Korte geschiedenis van Bitcoin

Korte geschiedenis van Bitcoin

Bitcoin is de belangrijkste cryptocurrency van de wereld. Het is een peer-to-peer valuta- en transactiesysteem gebaseerd op een gedecentraliseerd, op consensus gebaseerd grootboek, blockchain genaamd, dat alle transacties registreert.

Nu werd de bitcoin in 2008 bedacht door Satoshi Nakamoto, maar het was een product van vele decennia van onderzoek naar cryptografie en blockchain en niet alleen het werk van één man. Het was de utopische droom van cryptografen en voorstanders van vrijhandel om een ​​grenzeloze, gedecentraliseerde valuta te hebben op basis van de blockchain. Hun droom is nu werkelijkheid met de groeiende populariteit van bitcoin en andere altcoins over de hele wereld.

Nu werd de cryptocurrency voor het eerst ingezet via de op consensus gebaseerde blockchain in 2009 en hetzelfde jaar werd het voor de allereerste keer verhandeld. In juli 2010 was de prijs van bitcoin slechts 8 cent en het aantal miners en nodes was veel minder in vergelijking met tienduizenden op dit moment.

Binnen een jaar was de nieuwe alternatieve valuta gestegen tot $1 en het werd een interessant vooruitzicht voor de toekomst. Mijnbouw was relatief eenvoudig en mensen verdienden goed geld door te handelen en in sommige gevallen zelfs ermee te betalen.

Binnen zes maanden was de valuta opnieuw verdubbeld tot $ 2. Hoewel de prijs van bitcoin niet stabiel is op een bepaald prijspunt, vertoont het dit patroon van krankzinnige groei al enige tijd. In juli 2011 werd de munt op een gegeven moment gek en werd de recordprijs van $ 31 bereikt, maar de markt realiseerde zich al snel dat het overgewaardeerd was in vergelijking met de winsten op het terrein en het corrigeerde het terug naar $ 2.

December 2012 zag een gezonde stijging tot $ 13, maar al snel zou de prijs exploderen. Binnen vier maanden tot april 2013 was de prijs gestegen tot maar liefst $ 266. Het corrigeerde zichzelf later terug naar $ 100, maar deze astronomische prijsstijging zorgde voor de allereerste keer voor een sterrenstatus en mensen begonnen te debatteren over een echt realistisch scenario met Bitcoin.

Rond die tijd maakte ik kennis met de nieuwe munteenheid. Ik had mijn twijfels, maar naarmate ik er meer over las, werd het steeds duidelijker dat de valuta de toekomst was, aangezien niemand haar kon manipuleren of zichzelf eraan kon opdringen. Alles moest gebeuren met volledige consensus en dat maakte het zo sterk en vrij.

Dus 2013 was het jaar van de doorbraak voor de valuta. Grote bedrijven begonnen publiekelijk de acceptatie van bitcoin te prefereren en blockchain werd een populair onderwerp voor computerwetenschappelijke programma’s. Veel mensen dachten toen dat bitcoin zijn doel had gediend en nu zou het tot rust komen.

Maar de valuta werd nog populairder, met bitcoin-geldautomaten die over de hele wereld werden opgezet en andere concurrenten begonnen hun spieren op verschillende hoeken van de markt te buigen. Ethereum ontwikkelde de eerste programmeerbare blockchain en Litecoin en Ripple begonnen zichzelf als goedkopere en snellere alternatieven voor bitcoin.

Het magische cijfer van $ 1000 werd voor het eerst overschreden in januari 2017 en sindsdien is het al vier keer gestegen tot september. Het is echt een opmerkelijke prestatie voor een munt die zeven jaar geleden nog maar 8 cent waard was.

Bitcoin overleefde zelfs een hard fork op 1 augustus 2017 en is sindsdien met bijna 70% gestegen, terwijl zelfs de fork bitcoin cash enig succes heeft weten te boeken. Dit alles is te danken aan de aantrekkingskracht van de munt en de geweldige blockchain-technologie erachter.

Terwijl conventionele economen beweren dat het een zeepbel is en dat de hele cryptowereld zou instorten, is het gewoon niet zo. Zo’n zeepbel bestaat niet, aangezien het een waarneembaar feit is dat het in feite de aandelen van de fiat-valuta’s en geldtransactiebedrijven heeft weggevreten.

De toekomst is extreem rooskleurig voor bitcoin en het is nooit te laat om erin te investeren, zowel voor de korte als voor de lange termijn.

Bron: Talha Arshad Dar

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie