Kunstwaardering – Een rijke, lonende ervaring

Kunstwaardering – Een rijke, lonende ervaring

IK WEET NIET VEEL OVER KUNST, MAAR IK WEET WAT IK HOUD?

Misschien ben je naar een galerij of kunstmuseum geweest, keek je naar de tentoongestelde kunstwerken en zei je bij jezelf: “Wat is dat in godsnaam? Ik kan het niet begrijpen! Waarom is dit hier in een galerij?”

Of misschien ben je naar een galerie of kunstmuseum geweest en was je reactie: “Wauw! Geweldig spul! Ik vind dit leuk! Ik weet niet waarom, maar ik doe het!”

Of misschien bent u naar een galerie of kunstmuseum geweest en loopt u na het bekijken van de exposities verveeld en ongeïnteresseerd weg. Je hebt misschien tegen jezelf gezegd: “Waarom doe ik de moeite om naar kunst te kijken? Ik begrijp het nooit. Het gaat mij te boven.”

Net als elke andere discipline vereist kunst dat de kijker goed geïnformeerd is over de informatie die het presenteert. Soms denken we dat we kunst gewoon automatisch moeten begrijpen. Daar is het tenslotte, gewoon aan de muur hangen en alles wat we hoeven te doen, denken we, is er gewoon naar kijken. Maar zien we het echt? Vaak is onze reactie: “Ik weet niet veel van kunst, maar ik weet wat ik leuk vind.”
Dat is gewoon een andere manier om te zeggen: “Wat ik leuk vind, is eigenlijk gewoon gebaseerd op mijn onwetendheid.”

HOE MEER JE WEET, HOE MEER JE KUNT GENIETEN
Een bepaald kunstwerk mooi vinden is een plezier. Je hebt gecommuniceerd met visuele verschijnselen en hebt echt genoten van de ervaring. Het kan een zeer verrijkende, lonende ervaring zijn om te weten hoe en waarom een ​​kunstvorm zich heeft ontwikkeld of enige kennis te hebben van hoe en waarom een ​​kunstenaar op een bepaalde manier werkt. Meer dan waarschijnlijk is je perspectief vrij beperkt als je nooit kunst hebt gestudeerd of weet hoe het zich heeft ontwikkeld, niet alleen in onze westerse cultuur, maar over de hele wereld.

Wat als je informatie zou kunnen krijgen over de vele vormen van kunst die zijn geproduceerd sinds het begin van de mensheid, en hoe deze zich in de loop van de tijd tot op de dag van vandaag heeft ontwikkeld? Wat zou zo’n studie voor jou betekenen? Het zou betekenen dat je, uitgerust met die kennis, veel meer van kunst zou kunnen genieten! Dit is waarom.

Hoe meer je weet over kunst en haar ontwikkeling, hoe meer plezier je kunt beleven aan het kijken naar kunst! Je ziet veel meer en begrijpt de context, inhoud en stijl van de kunstvorm. En dit is de basis van Art Appreciation – een onderzoek naar hoe u uw kennis van de kunstwereld, verleden, heden en toekomst kunt uitbreiden en vanuit dat perspectief kunt communiceren met de rijke visuele/creatieve wereld!

HOE TE BEGINNEN?
Dus, hoe begin je kennis te krijgen van deze enorme kunstwereld? Waar begin je?

Begin met je teen in de kunstgeschiedenis te dompelen. Met een basiskennis Kunstgeschiedenis 101 kun je zien hoe kunst, zoals wij die kennen, niet echt een term was totdat de wetenschap van kunstgeschiedenis werd ontwikkeld in onze westerse cultuur. En toen het werd ontwikkeld, zoals je in veel kunstgeschiedenisboeken in de bibliotheek kunt lezen, bestaat kunst al zolang de mens een stok, borstel of beitel kon oppakken en hun leven en ervaringen vastlegde.

Er zijn verschillende manieren om kunst te leren waarderen:

EEN — Leer over de basis van de kunstgeschiedenis. Hoe kunst zich ontwikkelde, van de grotschilderingen van Lascaux tot moderne kunst vandaag. Oudere kunstgeschiedenisboeken gaan vooral over de artistieke ontwikkeling in de westerse cultuur. Nieuwere boeken voegen ontwikkelingen toe in Azië, China, Rusland en het Midden-Oosten. De studie kunstgeschiedenis is in de loop van de tijd mondiaal geworden. Door de tijdlijnen en factoren te leren kennen die nieuwe perspectieven en stijlen in de kunst opleveren, krijg je niet alleen een nieuw historisch perspectief, maar maak je ook kennis met de verschillende kunstvormen die de afgelopen eeuwen zijn geproduceerd.

TWEE – Kies een bepaalde periode of stijl in de kunstgeschiedenis en leer erover. Misschien interesseert het impressionisme je. Of misschien heb je altijd al het verschil willen weten tussen Op Art en Pop Art. Door de culturele impact van een bepaalde stijl op een bepaalde periode te bestuderen, kun je begrijpen waarom die bepaalde kunstvorm zich ontwikkelde en het kunstwerk in een bredere context waarderen.

DRIE – Volg een rondleiding door uw plaatselijke kunstmuseum. Musea bieden een breed scala aan kunsteducatieve programma’s en rondleidingen door hun exposities. Of reis en zie de werkelijke kunst in zijn omgeving. Er zijn veel websites op internet die wereldwijde kunstreizen en reizen aanbieden, vaak per geografische locatie of specifieke kunst- en architecturale stijlen. Kunstrondleidingen ter plaatse bieden een unieke en interessante manier van reizen en kunnen u een intiem, één op één perspectief geven met de historische kunst en cultuur van het gebied. Tourgroepen zijn over het algemeen klein in aantal en worden geleid door zeer deskundige gidsen die graag reageren op al uw vragen en opmerkingen.

VIER – Bezoek vaak uw lokale kunstgalerijen. Galeries ondersteunen hun kunstenaars en galeriehouders en verzorgers zijn meestal heel blij met uw interesse in hun exposities. Ze geven u graag informatie over de kunstenaars, bijvoorbeeld of ze in de buurt zijn, waar ze hun werk hebben getoond, welke prijzen ze hebben gewonnen en wie hun kunstwerken heeft gekocht. Blijf op de hoogte van huidige en toekomstige exposities. Deze hands-on benadering verbindt je nauw met betaalbare kunst die beschikbaar is waar je woont en vaak is gemaakt door kunstenaars die in of nabij je omgeving wonen.

ONTDEK EEN RIJKE VISUELE WERELD
Art Appreciation is een zo groot of klein onderzoek als u zelf wilt doen. Of je er nu een occasioneel uitje of een serieuze studie van wilt maken, wat je ook kiest, leren hoe kunstvormen zich historisch hebben ontwikkeld en begrijpen wat er aan de muren in je plaatselijke galerij hangt, zal je perspectief zeker veranderen.

Zou het niet geweldig zijn om een ​​schilderij aan de muur in een galerie te kunnen bespreken, in plaats van schouderophalend te mompelen: “Ik weet niet veel van kunst, maar ik weet wat ik leuk vind.”
Denk er aan. Misschien zou je antwoord meer zijn als: “Ik hou van de manier waarop deze kunstenaar kleur gebruikt in een expressionistische stijl. De penseelvoering is zo krachtig! Er zit veel energie in de compositie. Ook zorgt het gebruik van dikke verf voor een interessante textuur. “

Via Art Appreciation kun je een rijke visuele/creatieve wereld ontdekken die je zal inspireren en uitnodigt om meer te leren.

Bron: Lois Dewitt

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie