Hoe slim zijn onze slimme auto’s?

Hoe slim zijn onze slimme auto’s?

Het verloren kind van de auto-industrie

LAAT ZIJN PETITE LOOK u niet verwarren met zijn uitmuntende prestaties op de moderne weg – de microcity-coupé “ForTwo” is iets meer dan 2 meter lang, minder dan 1,80 meter breed en 1,80 meter hoog. Met een gewicht van 818 kilogram en 3 voet korter dan een Mini Cooper, hebben deze Vikings rolkooien die vergelijkbaar zijn met raceauto’s, antiblokkeerremmen (ABS), geavanceerde elektronica, microprocessors en superieure aandrijflijn die betere stabiliteit, remmen en algemeen comfort bieden. Het heeft luxe verbeteringen zoals GPS-navigatie, reverse sensing, nachtzicht, geassisteerd parkeren, klimaatregeling, smartcard en keyless voice control. De slimste auto is natuurlijk degene die volledig geautomatiseerd is en zelf rijdt.

Een slimme auto is een mini-compacte tweezitter met geavanceerde elektronica en microprocessor die perfect is voor drukke plaatsen en stadsritten. Het eerste prototype dat bekend staat als de Micro Compact Car (MCC) werd in 1994 ontwikkeld door Swatch en Daimler-Benz en deze ‘Swatchmobile’ werd in 1997 tentoongesteld op de Frankfurt Motor Show. Het woord ‘Smart’ is eigenlijk afgeleid van de samenwerking tussen Swatch en Mercedes: Swatch Mercedes ART. De bijgewerkte Smart “ForTwo” werd in 2008 in de VS uitgebracht.

Wat is er zo slim aan?

Het idee om een ​​kleine auto te bouwen kwam van Nicolas Hayek, de uitvinder van Swatch-horloges. Hij wilde een kleine auto maken die zuinig, milieuvriendelijk en gemakkelijk te parkeren in krappe ruimtes zou zijn. Tegenwoordig bieden zijn nakomelingen bij de Smart-divisie van DaimlerAG en andere autofabrikanten zoals Renault en General Motors (GM) auto’s aan met elektrische of hybride motoren die zuinig en milieuvriendelijk zijn.

Waar men aanvankelijk huiverig was om voor Smart te gaan, is dat begrip nu aan het veranderen. Tot op heden zijn er meer dan 750.000 ForTwo’s verkocht in Europa en Japan. Ook de subcompacts krijgen veel aandacht voor de trend. Wachtlijsten en pre-booking voor Tesla en Chevrolet Volt laten zien dat mensen zich meer zorgen maken over brandstofverbruik en het milieu. De Smart-lijn heeft zich gunstig gepositioneerd in het high-end design- en technologiesegment dat zich richt op de stedelijke hogere middenklasse, vooral de jongere generatie.

Deze micro-auto’s zijn klein van gestalte, maar groots in zuinigheid. Vergeleken met een 7 voet brede Hummer H1 is de ForTwo slechts 1,5 voet breed. In de praktijk betekent dit dat een Smart Car achteruit kan rijden tot aan de stoeprand in plaats van parallel aan andere auto’s te parkeren. Op die manier kunnen twee of drie Smart Cars op één parkeerplaats aan de stoeprand parkeren. In feite wilde Swatch in eerste instantie zo’n auto maken voor de Amerikaanse en Europese markt, waar parkeerruimte en benzine kostbaar zijn. De auto’s zijn uiterst wendbaar en snel van de lijn – hij kan zelfs veel supercars verslaan als het gaat om acceleratie in het stadsverkeer. Met zijn kleine lengte kan de ForTwo binnen een verbluffende cirkel van 22,8 voet draaien, vergeleken met 35,7 voet van een Honda Civic.

Met zijn Tridion Safety Cell voorin heeft Smart ook het veiligheidsprobleem goed onder controle. Deze stijve structuur activeert kreukelzones van een botsend voertuig waardoor een veiligheidsbel rond de passagiers ontstaat. De tweede generatie ForTwo is bekroond met 4 van de 5 sterren in de Euro NCAP Adult Occupant Protection.

ForTwo is een van de zuinigste vierwielige voertuigen met een conventionele benzinemotor op de markt. Uiteraard kan hij niet concurreren met een hybride als het gaat om mpg-nummers, maar hij heeft een kunstzinnig ontwerp en is zeker gemakkelijker te parkeren dan een conventionele vierwieler. Hij kan vrijwel overal de laatste parkeerplaats pakken en wordt geleverd met een groot aantal kleuropties voor zijn unibody en Tridion Safety Cell. Milieutechnisch is Smart het meest veelbelovende vierwielige voertuig. Omdat hij elektrisch wordt aangedreven, veroorzaakt hij geen milieuvervuiling.

Echter, in het geval van prijs zijn Smarts niet zo slim en nooit geweest. De basisprijs van een ForTwo-automaat is $ 20.640 in de VS en $ 19.650 op de Europese markt, om nog maar te zwijgen van het prijskaartje van $ 28.750 van de volledig elektrische ForTwo Cabrio (smart ED). Kopers die op zoek zijn naar brandstofzuinigheid, zoeken ook naar efficiëntie op hun bankrekening, en ze kunnen een kleine conventionele auto met een behoorlijke kilometerstand vinden voor enkele duizenden dollars minder dan de kosten van een ForTwo.

De elektrisch ondersteunde stuurbekrachtiging biedt zeer weinig haptische feedback van het wegdek, waardoor de ForTwo overmatig springt bij verkeersdrempels. De schijf- en trommelremmen voelen ook kunstmatig aan in deskundige handen.

De Smarts zijn ook traag als het gaat om snelheid en kilometers. Hoewel de nieuwste ForTwos Cabrio snel van de lijn is, kan hij in 10,2 seconden van 0-100 km/u halen, vergeleken met 5-7 seconden die nodig zijn voor de meeste conventionele sedans. De topsnelheid is beperkt tot 81 mph, omdat een te hoge snelheid het kilometerrendement en het elektrische bereik drastisch vermindert. De geprojecteerde 70-80 mijl enkel bereik is ook niet praktisch wanneer het 3 uur moet worden opgeladen via een 240-volt stopcontact of 16,5 uur via een 120-volt huishoudstekker.

Nog slimmer

DaimlerChrysler debuteerde op de British Motor Show in juli 2006 met een volledig elektrische versie van de Smart Car, de ForTwo EV. Nu, in 2018, biedt ForTwo Electric Drive een eigenzinnige hatchback met een prijskaartje van $ 24.550 en een in het midden gemonteerde, 80 -pk elektromotor die 70 mijl rijdt met een enkele lading. De nieuwste ForTwo Cabriolet is de ‘cabriolet’ versie van de typische Electric Drive. Net als zijn voorganger heeft de Cabriolet ook een elektrische aandrijflijn en een verrassend ruime laadruimte.

ForTwo is niet de enige in de Smart-lijn. Toyota’s Scion iQ was een waardige concurrent die de meeste Smart Car-records had voor zijn overlijden in 2015. Nu staat ForTwo voor stevige concurrentie met Mitsubishi I-MiEV en Fiat 500e. Honda Fit en Chevy Volt zijn misschien niet de kleinste auto’s op de markt, maar als het gaat om hybride aandrijflijn, auto-intelligentie en brandstofverbruik, hebben deze auto’s een goede concurrentie in het Smart-segment. Mini Cooper is een andere uitdager die stijlvolle en toch stoere prestaties biedt. Al deze auto’s zijn ontworpen om de passagiersruimte te maximaliseren, terwijl de buitenlengte tot een minimum wordt beperkt. ForTwo heeft ook zijn neven uit het Smart-segment in Mercedes – Smart Roadster en Forfour. De laatste wordt herbouwd om een ​​kleine 4 x 4 SUV aan te bieden voor de binnenlandse markt in de VS en Brazilië. Hyundai bouwt momenteel complete zelfrijdende auto’s voor de volgende generatie en Samsung ontwikkelt infotainmentsystemen voor in voertuigen. Beide bedrijven wedijveren in de branche om hyperintelligente auto’s te introduceren.

Hoewel het duidelijk is dat deze Smart een uitstekende keuze is voor stadsauto’s, is het minder duidelijk of hij de conventionele auto’s op benzine volledig zal vervangen. Alleen de tijd zal ons het antwoord geven. Maar nu de brandstofprijzen historisch hoog zijn en het herstel van het milieu een brandend probleem is, is het de hoogste tijd voor autofabrikanten en consumenten om zuinigere en milieuvriendelijkere Smart-auto’s te gebruiken voor dagelijks woon-werkverkeer.

Bron: Riasat Noor

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie