Hyperloop – in een oogwenk door steden rijden

Hyperloop – in een oogwenk door steden rijden

India staat aan de vooravond van een revolutie in de manier waarop we reizen! Hyperloop is het nieuwe modewoord dat elke Indiër opgewonden en tintelend van verwachting heeft gemaakt.

Voor niet-ingewijden begon het allemaal in de zomer van 2013 toen Elon Reeve Musk (oprichter – SpaceX, CEO – Tesla & Neuralink en voorzitter – SolarCity & OpenAl) een whitepaper schreef waarin hij een disruptieve transporttechnologie conceptualiseerde. Hij stelde zich een pod-achtige structuur voor, genesteld in een vacuüm stalen buis, die lange afstanden aflegt met supersonische snelheden (geschat op bijna 1200 km/u) met een passief magnetisch levitatiesysteem als drijvende kracht. Musk legde uit dat deze manier van vervoer het woon-werkverkeer sneller, veiliger, zuiniger en milieuvriendelijker zou maken.

Musk was grootmoedig om professionals uit te nodigen om zijn concept verder te ontwikkelen en tot de ultieme vervulling ervan te brengen. Twee in de VS gevestigde bedrijven sprongen op de kar: HyperloopOne en Hyperloop Transportation Technologies (HTT). Beide bedrijven nodigden ingenieurs van over de hele wereld uit om deel uit te maken van het technologieontwikkelings- en implementatieproces. Hyperloop One heeft op 12 mei 2017 met succes een volledige test in de woestijn van Nevada voltooid. Beide bedrijven zijn echter alleen de technologieleveranciers en hebben volledige ondersteuning nodig op het gebied van constructie, infrastructuurontwikkeling en onderhoud.

India, met zijn steeds groter wordende bevolking, snelle verstedelijking en een van de snelst groeiende economieën ter wereld, zou het perfecte startpunt kunnen zijn voor het Hyperloop-massatransportsysteem. Deze bedrijven hebben grote interesse getoond in de ontwikkeling en implementatie van de technologie in India, zij het dat hun aanpak heel anders was. HTT heeft in december 2016 een voorstel ingediend bij het ministerie van Transport en is al in gesprek met vijf Indiase staten om fondsen te werven en grote Indiase steden te verbinden met een hogesnelheidsnetwerk. HyperloopOne, aan de andere kant, nodigde voorstellen uit van over de hele wereld om ingenieurs te vragen met een actieplan te komen om het Hyperloop-project in hun respectievelijke landen haalbaar te maken. Het bedrijf heeft toegezegd met de winnaars samen te werken op de voorgestelde route en heeft gezorgd voor technologieoverdracht. De verantwoordelijkheid voor goedkeuring door de regering, grondverwerving, kapitaaluitgaven en technologieontwikkeling zou echter bij de deelnemers liggen. Onder de halve finalisten bevinden zich vijf teams uit India, die hun voorstellen presenteerden in het ‘Vision of India’-evenement, opgeluisterd door prominente hoogwaardigheidsbekleders die de regering van India vertegenwoordigen.

Ondanks de vlaag van actie, heeft geen van de voorstellen een actieve initiatie gezien door de betrokken autoriteiten. Of het Hyperloop-systeem binnenkort werkelijkheid wordt of een verre droom blijft, is iets dat alleen de tijd kan uitwijzen. De Hyperloop-technologie heeft echter de manier waarop we ons toekomstige massatransportsysteem voorstellen, opnieuw gedefinieerd. Het wegennet van morgen – of het nu Hyperloop of Bullet-trains zijn, zullen zeker begeerde technologieën zijn die het woon-werkverkeer sneller, veiliger en slimmer zullen maken.

Disclaimer: alle informatie die in het bovenstaande artikel wordt behandeld, is direct beschikbaar in het publieke domein.

Bron: Aparna Guddad

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie