Hooks to Hits: de sleutel tot het schrijven van liedjes die verkopen

Hooks to Hits: de sleutel tot het schrijven van liedjes die verkopen

Het belangrijkste ingrediënt dat een perfect respectabele “album-cut” onderscheidt van een hit, is de aanwezigheid van een geweldige hook. Maar als zulke haken zo gemakkelijk te maken waren, zouden we allemaal miljonairs zijn! Hoe kun je de impact van de hooks van je nummers vergroten om zowel het publiek als de People Behind Desks aan te spreken? Lees verder!

Om dit artikel nuttiger te maken, verzamelt u uw 3 sterkste of meest recente titels, hooks of refreinen, zodat u kunt toepassen wat we bespreken op de “echte wereld” van uw materiaal.

Maak gebruik van uw persoonlijke ervaringen voor “Nuggets of Truth”

Ik ben er vast van overtuigd dat het oude gezegde, “schrijf wat je weet” zowel van toepassing is op songwriting als op proza. Hoewel sommigen van ons liever geloven dat we over alles en iedereen kunnen schrijven, komen onze meest betekenisvolle en succesvolle liedjes meestal voort uit ervaringen uit het echte leven en onze reacties op en interpretaties van die ervaringen. Elke dag die we op de planeet doorbrengen, bekeken door het prisma van songwriting, biedt ontelbare creatieve mogelijkheden. De kiemen van briljante liedjes liggen vaak net onder de oppervlakte, maar de schrijver moet bereid zijn om hun groei te koesteren.

Laten we zeggen dat je begint met een schone lei: kiem van een idee dat aan het brouwen is, opnameapparaat ingeschakeld en instrument, stem of blanco pagina klaar en wachtend. Hoe haal je de spreekwoordelijke Killer Hook uit je kostbare “klompjes van de waarheid”:

o Vraag eerst: wat is waar, echt, intens gevoeld NU in je leven? Wees aandachtig voor die flikkeringen van realisatie, je “aha! momenten.”

o Welke ervaringen heb je een brandend verlangen om te delen?

o Welke bijdrage wil jij aan de wereld leveren?

o Wat maakt jouw kijk op het leven uniek, meeslepend, interessant?

o In de film “Walk The Line” vraagt ​​Sam Phillips aan Johnny Cash welk nummer hij zou zingen als hij zou sterven in een greppel langs de kant van de weg en nog maar 3 minuten over had. Welke hook zou jij zingen in die situatie?

o Hoe kun je woorden en/of muzieknoten arrangeren om je “ziel” in zang te krijgen?

o Word gek, wees brutaal, onthul je diepste waarheid of je domste idee.

o Jouw taak als songwriter is om uit te drukken wat anderen niet kunnen uitdrukken. Ga overboord!

Neem nu een paar minuten de tijd en flap eruit wat er voor jou opkomt. Duik er echt in en zing, schrijf of speel onbevreesd iets, wat dan ook, zolang het maar klopt. Dit is een geweldige oefening om te proberen wanneer je 10 minuten over hebt.

Begin vervolgens die vonk van inspiratie in songvorm te zetten. Blijf verbonden met de essentie van je persoonlijke ervaring terwijl je begint te experimenteren met teksten en muziek.

Manieren om de impact van de hook(s) van je song te vergroten

In de vers/koor-zangvorm — de meest voorkomende vorm tegenwoordig — is het refrein, en vooral de hook, waar je “de goederen aflevert”. Het is het equivalent van de samenvatting voor de jury, de clou van de grap, de openbaring op de bergtop. Elk couplet, elk pre-refrein, elke brug, elke regel en elke noot leidt naar deze ultieme uitbetaling. Een geweldige hook (en refrein) zit boordevol betekenis, plezier, gepassioneerde intensiteit… of alle drie! Het kan niet genoeg worden benadrukt dat je haak hun wereld echt moet rocken. Maar eerst moet het JOUW rocken. Het moet bij je passen.

o Breng uw Grote Idee samen tot de kleinst mogelijke uitdrukking van zijn essentie: uw haak.

o Blijf eenvoudig en toch elegant. Minder is meestal meer.

o Loop niet rond. Wees moedig en riskant. Neem altijd een sterk standpunt in!

o Een grote regel draagt ​​herhaling. Als het de moeite waard is om te zeggen, is het meestal de moeite waard om het nog een keer te zeggen.

o Laat je nummer ritmisch bewegen. Mensen willen op meer dan één manier door je lied worden GESLAAGD.

o Zie het zo: je haak is de naaf van het wiel en de andere songelementen zijn de spaken.

o Trouw je melodie met je tekst, zodat de een de ander intensiveert en verdiept.

o Als je enthousiast bent over je haak, zullen “zij” dat waarschijnlijk ook zijn. En als jij je inhoudt, zullen zij dat waarschijnlijk ook doen!

o Pronk met je “geld”-biljet, je slammin’-est groove, je slimste lijn, je meest ongewone concept in je hook. Richt op de tribunes, emotioneel en creatief.

Geef je haken massale aantrekkingskracht

Singles onderscheiden zich van albumversies door hun pakkendheid, toegankelijkheid en frisheid. En de haak is de sleutel tot die massale aantrekkingskracht. De meeste luisteraars en mensen achter bureaus zouden niet alle verzen van een nummer naar je terug kunnen zingen als ze het zouden proberen. Maar de meesten KUNNEN zich een killer hook of refrein herinneren. Voor degenen onder u die gedreven worden door gedachten aan financieel gewin, singles zijn ook waar het geld is. (Maar onthoud: verkopen betekent niet uitverkocht raken!) Wanneer je bij je belangrijkste hook komt, raak ons ​​dan met frisse taal, akkoorden en melodische bewegingen om ons fysiek, emotioneel en spiritueel wakker te maken. De kan betekenen:

o Een gepassioneerde titel of lyrische regel: een zinswending, een onvergetelijk beeld of een emotionele uitbarsting die waar klinkt

o Een hoogtepunt voor de zanger. Dit kan een hoge noot zijn, een lange noot, een ritmisch koele puls of beweging, een nieuw interval, een herhaald patroon of melodische reeks, enz.

o Een pakkende instrumentale riff of akkoordpatroon

o Een onderliggend ritme of groove die alles op zijn pad meesleurt

o Genoeg herhaling om pakkend te zijn zonder saai te worden

o Een opvallend contrast met alles wat ervoor en erna komt (verzen, pre-refreinen, bridge), zodat je haak op een voor de hand liggende manier opvalt

Onthoud dat meer haken per vierkante inch beter is! In deze tijd van zintuiglijke overbelasting gedijen luisteraars op intense nummers die door de rommel heen snijden. We WILLEN op alle niveaus bewogen worden. We hongeren naar diepte, naar waarheid, naar emotie, naar humor. Streef ernaar om het universele in het persoonlijke te ontdekken, de specifieke kenmerken van het echte leven. Laat je lied een beeld schetsen of creëer een omgeving waarin mensen kunnen leven.

Door deze richtlijnen te volgen en te leren van nummers die hits zijn in de door jou gekozen genres, kun je je nummers toegankelijker, bevredigender en commercieel haalbaar maken.

Veel songteksten!

Copyright 2006 Alex Forbes

Bron: Alex Forbes

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie