Internetverslaving en verborgen gevaren voor kinderen en 15 waarschuwingssignalen

Internetverslaving en verborgen gevaren voor kinderen en 15 waarschuwingssignalen

Timothy was twaalf toen zijn ouders een computer voor zijn kamer voor hem kochten, in de veronderstelling dat het hem zou helpen met zijn huiswerk, aangezien hij naar de middelbare school ging. Timothy ging meteen op internet en ontdekte al snel chatrooms en e-mail. In het begin waakten Timothy’s ouders vaak over zijn schouder om er zeker van te zijn dat hij het internet veilig gebruikte. Na een tijdje stopten ze echter met het controleren van zijn online gewoonten. Al snel ontstonden er echter problemen. Timothy begon al zijn vrije tijd in zijn slaapkamer door te brengen en was humeurig toen hem werd gevraagd om tijd met zijn gezin door te brengen. Zijn gemiddelde cijfer zakte van een A naar een D en hij werd geïrriteerd en boos als hij niet achter zijn computer zat. Timothy is een hoog risico op internetverslaving.

Computers worden al lang door zowel kinderen als volwassenen gebruikt als betrouwbare informatiebronnen. Ruim 20% van de kinderen heeft inmiddels een computer op de eigen kamer en heeft via internet toegang tot een onbeperkt aanbod van informatie en interactie. De risico’s van verslaving zijn echter zeer groot bij kinderen die worden blootgesteld aan internet zonder sterke ouderlijke richtlijnen.

Overmatig internetgebruik bij kinderen kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals zwaarlijvigheid, hoofdpijn en algemene gezondheidsproblemen als gevolg van gebrek aan lichaamsbeweging. Kinderen kunnen sociaal onaangepast worden en minder goed kunnen communiceren met vrienden en familie. Pedofielen kunnen en zullen zich online op kinderen richten. Er is een groot risico dat kinderen die overmatig internet gebruiken, worden blootgesteld aan ongepaste seksuele inhoud en oplichting. Overmatig gamen en gebruik van online diensten kan er ook toe leiden dat kinderen geld uitgeven zonder dat hun ouders het weten. Ten slotte laat een meerderheid van populaire online games buitensporig gebruik van geweld zien. Het bekijken van gebagatelliseerd geweld in een virtuele wereld, zoals televisie of internet, is in verband gebracht met een duidelijke toename van gedragsgeweld onder jonge kijkers.

Dus, wat zijn de waarschuwingssignalen van internetverslaving? Psychologische en media-experts hebben een lijst met waarschuwingssignalen voor internetverslaving samengesteld:

1. Internet wordt vaak gebruikt om te ontsnappen aan problemen of om een ​​depressieve stemming te verlichten.

2. Je kind vergeet vaak de tijd als hij online is.

3. Slaap wordt opgeofferd voor de mogelijkheid om meer tijd online door te brengen.

4. Je kind brengt liever meer tijd online door dan met vrienden of familie.

5. Hij/zij liegt tegen familielid en vrienden over de hoeveelheid tijd of de aard van het surfen op internet.

6. Uw kind wordt geïrriteerd als het geen toegang heeft tot internet.

7. Hij/zij heeft geen interesse meer in activiteiten die ze ooit leuk vonden voordat ze online toegang kregen.

8. Uw kind vormt nieuwe relaties met mensen die het online heeft ontmoet.

9. Ze checken hun e-mail meerdere keren per dag.

10. Hij/zij heeft relaties, prestaties of educatieve mogelijkheden in gevaar gebracht vanwege internet.

11. Uw kind houdt zich niet aan de tijdslimieten die zijn gesteld voor internetgebruik.

12. Ze eten vaak achter de computer.

13. Uw kind ontwikkelt ontwenningsverschijnselen, waaronder: angst, rusteloosheid of trillende handen na een lange tijd niet gebruik te hebben gemaakt van internet.

14. Uw kind is bezig met weer online gaan als hij niet achter de computer zit.

15. Ze hebben moeite om onderscheid te maken tussen de virtuele wereld en de echte wereld.

Het is erg belangrijk dat ouders internetverslaving bij hun kinderen al op jonge leeftijd herkennen en limieten stellen aan hun internetgebruik. Mijn volgende artikel zal een no-nonsense contract bieden dat ouders met hun kinderen kunnen gebruiken om limieten en grenzen te stellen aan internetgebruik.

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie