Is de iPhone-boom een ​​zakelijke zegen?

Is de iPhone-boom een ​​zakelijke zegen?

We weten allemaal hoe de iPhone-razernij de populaire verbeelding heeft gegrepen sinds het voor het eerst werd aangekondigd in januari 2007. Met zijn coole functieset, gelikte uiterlijk, krachtige computermogelijkheden, prachtig scherm en intuïtieve aanraaknavigatie, heeft deze posterjongen van de mobiele generatie de verbeelding van gizmo freaks en tech phobics gelijk. Om enig idee te krijgen van het succes van de iPhone, hoef je alleen maar de recente verklaring van Tim Cook (COO van Apple) op een conferentie te raadplegen – hij zei dat het bedrijf “heel goed vertrouwen” had dat het bedrijf tegen het einde van 2008 10 miljoen verkochte iPhones zou hebben.

Volgens een onderzoek van IDC beschouwt 70 procent van de ondervraagden die een iPhone bezitten, of van plan zijn het komende jaar te kopen, deze als voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik.

Gezien de enorme verspreiding van iPhones in zo’n korte tijdsspanne, is het logisch dat iedereen die een iPhone bezit, het gebruik ervan ook naar het bedrijfsleven zou willen uitbreiden. En het is geen pretje om een ​​Blackberry en iPhone in beide zakken mee te nemen. Het enige dat doet is extra neerwaartse druk uitoefenen op de riem. Het is dan ook geen wonder dat de bruikbaarheid van de iPhone in een zakelijke context tegenwoordig een hevig debat is. Dat is nog een secundaire vraag, want feit blijft dat huidige en toekomstige eindgebruikers van iPhone het zien als iets dat ze zakelijk willen gebruiken.

Het slechte nieuws

Helaas voor bedrijven is de iPhone voornamelijk gemaakt voor de vlezigere consumentenmarkt en nooit echt bedoeld als een zakelijk hulpmiddel.

Wat belemmert “iPhone voor bedrijven”

Het is vooral een PIM

Toepassingen van derden niet ondersteund

Gebrek aan Exchange-ondersteuning

Voornamelijk een PIM – iPhone heeft voornamelijk PIM-mogelijkheden (personal information manager) (e-mail, contacten, agenda’s, agenda’s, notities) en is niet bedoeld om te worden gebruikt voor teamsamenwerking, wat de mogelijkheid vereist om informatie te delen en samen te werken.

Sorry, externe ontwikkelaars – iPhone draait op een op maat gemaakt besturingssysteem genaamd “iPhone OS”, en op dit moment staat het niet toe dat applicaties van derden worden gebouwd en geïnstalleerd op dit native besturingssysteem. Gebruikers zijn beperkt tot applicaties die vooraf in het systeem zijn ingebouwd (e-mail, sms, agenda, foto’s, enz.). Dit betekende dat er geen speciale bedrijfsgerichte applicaties konden worden gemaakt om gebruik te maken van de computer- en weergavemogelijkheden van de iPhone en de internetmogelijkheden.

Geen Exchange-ondersteuning – De ernstigste omissie was een gebrek aan ondersteuning voor MS Exchange, wat betekende dat gebruikers zelfs de meest elementaire zakelijke informatie niet konden bekijken – zakelijke e-mail, contacten, taken en agenda’s, op hun iPhones, wat te zeggen van geavanceerde samenwerking. De enige manier om dit te bereiken waren ingewikkelde en onbetrouwbare oplossingen.

Het goede nieuws

Zakelijke functies van iPhone

Rijke Safari-browser

Web 2.0-toepassingen toegestaan

Internet vriendelijk

Recente Apple-aankondigingen

Hoera voor Web 2.0 – Het goede nieuws is dat ze een klein raam toestonden, waardoor een olifant kon worden geduwd. Kort na de lancering kondigde Apple aan dat het zou toestaan ​​dat webapplicaties van derden die web 2.0-standaarden ondersteunen, op de iPhone zouden kunnen draaien via de rijke Safari-browser. Dit betekende in feite dat de iPhone deel kon uitmaken van de web 2.0-revolutie en toegang kon krijgen tot alle rijke applicaties daarin.

De Safari Browser – iPhones webbrowser Safari, is een volledige webbrowser met de werken. Het loopt lichtjaren voor op de op maat gemaakte webbrowsers van traditionele zakelijke handhelds zoals Palm’s Blazer-browser, Blackberry-browser, enz. Het is niet alleen vergelijkbaar met een desktopbrowser, maar is een desktopbrowser. Hierdoor kan de iPhone hoog meeliften op de huidige web 2.0-golf, in plaats van slechts een omstander te zijn.

AcVolgens AT&T en Google genereerde de iPhone 50 keer meer zoekopdrachten dan enig ander mobiel toestel.

Internet-mogelijkheid- iPhone staat internettoegang toe via Wi-Fi of Wide Area EDGE-netwerken. Een belangrijke voorwaarde voor een mobiel om een ​​effectief hulpmiddel voor samenwerking op afstand te zijn, is de bereidheid en het comfortniveau van gebruikers om het apparaat te gebruiken voor webtoegang. Met niet weinig dankzij het grote display en de safari-browser, is de iPhone een enorm succes geworden als apparaat voor webtoegang. De iPhone verhoogde het gemiddelde draadloze datagebruik maar liefst 30 keer hoger dan op andere telefoons.

Apple ontwaakt eindelijk uit zijn slaap – Pas de laatste tijd is Apple wakker geworden met het voorheen genegeerde aspect van zakelijk gebruik. Dit werd grotendeels veroorzaakt door het geschreeuw van de media en gebruikers over het frustrerende gebrek aan zakelijke vriendelijkheid. Terwijl ik dit schrijf, is er nieuws dat iPhone eindelijk Exchange-ondersteuning biedt, en een iPhone SDK (software development kit) waarmee programmeurs applicaties kunnen ontwikkelen die specifiek op de iPhone moeten worden geïnstalleerd.

Maar deze nieuwe ontwikkelingen staan ​​niet alleen in de kinderschoenen, maar zelfs in de foetale fase. Het zal nog wel even duren voordat deze nieuwe toepassingen hun weg vinden, en bedrijven echt probleemloze functionaliteit bieden.

Exchange-ondersteuning is op dit moment een probleem vol problemen en werkt alleen voor bedrijven die Exchange 2007 of Direct Push op Exchange 2003 ondersteunen. Bovendien zal dit en de lancering van geïnstalleerde applicaties voor iPhone pas plaatsvinden als een firmware-update gepland is voor juni 2008.

Webapps to the Rescue: HyperOffice als case in study

HyperOffice was een van de eerste bedrijven die de mogelijkheid die iPhone bood voor rijke zakelijke toepassingen inzag. Ze hadden al veel ervaring in het webgebaseerde zakelijke samenwerkingsdomein en ontwikkelden HyperOffice voor iPhone, een iPhone-specifieke versie van hun vlaggenschipproduct, HyperOffice.

Hierdoor konden zakelijke gebruikers bijna alle functies van HyperOffice rechtstreeks vanaf hun iPhone gebruiken. In plaats van een geïsoleerde persoonlijke informatiemanager, stond HyperOffice toe dat iPhone werd gebruikt als een dynamisch samenwerkingshulpmiddel waarmee gebruikers toegang konden krijgen tot het bedrijfsintranet, contacten en agenda’s konden delen, projecten konden plannen, documenten konden delen en bewerken, vergaderingen konden plannen en nog veel meer.

Ze realiseerden zich ook al vroeg dat een groot pijnpunt voor gebruikers die de iPhone voor zaken wilden gebruiken, het gebrek aan Exchange-ondersteuning was. HyperOffice stelt gebruikers in staat om deze hindernis gemakkelijk te overwinnen door als brug te fungeren tussen Exchange en iPhone. Hiermee kunnen gebruikers informatie rechtstreeks van Exchange ontvangen of toegang krijgen tot Outlook-informatie (e-mail, contacten, agenda’s, taken) rechtstreeks op de iPhone, met of zonder Exchange. Waar gebruikers ook toegang hebben tot e-mail en andere informatie – Outlook, de e-mailclient van de iPhone of op een ander webapparaat, informatie wordt automatisch gesynchroniseerd. Gebruikers krijgen altijd bijgewerkte informatie.

Bron: Pankaj Taneja

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie