbord te hameren met de tv op de achtergrond. Dit waren in wezen uur na uur toggle-thons van Olberman, Maddow, Matthews, O’Reily, Hannity, Colbert, Stewart, SportsCenter … je snapt het wel.

Ik ben getrouwd. Daar is dit hele avontuur mee begonnen. Ik was vroeger een vrijgezel met veel beschikbare tijd voor het surfen op mijn kanaal. Toen ik trouwde, moest ik deze vrienden achterlaten, om nog maar te zwijgen van de meeste van mijn spullen die het niet haalden uit mijn oude appartement, achter. Interessant is dat mijn vrouw meer een tv-kijker is dan ik. Het probleem is dat het een heel andere programmering is: Bones, House, CSI wat dan ook en VEEL realityshows. Dit was het moment waarop de uitdaging zich aandiende: hoe moet ik weten wat er in de wereld gebeurt als ik mijn shows niet kan bekijken? Mijn programmering wegnemen is als Derek Jeter vragen om een ​​winnende homerun te slaan zonder duimen. Het waren donkere tijden.

Naar het internet ging ik.

Ik dacht dat alle informatie die ik wilde beschikbaar is, het zal gewoon niet worden verpakt in het mooie kleine pakketje dat ik al mijn enige jaren ken. Elke dag zou op dezelfde manier beginnen: start de ‘pute, log in, start Firefox en begin met zoeken. Ik ging site voor site en probeerde alles te verzamelen wat ik kon over wat er gaande was in de wereld om me heen: Drudge, Espn, TMZ, Fark, TechCrunch, enz.

Toen kwam het idee:

Wat als ik alle topkoppen van mijn favoriete sites op één pagina zou kunnen zetten? Of beter nog, al het nieuws dat ik ooit zou willen op één site zetten?

Toen kwam het probleem:

Ik ben een webdesigner, maar ik ben geen programmeur. Dat is een serieuze functionaliteit.

Toen kwam de realiteit:

Ik kan een fantastisch uitziende site samenstellen, maar ik heb altijd gevreesd voor de dag dat ik zou moeten leren hoe ik op de backend moet komen en dingen moet laten gebeuren. Statische site, zeker. Dynamische site, nou…ernstige tijden vragen om serieuze maatregelen.

Het onderzoek begon.

En de focus was vooral tweeledig: 1) Hoe wordt nieuws op internet gebracht? en 2) Wat zijn de beste platforms om het te leveren? Ik moest een manier vinden om een ​​dynamische site te maken die niet alleen het nieuws zou verzamelen, maar het ook presenteerde op een manier die gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te navigeren was en die me directe toegang zou geven tot de sites die ik heb toegevoegd. Ik had natuurlijk geen idee hoe dit zou gebeuren, maar na een behoorlijke hoeveelheid zoekacties ontdekte ik dat er talloze opties waren, waaronder open source software, die aan mijn behoeften zouden voldoen.

Wat informatie over open source.

Open source software, in een notendop, is software die kant-en-klare bruikbaarheid biedt, bijna volledig aanpasbaar is en, het beste van alles, gratis is. Je hebt er misschien wel eens van gehoord: Ruby on Rails, Drupal, WordPress, Joomla. Ze bieden uitgebreide functionaliteiten voor zaken als siteontwikkeling, inhoudsbeheer en online publiceren. Als je je zorgen maakt over de esthetiek, duizenden thema’s (het uiterlijk van de site) zijn beschikbaar om gratis te downloaden of te kopen. Als het op functionaliteit aankomt, zijn er ook honderden plug-ins en modules beschikbaar. Als je het kunt bedenken, is er waarschijnlijk een module of plug-in voor. Deze downloads zijn ook gratis beschikbaar. Kortom, u kunt zelf op locatie bouwen, wat duizenden zou kosten als u een ontwikkelaar inhuurt.

Met zoveel keuzes, hoe kies ik?

Het hangt helemaal af van welk doel u wilt dat uw site dient. Wat wil je dat je site doet? Wie is je publiek? Als je een community wilt bouwen, wil je waarschijnlijk de Drupal- of Joomla-route volgen. Op zoek naar wat e-commerce? Beide bieden solide opties voor e-commerce-integratie. Wil je je werk online publiceren, dan is WordPress een prima oplossing. Het komt erop neer dat u de tijd moet nemen om zoekopdrachten uit te voeren, referenties te vinden en te bepalen welke opties het beste aan uw behoeften voldoen. Voor mijn behoeften koos ik voor Joomla.

