Draadloze netwerken hebben het gemakkelijker dan ooit gemaakt om overal in huis toegang te krijgen tot internet.

Vrijwel iedereen met een internetverbinding heeft een wifi-router.

Hierdoor kunnen meerdere apparaten er draadloos verbinding mee maken. Dit gemak heeft echter een prijs, het betekent ook dat andere mensen toegang kunnen krijgen tot uw netwerk.

Als je een wifi-netwerk in huis hebt, moet je er echt alles aan doen om dit te beveiligen. Deze gids zal een aantal tips uitlichten om wifi te beveiligen.

Belangrijke veiligheidsoverwegingen voor uw wifi-netwerk

In deze handleiding wordt een aantal manieren besproken waarop u uw wifi-netwerk kunt beveiligen. Waaronder:

Waarom moet je zorgen?

Alle wifi-routers hebben een ingebouwde beveiliging die relatief eenvoudig is in te stellen. Veel mensen zullen WEP of WPA echter gewoon uitschakelen.

Dit komt omdat dit soort beveiliging irritant kan zijn.

Veel mensen begrijpen ook niet waarom ze de moeite zouden moeten nemen om hun draadloze netwerk te beveiligen.

Daar zijn nogal wat redenen voor. Ten eerste kunnen andere mensen gratis toegang krijgen tot uw internetverbinding. Hierdoor kan uw internetverbinding vertragen. Een onbeveiligde wifi-verbinding kan er ook voor zorgen dat mensen uw internetverbinding voor illegale doeleinden gebruiken.

Als uw draadloze netwerk niet correct is beveiligd, kan het ook mensen toegang geven tot uw persoonlijke bestanden en afbeeldingen.

WEP of WPA instellen

WEP, WPA en WPA2 zijn allemaal verschillende coderingsstandaarden die worden gebruikt door draadloze netwerken. Alle wifi-routers zijn in staat tot enige vorm van codering en dit voorkomt dat mensen toegang krijgen tot informatie en verbinding maken met het netwerk zonder de juiste sleutel.

Hoewel codering een heel gedoe kan lijken wanneer u nieuwe apparaten op uw netwerk installeert, is het de moeite waard om vol te houden. U hoeft de coderingssleutels slechts één keer in te voeren op elk nieuw apparaat. Hierna onthoudt het apparaat het netwerk en blijft het normaal toegang krijgen tot het netwerk.

WPS

WiFi Protected Setup is een schijnbaar nuttige functie die is opgenomen in de meeste moderne routers. Hierdoor kun je eenvoudig nieuwe apparaten aansluiten op de router door ofwel een knop op de achterkant van de router in te drukken, ofwel een pincode in te voeren om toegang te verlenen.

Dit zou het gemakkelijker moeten maken om WPA-codering op uw router te gebruiken. Het is echter ook erg onzeker. Het is veel gemakkelijker om een ​​pincode te raden dan een volledige coderingssleutel. Ook kan iedereen met fysieke toegang tot de router op de knop op de achterkant drukken om toegang te krijgen tot het netwerk.

Het is raadzaam om WPS op uw router uit te schakelen. Dit is standaard ingeschakeld op de meeste nieuwe routers. Het kan eenvoudig worden uitgeschakeld door in te loggen op het beheerderspaneel van uw router en de wijzigingen aan te brengen.

SSID uitzenden

De normale manier om WiFi-netwerken te gebruiken, is het netwerk zoeken en selecteren. Als je wifi wilt beveiligen, kun je voorkomen dat de router de SSID uitzendt. Dit betekent dat mensen tijdens het scannen niet weten dat uw netwerk echt bestaat. Om verbinding te maken kunt u handmatig de naam van de router invoeren.

Als je broadcast-SSID niet wilt uitschakelen, verander dan in ieder geval de naam van de router. Dit maakt het voor mensen moeilijker om het merk en model van de router te identificeren die je gebruikt, en dus zou het voor hen moeilijker moeten zijn om kwetsbaarheden te ontdekken en instellingen te wijzigen.

Het IP-adres van uw router wijzigen

Hoewel dit niet essentieel is, is het een goed idee om het IP-adres van uw router te wijzigen om het een beetje veiliger te maken.

De meeste routers gebruiken ofwel 192.168.0.1 of 192.168.0.254.

Probeer dit te veranderen in iets meer willekeurigs, iets dat alleen jij weet.

Hoewel het gemakkelijk is om het werkelijke IP-adres van de router met de juiste toegang te scannen en te vinden, zal het hopelijk ongewenste toegang tot de router vertragen.

Het beheerderswachtwoord van uw router wijzigen

Een belangrijke stap die veel mensen niet maken, is het wijzigen van het beheerderswachtwoord. Het is heel eenvoudig om het standaardwachtwoord voor een bepaald merk router op te zoeken. Het is ook gemakkelijk te raden of het wachtwoord gewoon “wachtwoord” of “admin” is. Zorg ervoor dat dit wachtwoord is ingesteld op iets veiligs om ongewenste toegang te voorkomen.

Een sterk wachtwoord betekent dat zelfs als iemand toegang heeft tot uw netwerk, deze geen wijzigingen in uw router kan aanbrengen.

Het is essentieel dat je leert om wifi-verbindingen in je huis goed te beveiligen. Een beveiligde verbinding voorkomt ongewenste toegang tot uw netwerk en houdt ook uw bestanden en persoonlijke gegevens veilig.

Bron: Alfred Leong