De verwarring rond muziek auteursrechten

Omdat er zoveel verschillende manieren zijn om gratis muziek van het internet te krijgen, is er veel verwarring en tegenstrijdige opvattingen ontstaan ​​over wat legaal is en wat niet.

“Ok, dus het is illegaal om een ​​kopie van een cd te branden en deze te verspreiden. Dus je zegt me dat ik geen mix-cd kan branden en die aan een paar van mijn vrienden kan geven?”

“Het is illegaal om gratis nummers van peer-to-peer websites en servers te downloaden, maar kan ik een nummer van mijn vriend downloaden via Dropbox?”

Dit soort nummers kopiëren en distribueren geven velen het gevoel dat de wetten vaag en achterhaald zijn, dus gaan ze gewoon door met het illegaal downloaden van muziek.

De steeds populairder wordende techniek van “YouTube naar mp3”, waarbij je het mp3-bestand haalt uit een video die iemand van een nummer heeft gepost, heeft het probleem alleen maar vergroot.

Is dat ook illegaal?

Laten we kijken.

De FBI-waarschuwing

Je weet hoe wanneer je naar een film op een dvd kijkt (voor degenen onder ons die dat nog steeds doen) en op het scherm die bekende “FBI-WAARSCHUWING” komt die je vertelt dat het materiaal auteursrechtelijk beschermd is en dat het illegaal is om ongeautoriseerde kopieën te maken van genoemde materiaal van welke aard dan ook … enz.

Welnu, ondanks wat sommige verouderde artikelen zouden kunnen zeggen, is deze wet op het auteursrecht (of internetpiraterij) ook van toepassing op muziek.

Wat betekent dat?

Herdistributie van welke aard dan ook, zonder toestemming van de artiest, is illegaal. En als u deelneemt door bewust muziek te downloaden die wordt verspreid zonder toestemming van de artiest, u deelneemt aan illegale activiteiten.

Dit artikel van IBM vergeleek het gebruik van deze sites van derden alleen om muziek van YouTube te rippen, zoals “cassettebanden gebruiken om nummers van de radio op te nemen”.

En peer-to-peer-servers en andere websites die technisch niet eens de bestanden op hun website hosten, nemen nog steeds deel aan deze illegale activiteit, en in de toekomst zullen copyrightbedrijven deze activiteit blijven aanpakken.

Zijn er andere opties?

Ja. Je bent niet zonder hoop. Er zijn zoveel opties. Eerlijk gezegd, met alle opties die er zijn, is het verbazingwekkend hoeveel mensen nog steeds zo hard werken om gratis muziek te downloaden (OK, dat zijn er niet zo veel). Ik herinner me die dagen zelf.

En ik krimp ineen bij de gedachte dat ik de eigenschappen van elk afzonderlijk nummer opnieuw moet bewerken, zodat het netjes en ordelijk op mijn iPod zou staan.

Nooit meer.

Hoewel je de mogelijkheid hebt om je te abonneren op een muziekstreamingservice zoals velen hebben, als je heel goedkoop naar je muziek wilt blijven luisteren zonder een internetverbinding en je de nummers waarnaar je luistert echt wilt bezitten, raad ik een service zoals Mp3million aan, waar je nummers kunt downloaden voor stuivers en dubbeltjes. Dit soort sites zijn legaal zolang ze royalty’s betalen op de songlicenties. En dat gezegd hebbende, hopelijk ben je op weg om je levensstijl met het downloaden van muziek zonder (te veel) onderbreking voort te zetten.

Bron: Jay Matlock