Joomla

Momenteel is er veel discussie over welke software beter is: Joomla of Drupal. Eerlijk gezegd zeg ik “zes van de ene half dozijn van de andere”. Beiden “kunnen de kat villen”, ze doen het alleen net even anders. In mijn ervaring is Joomla om vele redenen een goede oplossing voor mij geweest:

– Omdat er geen ervaring binnenkwam, was de leercurve niet al te slecht.

– De installatie (server op afstand) relatief pijnloos.

– De admin/gebruikersinterface is toegankelijk en gebruiksvriendelijk.

– De ondersteunende gemeenschap is solide.

– De beschikbare plug-ins en modules zijn overvloedig en goed gedocumenteerd.

Als u voor Joomla kiest, kunt u er zeker van zijn dat u niet in de kou komt te staan. De gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars is groot en blijft groeien. Het is een relevante software, en van alles wat ik heb gelezen, zou dat geruime tijd moeten zijn.

De volgende stap.

Dus ik had de software gekozen. Ik installeerde het, koos een thema, configureerde de database en backend, en koos enkele modules en plug-ins die de functionaliteit boden die ik nodig had… behalve het nieuws. Dit was de volgende grote stap. De reden waarom ik in de eerste plaats in deze puinhoop ben beland. Ik wilde dat nieuws in realtime werd afgeleverd, bijgewerkt en gepost. Met nog een paar zoekopdrachten vond ik mijn antwoord.

RSS feeds

RSS, meestal vertaald als “Really Simple Syndication” of “Rich Site Summary”, zijn webfeeds die worden gebruikt om regelmatig bijgewerkte werken zoals blogs, nieuwskoppen, audio en video te publiceren. Sites bieden deze feeds zodat, in plaats van regelmatig op de site te moeten inchecken, de updates automatisch aan u kunnen worden geleverd. Kortom, ze “houden je op de hoogte”. Er zijn tal van applicaties beschikbaar die deze feeds op uw desktop zullen leveren. In mijn geval moest ik een manier vinden om ze via mijn website te bezorgen. Dit was een uitdaging omdat de meeste opties die ik vond slechts een klein aantal feeds ondersteunden (1-3). Voorbij waren ze niet open source, wat betekende dat zelfs als ik de feeds door mijn site zou laten lopen, ik ze niet zou kunnen configureren. Uhmff! Meer zoekopdrachten leidden me naar…

Google AJAX Feed-API

In eerste instantie zag het er intimiderend uit. Alleen al de naam deed me “Hun?” zeggen. Kortom, AJAX (afkorting van Asynchronous JavaScript en XML) helpt bij het maken van interactieve webapplicaties. Met deze service, geleverd door Google, kan de gebruiker eenvoudig een reeks aangepaste feeds maken en deze in hun site integreren door simpelweg de door Google gegenereerde code te kopiëren en te plakken. Dit was de perfecte oplossing. En nogmaals, het was gratis. Na wat meer zoeken, ontdekte ik dat er een module beschikbaar was voor Joomla die deze service gemakkelijk zou vertalen naar mijn sitepagina’s. Dus ik installeerde de module, maakte er een noedels van (onthoud dat je dat met open source kunt doen) en bereikte de gewenste resultaten. Mijn site kreeg het nieuws dat ik wilde, maar in plaats van de standaard 3 feeds per pagina ontving ik er 12. Mijn simpele nieuwssite werd een nieuws-supersite. Aahhhh… eindelijk succes.

Nu uitkijkend vanaf de bergtop…

Ik moet zeggen dat het goed voelt. Het zou nalatig zijn van mij om geen eerlijke waarschuwing te geven waar waarschuwing nodig is. Dit project was een behoorlijke uitdaging en vergde extreem veel geduld, hard werken en VEEL uren. Maar uiteindelijk kon een jongen uit een klein stadje zonder programmeerervaring de site maken waarvan hij op een ochtend onder de douche droomde. Er is op dit moment een revolutie gaande op het world wide web: als je het kunt dromen, kun je het ook waarmaken. Alle tools zijn beschikbaar en het enige wat het je kost is je tijd. Open source software democratiseert absoluut het web. Wees moedig en veel succes.

Bron: Michael O. Taylor

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie