Microsoft Access-database: de voor- en nadelen van het gebruik van toegangsquery’s of tabelrecordsets in een formulier

Microsoft Access-database: de voor- en nadelen van het gebruik van toegangsquery’s of tabelrecordsets in een formulier

U bouwt uw database op met behulp van tabellen en query’s die de architectuur testen en sleutels en indexen instellen. Dan wilt u de rapportage gebruiksvriendelijk en mooi maken en nu besteedt u meer tijd aan het ontwikkelen van Microsoft Access-formulieren en -rapporten.

U begint met het maken van uw eerste formulier of rapport en de beschikbare methoden kunnen een van de volgende zijn:

  1. Met behulp van de wizard-tool die u scherm voor scherm doorloopt.
  2. Voor latere versies van Microsoft Access, selecteert u een vooraf gedefinieerde sjabloon door eerst de gegevensbron (tabel of query) te kiezen.
  3. Beginnend met een leeg canvas en stel eigenschappen in, inclusief de ‘Opnamebron‘ volledige controle nemen.
  4. Access VBA-code gebruiken om objecten dynamisch te bouwen en te genereren, waarvoor wat meer geavanceerde kennis van Microsoft Access, inclusief VBA, vereist is.

Maar hoe zit het met de ‘Opnamebron‘ eigendom zelf? Waarop moet het gebaseerd zijn; een tabel, query of SQL?

Het functionele gebruik van een formulier kan bijvoorbeeld vrijwel de te volgen route bepalen. Bekijk bijvoorbeeld de volgende vragen om u te helpen beslissen:

V: Wordt het formulier alleen gebruikt om nieuwe records in te voeren?

A: Gebruik een tabel omdat u kunt garanderen dat de waarden in velden worden bijgewerkt naar het brongegevensbestand voor een gebonden formulier.

V: Wordt het formulier gebruikt om records te zoeken door te zoeken naar een waarde in een veld dat is gebaseerd op twee of meer tabellen?

A: Gebruik een Query die is opgebouwd uit vooraf gedefinieerde samengevoegde tabellen (waardoor die uiterst belangrijke relatie ontstaat).

V: Moet het formulier dynamisch waarden doorgeven met gebeurtenisgestuurde acties, zoals na het invoeren van een waarde in een besturingselement?

A: Gebruik een SQL-instructie of een Query die is gekoppeld aan de besturing van het formulier.

Er zijn prestatie-uitdagingen bij het kiezen van de juiste aanpak, maar het eerste dat u moet onthouden, is dat het gebruik van een formulier of rapport eerst moet worden bepaald, gevolgd door de Microsoft Access-database-engine (JET) te laten beslissen en de database voor u te optimaliseren. Dit is de reden waarom de meeste ontwikkelaars zal kiezen en laat de Vraag object de belangrijkste en eerste keuze zijn.

SQL-instructies worden meer gebruikt met VBA-codeprocedures en kunnen sneller worden uitgevoerd omdat optimalisatie in code kan worden geregeld, vooral bij gebruik van DAO, ADO of ADO.Net met behulp van de typen gegevensrecordsets die ze bieden. – Nog een artikel misschien!

De laatste gedachte om te overwegen is hoe herbruikbaar de gegevensbron zal zijn? Zal het meer dan één Access-formulier of -rapport dienen? Gebruik dan een query. Als de bron exclusief is voor het ene formulier of rapport, sluit dan SQL er rechtstreeks in, aangezien u parameterwaarden kunt doorgeven, criteria kunt instellen en kunt berekenen binnen het formulier of rapport en kunt besparen op de extra speciale query die in de eerste plaats moet worden opgeslagen.

Bron: Ben Beitler

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie