Internet of Things (IoT): toepassing voor persoonlijk en thuisgebruik

Internet of Things (IoT): toepassing voor persoonlijk en thuisgebruik

Stelt u zich eens voor, als u uw garagedeur op afstand op uw telefoon kunt controleren en bedienen, zodat u zich gerust kunt stellen, of stel u voor dat u uw huisthermostaat 10 minuten voordat u thuiskomt kunt instellen of dat uw wasmachine u een sms kan sturen wanneer uw kleding is gewassen en klaar om in de droger te worden geplaatst. Door Internet of Things-toepassingen is al deze verbeelding werkelijkheid geworden.

Het internet der dingen is de laatste jaren een modewoord geworden. De term “Internet of Things” werd voor het eerst bedacht door Kevin Ashton in 1999 om een ​​systeem te beschrijven waarbij een computer de gegevens uit de fysieke wereld kan verzamelen via sensoren zonder enige menselijke tussenkomst. Tegenwoordig wordt IoT bedoeld in termen van het bieden van internetconnectiviteit aan fysieke apparaten, waardoor we ze kunnen bewaken en besturen. Dit artikel richt zich op hoe IoT kan profiteren van persoonlijk en thuisgebruik.

In het Internet of Things-paradigma zijn apparaten met sensoren verbonden met internet. Deze apparaten hoeven geen ingebouwde Wi-Fi-ondersteuning te hebben om verbinding te maken met een draadloze router, zoals je zou verwachten van een smartphone of tablet. Ze kunnen verschillende protocollen gebruiken, zoals Bluetooth LE, ZigBee, Z-wave of Wi-Fi om met een gateway te communiceren. De gateway kan deze radioprotocollen ondersteunen om aan de ene kant met het apparaat te communiceren en aan de andere kant in te haken op een internetrouter voor thuis. Een dergelijke gateway of hub genaamd “Revolv” werd tentoongesteld op CES 2014. Het gebruik van radiotransceivers met een laag vermogen resulteert in een langere levensduur van de batterij voor apparaten die op batterijen werken, zoals rookmelders en thermostaten.

De gegevens die door deze apparaten worden vastgelegd, worden geüpload naar de cloud. De cloud verbergt Z-Wave, ZigBee, Wi-Fi en de andere protocollen van de gebruikersapplicatie. Elk product dat een van deze protocollen gebruikt, kan op dezelfde smartphone worden bediend; waardoor heterogene thuisnetwerken op hun beurt een realiteit worden. Elk van deze apparaten kan uniek worden geïdentificeerd in de cloud. Een smartphone-app of webtoepassing heeft toegang tot deze apparaatgegevens en kan een opdracht naar elk van deze apparaten sturen. Apparaten zoals wasmachines, koelkasten, magnetrons, airconditioners, enz., maar ook eenvoudige apparaten zoals gloeilampen kunnen zo worden bewaakt en bestuurd. Dit kan resulteren in een beter huis- en energiebeheer.

Dit is slechts een glimp van Internet of Things op het gebied van persoonlijk en thuisgebruik. IoT-producten kunnen worden gebruikt om een ​​huisbewakingssysteem voor kinderen en ouderen te creëren. Dokter kan patiënten thuis monitoren, waardoor de ziekenhuisopnamekosten worden verlaagd. Er zijn eindeloos veel mogelijke toepassingen van IoT die ons leven kunnen verbeteren en ons helpen onszelf en onze huizen effectiever te beheren.

Bron: A. Himanshu

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie