Leidt kunstmatige intelligentie ons lot?

Leidt kunstmatige intelligentie ons lot?

“Ik visualiseer een tijd waarin we voor robots zullen zijn wat honden zijn voor mensen, en ik duim voor de machines.” -Claude Shannon

“The Father of Information Theory” signaleerde decennia geleden de kracht van kunstmatige intelligentie en we zijn er nu getuige van. We weten het niet, maar de meeste van onze dagelijkse taken worden beïnvloed door kunstmatige intelligentie, zoals creditcardtransacties, het gebruik van GPS in onze voertuigen, persoonlijke assistentie door verschillende apps op onze smartphones of online klantenondersteuning door chatbots, en wie kan de slimme auto’s van Google negeren die heel dicht bij de werkelijkheid staan. Maar zijn we er zeker van dat de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie in de toekomst niet het grootste gevaar voor ons zullen zijn.

Tegenwoordig repliceert deze complexe programmering, die zwakke AI is, de intelligentie van mensen en presteert het beter dan mensen in specifieke taken. In de toekomst, met de evolutie van Strong AI, zal bijna elke taak van de mens worden overtroffen door kunstmatige intelligentie. Het werk en de baan die onze identiteit en levensstijl bepalen, zullen worden doorgegeven aan robots. Het lijdt geen twijfel dat AI de potentie heeft om intelligenter te zijn dan wij, maar we kunnen niet voorspellen hoe het zich de komende tijd zal gedragen.

Op dit moment weet niemand in deze wereld of sterke kunstmatige intelligentie gunstig of schadelijk zal zijn voor de mensheid. Er is één groep experts die gelooft dat Strong AI of Superintelligence ons zal helpen bij het uitroeien van oorlog, ziekten en armoede. Aan de andere kant geloven sommige experts dat het crimineel kan worden gebruikt om autonome wapens te ontwikkelen voor het doden van mensen. Ze maken zich ook zorgen over AI, die op zichzelf enkele destructieve methoden kan ontwikkelen om de doelen te bereiken.

Sommige mensen suggereren dat kunstmatige intelligentie kan worden beheerd als kernwapens, maar deze vergelijking is op zich niet verstandig. Kernwapens vereisen zelden gevonden grondstoffen zoals uranium en plutonium, terwijl AI in feite software is. Als de computers krachtig genoeg zijn, kan iedereen die de procedure kent om de relevante code te schrijven overal kunstmatige intelligentie creëren.

De meest prominente personen uit de techwereld zoals Bill Gates, Elon Musk en de grote wetenschapper Stephen Hawkins hebben al hun zorgen geuit over de toekomstige transformatie van kunstmatige intelligentie. Ze zien AI niet verkeerd als de grootste existentiële bedreiging omdat we nu al afhankelijk zijn van slimme systemen en in de toekomst zal deze afhankelijkheid alleen maar toenemen.

Waar we de komende tijd mee te maken kunnen krijgen, zou onze eigen evolutie kunnen zijn. We beheersen de wereld omdat we de slimste zijn. Als we niet de slimste zijn, kunnen we dan de controle behouden? Een oplossing die vandaag zichtbaar is, is onderzoek te doen naar en voorbereid te zijn op mogelijke negatieve toekomstige resultaten. Dit zal ons helpen om valkuilen te vermijden en te genieten van de voordelen van AI.

Bron: Gaurav Chaudhary

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie