iPhone-marketingstrategie

iPhone-marketingstrategie

Zoals met alle Apple-marketing, is de iPhone-marketingstrategie heel duidelijk, eenvoudig en slim. Met het duidelijke en eenvoudige appelpictogram richt Apple zich op de pure innovatieve stijl van hun producten zonder al het “pluis”. De iPhone werd in juni 2007 door Apple uitgebracht. De baanbrekende stijl van de iPhone werd maandenlang aangeprezen voor de eerste release en is de afgelopen jaren het beste van het beste gebleven als het gaat om mobiele telefoons. Vóór de officiële release van de iPhone had Apple vier tv-commercials waarin de nieuwe mobiele telefoon werd gepromoot.

De eerste van de commercials portretteert de nieuwe iPhone als de volgende stap van de populaire iPod. De iPod was tot nu toe een rage, en de iPhone moest de volgende generatie iPod zijn, oh, en het is ook een telefoon! De advertentie toont alle verbeterde functies die beschikbaar zijn in de iPod, en meer, het punt is: “Er is nog nooit een iPod geweest die dit kan doen.”

“Dus, stel dat je Pirates of the Caribbean kijkt”

Vinger klikt op video en toont breedbeeldfilm.

“Mmm, zei iemand Calamari?”

Vinger klikt terug naar menu, selecteert Maps-applicatie om ‘Seafood’ te zoeken.

“Het dichtstbijzijnde zou zijn…”

Kaart toont alle vislocaties en markeert de dichtstbijzijnde locatie.

“Ah!”

Vinger klikt op de locatie van de zeevruchten en het telefoonnummer van het restaurant wordt weergegeven. iPhone-wijzerplaten.

De eerste vier iPhone-commercials pronkten met het gemak, de innovatie en het nut van een enkel product met de functionaliteit van niet alleen een telefoon of een muziekapparaat, maar een product dat onder andere naar muziek kan luisteren, video’s kan bekijken en foto’s kan bekijken , conferentiegesprekken voeren, e-mail checken, op internet surfen en kaarten bekijken.

Apple gebruikt niet alleen televisie voor hun marketingstrategie, maar ze maken ook gebruik van hun website door video’s te plaatsen, ze publiceerden ook een handvol persberichten die in één enkel document hadden kunnen worden uitgebracht. Apple gebruikt deze tactiek vaak om een ​​hype op te bouwen en de consument naar meer te laten verlangen.

Met de korte persberichten van Apple, die het publiek weinig houvast gaven: “Apple maakte gebruik van een wet van sociale fysica – nieuws, net als de natuur, verafschuwt een vacuüm. Bij gebrek aan echte informatie zullen degenen die om een ​​product geven elk gerucht begrijpen Dat komt hun kant op. Apple mag dan in het openbaar de geruchten ontkennen dat websites op zoek zijn naar kladjes over de plannen van het bedrijf, maar in het geheim moet hun marketingafdeling opgetogen zijn. Het zou veel kosten om dat soort webreclame te kopen.” (Silvermann, 2007)

De officiële iPhone-website doet meer dan alleen informatie over het product geven. De website biedt toptips en -trucs voor het gebruik van een iPhone, evenals een enorme focus op apps. Bijna de hele iPhone-pagina toont afbeeldingen van apps, biedt de ‘App van de week’, de website bevat ook secties met de titel ‘Apps voor alles’ en de ‘Top-apps’. De website van Apple is een geweldige marketingtool voor huidige iPhone-gebruikers en consumenten die interesse hebben om de iPhone te kopen. De promotie van de apps zorgt voor een sterkere inkomstenbron voor Apple. Als klanten de best beoordeelde applicaties zien, is de kans groter dat ze de app downloaden, in plaats van 25.000+ apps te doorzoeken om er een te vinden die van enige waarde kan zijn voor de consument.

Succesvolle jongere mannen waren de doelgroep waar Apple zich oorspronkelijk op had gericht. Apple had gehoopt dat ze met deze doelgroep, en het feit dat 48% van deze doelgroep nog geen Apple iPod had, hun prognose van 10 miljoen verkopen tegen eind 2008 zouden halen.

Een maand voorafgaand aan de release van de iPhone, profileerde Solutions Research Group een dwarsdoorsnede van degenen die op de hoogte waren van de telefoon. De voorspelling van potentiële kopers voor de dag van de release rangschikte een meerderheid van T-Mobile-klanten, de enige op GSM gebaseerde productconcurrent van AT&T, op 15%. De op een na grootste groep die naar verwachting de nieuwe iPhone zou kopen, was het bestaande klantenbestand van AT&T, met 12%. De Solutions Research Group ontdekte ook dat 72% van de mannen, tegenover 28% van de vrouwen, het meest geneigd was de telefoon te onderzoeken tegen de minimumprijs van $ 499. (Malley, 2007)

De voor de hand liggende huidige doelgroepen voor de Apple iPhone zijn jongeren tussen de 20 en 35 jaar, welvarende tieners, ‘jetsetters’ en ‘mobiele’ werknemers die buiten kantoor werken.

Apple staat bekend om hun simplistische, maar pakkende commercials. In recente tv-commercials voor de Apple iPhone is “Daar is een app voor” de nieuwe slogan die sterk de nadruk legt op de apps die beschikbaar zijn in de App Store. Apps of applicaties vallen in elke categorie, van games tot zaken, onderwijs tot entertainment, financiën tot gezondheid en fitness, productiviteit tot sociale netwerken. Deze applicaties zijn ontworpen om te profiteren van iPhone-functies zoals Multi-Touch, de versnellingsmeter , draadloos en GPS” (Apple, 2009). Apple beweert momenteel 25.000+ apps beschikbaar te hebben, en dat is nog steeds aan het tellen.

De focus op de variatie aan aangeboden apps opent de doelgroep enorm. Er is in wezen een app voor iedereen. Zoals een paar iPhone-reclames adverteren, kun je de sneeuwcondities op de berg vinden, calorieën in je lunch bijhouden en precies vinden waar je je auto hebt geparkeerd. Je kunt een taxi vinden in een vreemde stad, je deel van de rekening vinden voor een tafel van 5, of een wiebelende boekenplank leren repareren. Je kunt een restaurantrecensie lezen, een MRI lezen of gewoon een gewoon oud boek lezen. Dit zijn slechts enkele van de functies die Apple heeft gepromoot via tv-commercials. iPhone-apps bieden alle functionaliteit die je maar kunt bedenken.

Toen de iPhone in eerste instantie werd uitgebracht, kostte deze een flinke $ 599. Toch renden honderdduizenden mensen naar buiten om de nieuwe telefoon te halen, waarbij ze meer dan een derde van de tijd opeisten als ze drie maanden extra hadden gewacht. Drie maanden na de eerste release verlaagde Apple de prijs van de iPhone naar $ 399. Dit maakte Apple’s trouwe klanten en consumenten woedend die de nieuwe telefoon slechts enkele maanden eerder kochten. Een jaar later verlaagde Apple opnieuw de prijs van de iPhone tot $ 199, 66% minder dan de oorspronkelijke prijs.

In juli 2007 was de Apple iPhone een hype. Ik geloof dat het besluit van Apple om de telefoon voor $ 599 uit te brengen enigszins gebaseerd was op hebzucht. Hun product was echter het meest innovatieve op de markt, waardoor Apple de vrijheid had om de iPhone te prijzen wat ze maar wilden. Velen waren van mening dat Apple de prijs had verlaagd nadat ze hadden ontdekt dat de iPhone-verkopen lager waren dan verwacht. Apple stelt echter dat de prijsverlaging werd doorgevoerd “om de verkoop tijdens de feestdagen te stimuleren en voorspelde dat Apple zijn gestelde doel zou bereiken om zijn 1 miljoenste iPhone eind september te verkopen.” (Dalrymple, 2007)

Zoals met de productlevenscyclus van elke mobiele telefoon of Apple-product, inclusief Apple’s iPod, worden de prijzen vaak maanden na de eerste release drastisch verlaagd. Technische producten concurreren altijd met “de nieuwste en beste” terwijl ze een relevante prijs op de markt handhaven. Als Apple de prijs van de iPhone niet had verlaagd, zou het klantenbestand snel zijn afgenomen, aangezien veel consumenten niet bereid zijn $ 599 aan een mobiele telefoon uit te geven, hoeveel handige functies de telefoon ook mag hebben.

Omdat de iPhone de nummer één smartphone blijft, blijft het product groeien, de mogelijkheden vergroten, het aantal beschikbare applicaties vergroten en nieuwe functies bieden die worden vrijgegeven door nieuwe iteraties van de telefoon, blijven een grotere waarde bieden naar de iPhone terwijl de prijsstelling relevant blijft.

Op dit moment in de productlevenscyclus blijft Apple verbeterde versies van de iPhone uitbrengen. Omdat de meeste iPhone-gebruikers niet bereid zijn om een ​​nieuwere versie van de iPhone te kopen vanwege de prijs, is de doelgroep voor de nieuwere generatie telefoons nieuwe iPhone-klanten. Nu Apple’s installed base blijft groeien, hebben ze een manier gevonden om terugkerende inkomsten van hun bestaande klanten binnen te halen via de verkoop van hun applicatiedownloads. Naarmate meer en meer mensen de iPhone kopen, blijft Apple’s publiek voor nieuwe klanten slinken. Gelukkig voor Apple hebben ze een andere bron van inkomsten ingebouwd die gedurende de hele levensduur van het product voortduurt.

Bron: Jesus Smith

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie