Hoe geld te investeren in Hongarije en Roemenië?

Hoe geld te investeren in Hongarije en Roemenië?

Hongarije – Naar mijn mening is Hongarije niet lang de beste keuze voor het jaar 2007. De politieke situatie ondersteunt de groei niet, aangezien de overheidsschuld 10% van het BBP is, de CPI 9%.

De Hongaarse aandelenindex BUX is de afgelopen 12 maanden met 9% gestegen, wat zelfs minder is dan EURO STOXX 50 (15%). Aan de andere kant, vanwege die politieke instabiliteiten, is de BUX K/W-ratio 12,6, wat de laagste Oost-Europese is. Uw investering in Hongaarse financiële instrumenten kan ook de valuta-appreciatie ondersteunen, aangezien de centrale bank waarschijnlijk zal ingrijpen ten gunste van de Hongaarse forint.

Basis van BUX:

bank OTP 35,8% van BUX, gasbedrijf MOL met 28,3%, telco Magyuar Telecom 13,7% en farmaceutisch Gedeon Richter met 14,5%.

Alles bij elkaar vertegenwoordigen die 4 blue chips 92% van BUX!

En hoe te investeren in Hongarije? In EUWAX heb ik twee favoriete open-end indexcertificaten.

1. ISIN CH0021606022 van UBS voor index BUX (inclusief dividendbetalingen van btw 13%!).

2. ISIN AT0000454194 van Raiffeisen Centrobank voor index HTX (zonder dividenden).

Roemenië – Roemenië als nieuwkomer in de EU is een opkomend land met een groot potentieel. Hoofdindex BET bestaat voornamelijk uit financiële en mijnbouw. het is ongeveer 60% van de marktkapitalisatie. Verhandelde blue chips zijn Petrom, BRD, Banca Transilvania, CNTEE Transelectrica. Net als in andere overgangseconomieën zijn lokale Roemeense bedrijven doelwit voor overnames. In de banksector is BRD overgenomen door Societe Generale, Banca Transilvania door de Oostenrijkse Erste Bank.

Op AMEX heb je maar een paar ETF’s die gericht zijn op Centraal- en Oost-Europa, met slechts een fractie van Roemeense aandelen. Een betere manier is om certificaten te gebruiken bij Xetra Wien of Stuttgart. Belangrijkste emittenten zijn Raiffeisenbank, Erste bank.

Bron: Vlada Kynsky

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie