Maak je geest wakker! Overmatig gebruik van technologie is een serieus probleem

Maak je geest wakker! Overmatig gebruik van technologie is een serieus probleem

Te veel schermtijd veroorzaakt gedragsproblemen bij kinderen

We weten dat te veel tijd die wordt besteed aan sociale media en met technologie een negatieve invloed kan hebben op zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid van volwassenen, en dat kinderen die urenlang aan schermen gekluisterd zijn, het niet beter doen. Een nieuwe studie van het CS Mott Children’s Hospital van de Universiteit van Michigan toont aan dat de hoeveelheid tijd die ouders besteden aan het staren naar hun eigen scherm een ​​verwoestende invloed heeft op de geestelijke gezondheid en ontwikkeling van hun kinderen.

Wat de onderzoekers ontdekten, is dat hoe meer tijd ouders doorbrengen op hun telefoons en andere apparaten (zelfs tv), hoe minder zinvolle interacties ze hebben met hun kinderen. Wanneer de tijd die een kind met zijn ouder doorbrengt, wordt onderbroken door technologie, voelt het kind zich gefrustreerd en onbelangrijk. Dit zorgt er vervolgens voor dat het kind de behoefte voelt om iets te gaan doen om de verloren aandacht terug te krijgen, meestal op een negatieve manier.

Wat de studie waarschuwt

De studie keek naar 170 tweeoudergezinnen in de Verenigde Staten met kinderen van iets meer dan drie jaar oud. De ouders werd gevraagd naar hun persoonlijk gebruik van smartphones, laptops, tablets en anderen: hoe ze ze gebruiken, wanneer ze ze gebruiken, hoe lang, waarbij het onderzoek zich voornamelijk richtte op hoe het gebruik de gezinstijd onderbreekt, zoals het lezen van teksten tijdens het avondeten of tijdens het spelen.

Ouders in het onderzoek werden vervolgens ook gevraagd zich te herinneren hoe vaak hun kind jankte, hyperactief was, prikkelbaar of chagrijnig was, of zich in het algemeen gedroeg of zich slecht gedroeg in de afgelopen twee maanden. Na correctie voor stress, angst, inkomen, opleiding en andere factoren die verband houden met de ouders, bleek uit het onderzoek dat zelfs een klein aantal onderbrekingen in de ouder-kindbetrokkenheid als gevolg van technologie verband houdt met gedragsproblemen van kinderen.

Hoewel de onderzoekers volhouden dat ze geen directe correlatie kunnen veronderstellen tussen het gedrag van kinderen en het niveau van technologiegebruik van hun ouders, zijn ze het er wel over eens dat er zeker een relatie is, vooral tussen een kind en hun moeder.

Andere gezondheidseffecten van te veel schermtijd

Het is duidelijk dat te veel tijd doorbrengen in de virtuele wereld in tegenstelling tot de echte wereld nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid en het welzijn van volwassenen, tieners en kinderen. Enkele andere negatieve gevolgen van het besteden van veel tijd op onze apparaten zijn:

– Visie en ooggezondheid

– Geestelijke gezondheid en depressie

– Cardiovasculaire gezondheid en verhoogd risico op diabetes

– Nek-, rug- en andere musculoskeletale problemen als gevolg van een slechte houding

– Hersenontwikkeling en leerproblemen

– Aandachtstekortproblemen

– Slaapproblemen

Ondanks alle positieve eigenschappen van technologie, is het duidelijk dat het slecht is voor de mentale, fysieke en emotionele gezondheid van je hele gezin. De vraag blijft dan hoe je toch de vruchten kunt plukken van technologie zonder dat het een gelukkig, gezond huis in de weg staat. (2, 3)

Hoe u uzelf en uw gezin kunt beschermen tegen de negatieve effecten van overmatig gebruik van technologie

Zoals eerder vermeld, is technologie niet alleen maar slecht, maar wanneer het zinvolle interacties met uw kinderen begint weg te nemen, moet er iets veranderen. Er zijn veel manieren waarop u van technologie kunt blijven genieten zonder dat het uw gezinstijd in beslag neemt

Beperk de schermtijd voor iedereen.

Veel ouders stellen een maximum aan de hoeveelheid tijd die ze op de computer of voor de tv doorbrengen voor hun kinderen, maar hoe zit het met zichzelf? Regels maken voor iedereen in het huishouden, inclusief jezelf, en je eraan houden, zorgt ervoor dat je elke dag ononderbroken quality time hebt met je kinderen

Geen telefoons aan de eettafel.

Etenstijd is vaak een van de weinige keren dat drukke gezinnen elke dag samen doorbrengen om te kletsen, te onderwijzen en verhalen over hun dag te delen. Het hebben van telefoons, tv of andere vormen van technologie aan tafel leidt tot afleiding en ontmoedigt belangrijke gesprekken.

Kies andere activiteiten in plaats van films.

Hoewel een familiefilmavond leuk is en een heerlijke manier kan zijn om een ​​rustige avond door te brengen, is de realiteit dat het kijken naar films geen conversatie of interactie bevordert. Waarom zou u de familiefilmavond niet vervangen door een spelletjesavond? Dit biedt niet alleen meer mogelijkheden voor ouders en kinderen om te praten, maar helpt ook bij het opbouwen van familietradities en herinneringen die veel langer meegaan dan een film.

Ga naar buiten… en laat de telefoons thuis!

Neem elk weekend de tijd om eropuit te gaan en als gezin iets te doen, of het nu gaat om een ​​wandeling, een balletje slaan in het park, of gaan bowlen of indoor minigolfen als het weer niet meewerkt, en laat alle vormen van technologie thuis, of in ieder geval in de auto. Zonder de mogelijkheid om teksten, e-mails of Instagram-feeds te controleren, is iedereen vrij om volledig aanwezig te zijn in het moment en te genieten van elkaars gezelschap.

Zet de telefoon in het vliegtuig zonder ergens heen te gaan.

Als je het buitengewoon moeilijk vindt om je telefoon te negeren wanneer je een “ping!” hoort, zet hem dan in de vliegtuig- of stille modus totdat de kinderen hun huiswerk maken of naar bed gaan.

Bron: gezond-holistisch-leven

Bron: Michelle Chambers

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie