Volledige afhandeling gebeurt via e-mail & telefoon info@sofie.be
Stuur Sofie een e-mail
info@sofie.be

Blog

Hoe te voorkomen dat u gehackt wordt – Twee-factorenauthenticatie

Multi-factor authenticatie (MFA) maakt het veel moeilijker voor een hacker om toegang te krijgen tot uw online spullen, en de meest voorkomende vorm van consumenten-MFA is two-factor authenticatie (2FA). Een veel voorkomende vorm van 2FA is de pinpas. Een factor is de kaart zelf, die magnetische identificatie-informatie bevat (tegenwoordig een chip) en een pincode die u opgeeft wanneer u het ding in een geldautomaat steekt. Het is eenvoudig en redelijk goed om anderen buiten uw geldautomaat te houden. 2FA is belangrijk voor je online accounts, zoals e-mail en je iCloud-accounts.

Hoewel ik toegeef dat het een beetje vervelend kan zijn om iets extra’s te moeten doen om toegang te krijgen tot je account, is het veel minder vervelend dan dat je identiteit wordt gestolen, de toegang tot je e-mail verliest of je vrienden beantwoordt die zich afvragen waarom je zulke gekke dingen over hen hebt gezegd (tenzij je die gekke dingen natuurlijk ook echt hebt gezegd!). Of, de hemel verhoede, iemand die inlogt als jij op een van je spelaccounts.

Hier leest u hoe 2FA- of tweestapsverificatie werkt voor een aantal verschillende online accounttypen. (Let op, deze services veranderen dingen van tijd tot tijd, dus het is goed om op de hoogte te blijven van dergelijke wijzigingen.)

Google authenticatie in twee stappen instellen

Eerst log je in met gebruikersnaam en wachtwoord (we kiezen voor slimme wachtwoorden in deel 3) op je Gmail-account. Er zou een avatar in een cirkel in de linkerbovenhoek van het venster moeten staan. Misschien is het zelfs een foto van jou. Klik erop en je ziet “Mijn account”. (Overigens verandert dit om de paar jaar) Klik in het nieuwe venster dat wordt geopend op “Aanmelden en beveiliging”. Klik op ‘Verificatie in twee stappen’ en vervolgens op ‘Aan de slag’. Tijd om uw gebruikersnaam en wachtwoord opnieuw in te voeren. Voer een telefoonnummer in en klik op of je een sms of een telefoontje wilt ontvangen. Dan krijg je op magische wijze een sms of telefoontje met een 6-cijferige verificatiecode. Typ het in en selecteer de optie om authenticatie in twee stappen in te schakelen. Het is zo makkelijk. Oké, het zijn verschillende stappen, maar niet zo moeilijk.

Het kan zijn dat je je Gmail liever ophaalt met een andere app, zoals Outlook, in plaats van een browser te gebruiken om naar de Gmail-pagina te gaan voor je e-mail. Als dat zo is, kan het zijn dat als je tweestapsverificatie eenmaal hebt ingeschakeld, je Outlook (of een andere app) je blijft vertellen dat je het verkeerde wachtwoord hebt, ook al weet je verdomd goed dat het juist is. Dit is mij overkomen. U moet Google waarschijnlijk een specifiek app-wachtwoord laten geven dat Google voor u zal genereren. U moet naar de pagina App-wachtwoorden gaan, die op het moment van schrijven hier is.

Selecteer de app waarvoor je het wilt hebben (als Outlook, dan zou je “Mail” selecteren), en vervolgens het apparaat dat je gebruikt (Google presenteert op magische wijze een lijst van de apparaten die je gebruikt met hun diensten). Selecteer vervolgens ‘Genereren’. Het toont u een 16-cijferig nummer in een gele balk dat u kunt gebruiken als uw nieuwe wachtwoord voor die app (bijvoorbeeld Outlook) op dat apparaat (vul de spaties niet in). U kunt dat wachtwoord in uw app opslaan en wellicht heeft u dat nummer in de toekomst opnieuw nodig.

Yahoo!

Yahoo! is vergelijkbaar: log in op uw account, ga naar de accountbeveiligingspagina, klik op ‘tweestapsverificatie’ en zet de knop daar om het in te schakelen. Selecteer een optie om een ​​sms of een telefoontje voor verificatie te ontvangen. Voer de code in die via sms of telefoontje naar je toe komt. Op dit punt kunt u een app-wachtwoord maken, vergelijkbaar met het bovenstaande Google-proces voor uw verschillende apps zoals Outlook of Apple (iOS) Mail.

iCloud

Laten we nu 2FA instellen op uw iCloud-account. Eerst moet je een toegangscode hebben ingesteld op je iPhone of iPad.

Klik op de app Instellingen. Als uw apparaat iOS 10.3.3 gebruikt, klikt u op uw naam (of de naam van het account waarmee u zich aanmeldt) en vervolgens op ‘Wachtwoorden en beveiliging’. Had ik al gezegd dat dit zal veranderen als Apple ons scherp houdt door alles te veranderen zodra we vertrouwd zijn met de vorige versie? In de meest recente vorige versie zou u op Instellingen hebben geklikt en vervolgens op iCloud, vervolgens op uw naam en vervolgens op Wachtwoord en beveiliging. Maar ik dwaal af…

Tik nu op ‘Twee-factor-authenticatie inschakelen’. Wees voorbereid op het beantwoorden van enkele beveiligingsvragen – die we in een toekomstig artikel zullen bespreken – en voer vervolgens het telefoonnummer in waarop je de code voor 2FA wilt ontvangen, en selecteer zoals eerder of je een telefoontje of een sms wilt.

Macintosh

Voor een Mac opent u Systeemvoorkeuren en selecteert u iCloud en vervolgens ‘Accountdetails’. Mogelijk moet u inloggen met uw Apple-inloggegevens. Beantwoord zoals hierboven uw beveiligingsvragen als daarom wordt gevraagd, voer het telefoonnummer in waarop u ter verificatie oproepen of sms-berichten wilt ontvangen. Nogmaals, een magische robot stuurt je onmiddellijk de code en je moet die invoeren in het veld dat op je antwoord wacht.

Zodra het is ingeschakeld, ontvangt u een bericht waarin om goedkeuring wordt gevraagd als een onbekend apparaat of onbekende locatie zich bij uw account aanmeldt. Houd er rekening mee dat op een Mac die melding soms in een venster kan staan ​​dat achter een ander venster is verborgen, dus zoek daar naar als je merkt dat je problemen hebt met het verkrijgen van het goedkeuringsverzoek.

Over problemen gesproken, het lijkt veel werk om twee-factor-authenticatie te hebben, maar als het eenmaal is ingesteld, is het niet zo moeilijk en voegt het aanzienlijke veiligheid toe aan uw accounts, evenals aanzienlijke barrières voor potentiële hackers. Dus doe het!

De volgende keer bespreken we wachtwoorden, toegangscodes en waarom je niet die leuke vragenlijsten moet invullen die al je vrienden je sturen.

Vervolgens in deel drie: Slimme wachtwoorden en geheime vragen kiezen (ook wel het formulier weggeven).

Bron: Steve Burgess

  • Gerelateerde Tags: