Mark Twain – Financiële problemen en herstel

Mark Twain – Financiële problemen en herstel

Samuel Langhorne Clemens, ook bekend als Mark Twain, werd op 30 november 1835 in Florida geboren. Van de zeven kinderen was hij de zesde. Hij staat niet alleen bekend om zijn schrijven, maar was ook een beroemde journalist en humor. Hij staat bekend om het produceren van magische geschriften die een wereldwijd publiek aantrokken en hem opleverden als een beroemde schrijver. Tot op de dag van vandaag wordt Twain goed onthouden en zijn werk wordt door velen gelezen.

Twain verdiende veel geld met zijn geschriften. Enkele van zijn beroemde werken waren: The Gilded Age, Life on the Mississippi, The Adventures of Tom Sawyer, A Tramp Abroad, The Prince and the Pauper, A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court en Huckleberry Finn. Een groot deel van dit geld ging verloren door slechte investeringen. Deze investeringen waren voornamelijk te danken aan investeringen in nieuwe technologieën, met name de Paige zetmachine. Het was een ontworpen mechanisch apparaat waarvan bekend was dat het de kijkers verbaasde tijdens het werken. Het probleem met dit apparaat was dat het onderhevig was aan veel storingen en daarom besteedde Mark Twain een enorm bedrag van $ 300.000 aan het apparaat. Voordat het apparaat werd geperfectioneerd, werd het apparaat op de markt vervangen door Linotype. Hierdoor verloor Mark Twain een groot deel van de winst gemaakt door zijn boeken, evenals een groot deel van het geld dat hij had geërfd van zijn vrouw Livy.

Mark Twain was erg gefascineerd door de wetenschap. Hij ontwikkelde een sterke vriendschap met Nikola Tesla. Samen met Tesla bracht hij veel tijd door in het laboratorium van Tesla. Twain zou een nieuw type stoommachine hebben uitgevonden, Kaolatype en babybedklem.

Een andere bron van Twains financiële problemen was de uitgeverij. Hij verloor ook een groot deel van het geld via de uitgeverij. De uitgeverij genoot aanvankelijk veel succes door Ulysses S. Grant-herinneringen te verkopen. Kort na dit aanvankelijke succes ging de uitgeverij failliet en verloor veel geld. Dit was vanwege het idee dat vergelijkbaar was met het verkopen van herinneringen aan Ulysses S. Grant. Men dacht dat het publiek nu geïnteresseerd zou zijn en de biografie van paus Leo XIII zou kopen. Het idee werd weer opgepakt en er werden slechts minder dan honderden exemplaren verkocht.

Om financieel te herstellen, begon Mark Twain naast zijn geschriften ook lezingen te geven. Samen met zijn nieuwe vriend herstelde hij financieel. De verloren blijvende vriendschap in 1893 met Henry Huttleston Rogers, een financier, die de directeur van Standard Oil was. Het herstelproces begon toen Henry Twain vroeg om het faillissement aan te vragen. Hierna vroeg hij Twain om de auteursrechten van zijn geschreven werken aan zijn vrouw toe te kennen. Hierdoor konden de schuldeisers zijn werken niet in bezit krijgen. Vervolgens nam Rogers het geld van Twain volledig over totdat alle schuldeisers waren betaald.

Tot slot, om alle schuldeisers volledig af te betalen, ging Twain wereldwijd lezingen geven, ondanks het feit dat Twain geen enkele wettelijke verplichting had. In 1900 keerde Twain vervolgens terug naar Amerika nadat hij genoeg had verdiend om zijn financiële schulden af ​​te betalen.

Bron: Dennis Yew

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie