Kunstmatige intelligentie en de economie in de 21e eeuw

Kunstmatige intelligentie en de economie in de 21e eeuw

Kunstmatige intelligentie is een drijvende kracht voor het bedrijfsleven in deze snel veranderende 21e eeuw. AI is niet langer een ongeloofwaardige futuristische visie, maar een grimmige realiteit die bedrijven wereldwijd ontwricht. In de 21e eeuw worden bedrijven gedwongen om traditionele marktbenaderingen te heroverwegen en meer servicegericht te worden om relevant te blijven. Organisaties zoals Uber en Air zijn perfecte voorbeelden van ondernemingen van de 21e eeuw. De toepassing op aanvraag, altijd met technologie die wendbaarheid, eenvoud, flexibiliteit en slanke operators voortstuwen met klantervaring als de kern van hun acties, stelde een nieuwe dageraad van grote of kleine organisaties in staat om de voordelen van kunstmatige intelligentie (A1) te benutten om te slagen in de 21ste eeuw. Bedrijven omarmen A1 geleidelijk en zijn invloed wordt steeds meer op elk aspect van het bedrijfsleven, met name consumententechnologie.

Volgens IDC zal de wereldwijde markt voor cognitieve systemen, contentanalyse en ontdekkingssoftware naar verwachting tot 2020 versnellen. Als gevolg hiervan zijn er speculaties over de groeiende rol van AI en of dat een negatieve invloed kan hebben op de arbeidsmarkt. Het doel van automatisering is niet bedoeld om mensen of ontmenselijking te vervangen, maar om menselijke functies te verbeteren en uit te breiden voor verbeterde productiviteit en efficiëntie.

De belangrijkste voordelen van kunstmatige intelligentie zijn als volgt:

1. Wendbaarheid door orkestratie: door gebruik te maken van de kracht van service-integratie en ontwikkelt, kan een wendbaar en ervaringsgericht bedrijf worden gecreëerd, met programmeerbare infrastructuur, applicatie-releases en op catalogi gebaseerde services.

2. Eenvoud van autonomie: kunstmatige en voorspellende analyses zorgen voor zelfgenezing, zelfbediening en proactieve ondersteuning, terwijl verspilling wordt geminimaliseerd en elasticiteit wordt gecreëerd. Dit vereenvoudigt de werking van bedrijfssystemen en stelt hoger personeel in staat taken op een hoger niveau uit te voeren.

3. Lean zijn door middel van automatisering: het automatiseren van repetitieve taken zal resulteren in afvalvermindering, personeelsoptimalisatie en efficiëntiepunten en -verbeteringen.

Ondanks bovengenoemde nadelen van AI, zal het nog enkele decennia duren voordat AI daadwerkelijk de menselijke intelligentie gaat vervangen. De horrorscenario’s van AI-entiteiten die de planeet overnemen en de mensheid doden, maken nog steeds deel uit van sciencefiction. Hoewel verschillende futurologen de mogelijkheid voorspellen om de menselijke geest in 2050 over te brengen naar een lichaam van een robot om onsterfelijkheid te zoeken.

De combinatie van AI en nanotechnologie zal ook technologische doorbraken opleveren op het gebied van geneeskunde, energie en productiesystemen. De combinatie van AI en nanotechnologie toegepast in zonnepanelen zal vanaf 2025 de prijs van hernieuwbare energiebronnen drastisch doen dalen.

De vraag die velen achtervolgt, houdt verband met de horrorscenario’s waarin moordende AI-robots op mensen gaan jagen om gedood te worden. Deze scenario’s zijn populair gemaakt door Hollywood-kaskrakers zoals de Terminator. Hoewel AI gunstig zal zijn voor de mensheid, moet het worden gecontroleerd. Zonder de juiste controlemechanismen en protocollen kunnen AI-robots vijandig worden, hoewel dit een hoogst onwaarschijnlijk scenario is. Volgens Michio Kaku zullen AI-robots echt nuttig zijn voor de mensheid. Op de lange termijn moeten AI-robots echter worden bestuurd met verschillende ingebouwde mechanismen om te voorkomen dat ze te onafhankelijk en autonoom worden en vijandig tegenover mensen worden als een reëel mogelijk toekomstscenario.

Bron: Martin Hahn

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie