Is een chihuahua geschikt voor u en uw gezin?

Is een chihuahua geschikt voor u en uw gezin?

Zijn Chihuahua’s gespannen?

Ja, chihuahua’s blaffen, rennen rond en springen op als ze opgewonden raken. Ze gedragen zich ook zo bij vreemden omdat ze nerveus zijn of omdat ze zich territoriaal voelen, afhankelijk van het temperament van de hond. Consistente training is nodig om dit gedrag in de loop van de tijd te helpen oplossen.

Moet ik een mannelijke of vrouwelijke chihuahua nemen?

Focus meer op de persoonlijkheid van de hond in plaats van op het geslacht. U wilt een hond die zijn hele leven bij u past.

Hoe dan ook, u zult de hond waarschijnlijk steriliseren of castreren. Tenzij u een professionele fokker bent, moet u uw hond steriliseren of castreren.

Een gesteriliseerde teef zal geen menstruatie of “oestrus” meer ervaren, omdat de baarmoeder en eierstokken zijn verwijderd.

Bij een gecastreerde man zijn zijn testikels verwijderd, waardoor hij geen sperma meer kan aanmaken om zich voort te planten. Hoewel dit eelt klinkt, is het noodzakelijk om de dierenpopulatie onder controle te houden. En heeft ook veel indirecte gezondheids- en gedragsvoordelen voor de hond.

Gezondheidsvoordelen voor het castreren of castreren van uw chihuahua:

Gesteriliseerde vrouwelijke honden krijgen geen pijnlijke en mogelijk levensbedreigende baarmoederinfectie, pyometra genaamd.

Gesteriliseerde vrouwtjes hebben ook significant minder risico op het ontwikkelen van borsttumoren

Gecastreerde reuen kunnen geen zaadbalkanker krijgen en hebben een veel lager risico op het ontwikkelen van prostaatkanker.

Gecastreerde mannetjes zwerven ook minder en vertonen milder gedrag of minder agressie dan niet-gecastreerde leeftijdsgenoten.

Wat is de zachte plek op het hoofd van de chihuahua?

Alle Chihuahua’s hebben een zachte plek of Fontanel op de bovenkant van hun hoofd. Het is een kleine opening die hun hoofd kwetsbaarder maakt als ze gewond raken dan bij andere rassen. Dit gebied wordt medisch de “molera” genoemd. De molera maakt ze minder ideaal voor gezinnen met jonge kinderen, omdat jonge kinderen per ongeluk te ruw kunnen spelen met zo’n kleine, kwetsbare hond.

Waarom rillen Chihuahua’s? Chihuahua’s rillen als ze het koud, angstig, opgewonden, gefrustreerd of ongelukkig hebben. Ze hebben een hoog metabolisme en een gevoelig centraal zenuwstelsel. Dit rillen is een normale fysiologische reactie. Het betekent niet dat ze het altijd koud hebben,

Hoeveel beweging hebben ze nodig?

Weinig. Geweldige hond voor appartementen vanwege zijn kleine formaat en het vermogen om kleine ruimtes te tolereren. De Chihuahua gaat nog steeds graag minstens één keer per dag de buurt in, voor verschillende bezienswaardigheden en geuren. Naast de gespannen karaktereigenschap is de chihuahua echter niet erg sociaal met andere honden of mensen buitenshuis, en kan hij zichzelf in de problemen brengen als hij niet goed wordt begeleid.

Wist je dat chihuahua’s bekend staan ​​om hun “gravende”?

Wat is “graven” als het gaat om Chihuahua’s? Wanneer de hond een hol voor zichzelf maakt in iets zachts en warms. Het kan gebruikte kleding, frisse kleding, meer in het algemeen lakens en dekens zijn. Dit gravende gedrag is een klassieke chihuahua-eigenschap die door veel eigenaren wordt gemeld en is een teken van genegenheid. De hond probeert te knuffelen, warm te blijven en gezellig dicht bij je te zijn.

Rasgeschiedenis en eigenschappen

De oorsprong van de Chihuahua is niet zeker; er zijn drie ideeën over hoe deze kleine hond is ontstaan. Sommigen zeggen dat de chihuahua werd gebruikt in heilige rituelen door de precolumbiaanse Indiase naties, omdat ze werden gezien als heilige wezens. Een ander idee is dat de honden afkomstig zijn uit Malta, een eiland in de Middellandse Zee waar ze op de handelsschepen naar Europa reisden. Ondersteuners van deze theorie geloven dat er in de Sixtijnse Kapel uit 1492 beroemde schilderijen van kleine honden zijn die lijken op de grootte en het uiterlijk van de Chihuahua. Het derde idee is dat de chihuahua meer dan 200 jaar geleden vanuit China naar Mexico is gebracht. Ter ondersteuning van deze theorie zou Chihuahuas afstammen van Techichi, een gezelschapshond die de voorkeur had van de Tolteken-beschaving in Mexico. De Azteken leerden over de hond toen ze de Tolteken overwonnen. De Azteken geloofden dat de hond mystieke krachten aanschouwde. In die tijd was de chihuahua nog groter dan we tegenwoordig kennen. In de loop der jaren is het ras gefokt om nog kleiner te zijn, tot de grootte die we tegenwoordig vaak zien. De populariteit van Chihuahua verspreidde zich over Texas, Arizona en New Mexico, waar het ras werd geadopteerd in de Verenigde Staten. De Chihuahua werd in 1904 erkend door de American Kennel Club en is constant populair gebleven.

Chihuahua’s voor gezinshonden

Chihuahua’s zijn doorgaans loyaal aan één eigenaar. Deze honden kunnen ook erg beschermend worden voor die eigenaar en erg territoriaal. Van chihuahua’s is bekend dat ze agressief zijn als ze in de verdediging schieten en misschien niet geschikt zijn voor een gezin met kleine kinderen. Een gezin met pre-tieners of tieners zou waarschijnlijk beter passen.

Dit hondenras heeft de reputatie een “kieskeurige eter” te zijn. De eigenaar zal ervoor moeten zorgen dat de chihuahua de voeding krijgt die hij nodig heeft. De chihuahua loopt het risico zwaarlijvig te worden als hij tafelresten en mensenvoedsel krijgt, wat de algehele gezondheid en levensduur van de hond zal verminderen.

Maar deze honden snakken naar aandacht, genegenheid en beweging. Ze vinden het heerlijk om geaaid te worden en staan ​​te popelen om te behagen. Ze kunnen veel blaffen, maar zullen leren rustig te worden met een stevige, consistente training. Wanneer ze met andere honden omgaan, is het bekend dat ze het gezelschap van andere chihuahua’s verkiezen boven andere hondenrassen. De Chihuahua “trilt” vaak wanneer hij gestrest, opgewonden of koud is. Dit is een psychologisch en biologisch gedrag dat de band tussen de hond en de eigenaar bevordert. Deze honden houden er ook van om lekker in hun beddengoed te kruipen en te graven om “gezellig te worden” en dit kan leiden tot meer speels gedrag met de hond en het baasje, wat de band opnieuw versterkt.

Veel Chihuahua-bezitters hebben moeite om de hond goed te trainen om “naar buiten te gaan”. Om deze reden vinden veel eigenaren het gemakkelijker om een ​​binnen- of patioruimte voor de hond in te richten voor mictie en stoelgang, die regelmatig door de eigenaar moet worden schoongemaakt.

Chihuahua’s zijn over het algemeen intelligent en praktisch, maar hebben veel tijd nodig om trainbare vaardigheden te leren, zoals we zien bij hun “zindelijkheidstraining”. Om te slagen is geduld en doorzettingsvermogen essentieel.

Dit kleine ras is geweldig voor het wonen in een appartement. Ideaal voor kleinere gezinnen met een ouder kind of twee. Vooral geweldig voor koppels, omdat deze honden territoriaal kunnen zijn en er niet van houden om “onttroond te worden”, bijvoorbeeld als er een nieuwe baby aankomt. Ze geven de voorkeur aan minder prikkels uit de omgeving en doen het goed met voorspelbaarheid.

Chihuahua Gezondheid

De meeste honden zullen gezond zijn op het moment van adoptie, maar naarmate ze ouder worden, hebben bepaalde rassen verschillende gevoeligheid. Begin met het kiezen van de gezondste hond die je kunt en zoek een dierenarts waarmee je kunt samenwerken om de gezondheid van je hond levenslang optimaal te houden.

Chihuahua’s zijn erg vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals epilepsie (een epileptische aandoening), hydrocephalus (een aangeboren stoornis van vocht rond de hersenen, omdat deze honden worden geboren met een zachte plek op de schedel die bekend staat als de morela, die soms niet sluit goed als ze groeien Chihuahua’s zijn ook vatbaar voor hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegels) vanwege hun kleine formaat Oogscheuren en infecties komen vaak voor bij dit ras vanwege hun grote ronde ogen en kleine wimpers die niet veel bescherming bieden.

Een vriend van mij had enkele jaren geleden een Chichuahua die een epileptische aanval en spinale stoornis ontwikkelde naarmate hij ouder werd. Ze moest haar hond vaak naar de dierenarts brengen voor verschillende frequente en uitdagende aanvallen. Toen begonnen de chronische problemen met de wervelkolom en had de hond nog meer medicatie en medische zorg nodig. Ze ondersteunde haar kleine hond zo goed als ze kon, maar de omstandigheden verbeterden niet, ze verslechterden zelfs overuren. Dit is een kwetsbare hond die vatbaar is voor tal van gezondheidsproblemen.

Sommige mensen kozen ervoor om de gezondheid van hun hond in de gaten te houden met de FitBark, een draagbaar, discreet apparaat dat aan de halsband van de hond wordt gedragen en dat constant de activiteit, slaap en voeding van uw hond controleert en rasspecifiek is. De FitBark koppelt eenvoudig met uw Fitbit, Apple Watch, HealthKit of Google Fit-apparaat om de voortgang te volgen. Onderzoekers en dierenartsen hebben een uniek algoritme ontwikkeld om u te voorzien van realtime, kwantitatieve gegevens over de gezondheid van uw hond. Geweldig om erachter te komen hoe uw hond zich echt voelt en om de communicatie te vergemakkelijken tijdens vervolgafspraken met dierenartsen.

Door een goede relatie met uw dierenarts op te bouwen, krijgt u het vertrouwen om voor uw hond te zorgen. Veel aandoeningen zijn beheersbaar met symptomatische controle.

Bron: Yuliss Saint Pierre

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie