Hoe werkt WordPress?

Hoe werkt WordPress?

WordPress voor een gemakkelijke website

De kans is groot dat je al van WordPress hebt gehoord. Maar wat is WordPress? Simpel gezegd, WordPress is websoftware waarmee je je eigen website of blog kunt maken. Sinds het in 2003 werd uitgebracht, is WordPress een van de meest populaire webpublicatieplatforms geworden en tegenwoordig beheert het meer dan 70 miljoen websites. Omdat het is gebouwd op industriestandaard php en mySQL, kan het WordPress-hostingplatform op vrijwel elke moderne server draaien.

Maar wat veel mensen zich niet realiseren, is WordPress niet alleen een blogtool. Het is ook een zeer flexibel CMS voor inhoudbeheer waarmee u uw eigen website met volledige functionaliteit kunt bouwen en beheren met alleen uw webbrowser. Het beste van alles is dat het helemaal gratis is. Het is voortdurend aan het verbeteren en evolueren. Dat komt omdat WordPress een open-sourceproject is, wat betekent dat honderden vrijwilligers van over de hele wereld constant de code voor WordPress-software maken en verbeteren. En er zijn duizenden plug-ins, widgets en thema’s waarmee je een volledig op maat gemaakte website kunt bouwen voor zo ongeveer alles wat je maar kunt bedenken.

Hoe werkt WordPress?

Sinds de begindagen van internet zijn websites gemaakt in HTML, een programmeertaal die gebruikmaakt van complexe instructies, tags genaamd, om tekst, afbeeldingen, paginalay-outs enzovoort op te maken. Uw webbrowser leest vervolgens de HTML-code die de tags interpreteert om de inhoud van een bepaalde pagina weer te geven en weer te geven. Tegenwoordig installeer je WordPress in een paar minuten op je eigen webhostingaccount. En eenmaal geïnstalleerd, kunt u een eenvoudige, webgebaseerde editor gebruiken om webpagina’s te maken zonder dat u HTML hoeft te leren. Er is zelfs een gehoste versie op WordPress.com, waarmee u in slechts enkele seconden een nieuwe WordPress-website kunt maken. Het nadeel van deze methode is dat je geen eigen domeinnaam hebt, maar een subdomein gebruikt. De meeste internetprofessionals zijn het erover eens dat het registreren en bouwen op uw eigen domeinnaam en website op de lange termijn waardevoller is dan dezelfde hoeveelheid tijd besteden aan het bouwen van een website met de domeinnaam van iemand anders. Dit is de reden waarom het wordt aanbevolen dat u een gedeeld webhostingaccount krijgt en WordPress op uw hostingaccount installeert. Veel gedeelde hostingaccounts bevatten een eenvoudige click-to-install-functie die het installeren van WordPress op uw eigen hostingaccount met uw eigen domeinnaam in een handomdraai maakt.

 • johnday.WordPress.com
 • johnday.com

Met uw eigen domeinnaam en uw eigen webhostingaccount met WordPress geïnstalleerd, heeft u de controle over uw eigen inhoud en uw eigen website.

WordPress is een uitstekende keuze voor uw website of blog:

 1. Het is open source, wat ook betekent dat het gratis is voor commercieel of privégebruik. Honderden mensen werken eraan, WordPress wordt voortdurend verbeterd en ontwikkeld.
 2. Het is gebruiksvriendelijk. In plaats van een webdesigner in te huren of contact op te nemen met uw webmaster wanneer u een kleine wijziging aan uw website wilt aanbrengen, kunt u eenvoudig uw eigen inhoud beheren en bijwerken zonder dat u HTML hoeft te leren. Als u weet hoe u de basisopmaakhulpmiddelen in Microsoft Word moet gebruiken, kunt u uw site bewerken.
 3. Het is flexibel en uitbreidbaar. Er zijn letterlijk duizenden plug-ins en thema’s, zowel commercieel als gratis, waarmee je eenvoudig het hele uiterlijk van je website of blog kunt veranderen of zelfs nieuwe functies zoals polls of contactformulieren kunt toevoegen met slechts een paar klikken.
 4. Het is gemakkelijk om steun te vinden. Dus als u zeer aangepaste functies wilt toevoegen, is het gemakkelijk om ondersteuning te vinden of iemand in te huren om u te helpen. Het officiële WordPress-forum dat erg handig is om antwoorden te vinden op al je WordPress-vragen. Andere ondersteuningsopties zijn onder meer de WordPress Stack Exchange- of WP-vragen die antwoorden op uw vragen bieden. Er zijn duizenden ontwikkelaars die u ook kunnen helpen.
 5. WordPress is SEO-vriendelijk. WordPress voldoet aan de normen en bevat alles wat u nodig hebt om ervoor te zorgen dat uw inhoud wordt geoptimaliseerd voor zoekmachines, wat essentieel is voor het succes en de zichtbaarheid van uw websites in zoekmachines. Kortom, WordPress is gemaakt om SEO goed te doen.
  • Volledig compatibel met W3C-normen
  • Ingebouwde ondersteuning voor RSS en Ping-O-Matic
  • Schone, zoekmachinevriendelijke code
 6. Je hebt de controle over je eigen inhoud. Sommige andere publicatieplatforms beperken wat u wel of niet kunt doen op uw eigen website. En je bent opgesloten in die service, dus als deze ooit wordt afgesloten, kun je gemakkelijk al je inhoud kwijtraken. Met WordPress kunt u uw gegevens importeren uit andere systemen zoals blogger of tumbler. En u kunt uw gegevens eenvoudig exporteren om van WordPress af te stappen, mocht u dat willen. U heeft de controle over uw website en uw inhoud.

Ontwerp een website met WordPress en een webhostingaccount:

De volgende stappen beschrijven het proces dat u doorloopt bij het opzetten van een WordPress-website op uw webhostingaccount.

 1. Domeinnaam en webhosting kopen
 2. Installeer WordPress vanuit cPanel
 3. Instellingen en structuur van permalinks wijzigen
 4. Essentiële plug-ins toevoegen
  • Betere WP-beveiliging – beveilig uw WordPress-website
  • WP Super Cache – versnel en verbeter de prestaties van uw site
  • WordPress SEO door Yoast/All in One SEO Pack – optimaliseer de berichten en pagina’s van uw site voor zoekmachines
  • Contactformulier – voeg een eenvoudig contactformulier toe aan een pagina op uw website
  • Google XML-sitemaps – maak en verzend uw XML-sitemap naar Google voor een betere indexering
 5. Installeer thema
 6. Content toevoegen

Webhostingaccount en WordPress

Met WordPress kunt u zich concentreren op uw inhoud – in tegenstelling tot talloze uren werken aan het ontwerp en de workflow – u zult waarschijnlijk meer plezier beleven aan het runnen van uw site op dit CMS. Dus als u op zoek bent naar een gemakkelijke tool om uw eigen blog of website te bouwen zonder ingewikkelde HTML te hoeven leren, dan maakt geen enkel ander systeem dit zo eenvoudig. En u zult merken dat WordPress ongelooflijk flexibel is met duizenden thema’s, plug-ins en ondersteuningsopties om ervoor te zorgen dat uw site in de toekomst met u meegroeit. De meeste webhosting wordt geleverd met WordPress klaar om te installeren met slechts een paar klikken en het ondersteunend personeel bij uw webhost is waarschijnlijk zeer bekend met WordPress voor uw hulp.

Bron: Stephanie Rosendahl

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie