Microsoft Dynamics Business Central voor productie – een levensvatbaar ERP-systeem?

Microsoft Dynamics Business Central voor productie – een levensvatbaar ERP-systeem?

Waarom zou het ons iets kunnen schelen of we Dynamics Business Central for Manufacturing kunnen gebruiken?

Gezien de disruptie van het afgelopen jaar onderzoeken veel bedrijven manieren om op afstand en in een hybride werkomgeving te werken. Er zijn een paar technologieën die productiebedrijven moeten gebruiken die op afstand niet goed werken. Een daarvan is ERP-systemen. Daarom moeten we ons zorgen maken over Dynamics Business Central for Manufacturing.

Als u een ERP-systeem wilt vervangen omdat u zeker wilt weten dat het werken op afstand mogelijk maakt, dan is cloud ERP waar u moet zoeken. Mijn ervaring is bijna volledig met wat vaak “MKB” of kleine en middelgrote bedrijven worden genoemd.

Er zijn niet veel goede, moderne cloudgebaseerde ERP-systemen in de mid-market / MKB-ruimte. Er zijn er nog minder die de productie echt ondersteunen. Dat betekent dat de beste cloudsystemen buiten het budget van de meeste fabrikanten zijn geprijsd.

Oh, voor het geval je je afvraagt, Microsoft definieert het MKB als bedrijven met minder dan 250 computers. Dat is een vrij grote fabrikant.

Wat is BusinessCentral?

In de eenvoudigste bewoordingen is Business Central de nieuwe merknaam voor Microsoft Dynamics NAV. In alle opzichten die meetellen, is deze geavanceerde nieuwe cloudgebaseerde ERP de oude Dynamics NAV opnieuw ontworpen in de cloud.

Microsoft schrok ook niet van de technologie! Ze hebben een bootlading geld, en ze waren bereid er veel van uit te geven aan Business Central.

De volledige naam van het product is Dynamics 365 Business Central. Die 365 moet je bekend voorkomen, want het komt voor op Office 365, Microsoft 365 etc…

Dit betekent wel dat Business Central deel uitmaakt van dezelfde reeks producten die u mogelijk al gebruikt voor uw Outlook-e-mail, Teams-communicatie, Microsoft Word- of Excel-productiviteitstools. En ja, dat is een groot voordeel voor Microsoft. Het betekent echter niet dat het in de productie zal werken – dus dat valt nog te bezien.

Hoe verhoudt het zich tot meer traditionele productie-ERP?

Ik heb onlangs een blog geschreven waarin ik Dynamics Business Central voor productie vergeleek met een redelijk gerespecteerde pure productie-ERP in het middensegment, genaamd Infor Visual ERP.

Ik heb bijna 20 jaar intensief met Visual ERP gewerkt (ironisch genoeg heb ik in al die tijd nooit een exemplaar verkocht). Ik runde het bedrijf waar mensen die problemen hadden met het systeem om hulp kwamen vragen.

Toen ik mijn bedrijf uit Infor Visual migreerde, heb ik veel producten onderzocht. Ik koos na veel onderzoek voor Dynamics NAV (dat later Business Central werd).

In 2014 waren we begonnen met het overschakelen van Visual ERP-klanten naar Microsoft Dynamics NAV-productie. Er zijn een paar kleine gebieden waar Visual het misschien wat beter doet. Dat wordt meer dan overwonnen door twee belangrijke factoren die Microsoft Dynamics Business Central voor productie echt laten schitteren.

Aanpasbaarheid

Dynamics NAV en nu Business Central zijn uiterst eenvoudig te programmeren, waardoor we het konden verbeteren op manieren die u absoluut niet zou kunnen met Visual. Het is zo gemakkelijk te programmeren dat we in wezen “ontbrekende” visuele functies weggeven wanneer we het product verkopen.

Met deze aanpassing konden we alle gevonden gaten dichten. Het stelde ons ook in staat om dat ene te doen waar klanten van Visual altijd om huilden. We zouden kleine, gemakkelijk te onderhouden, stapsgewijze veranderingen kunnen doorvoeren. We zouden het systeem kunnen aanpassen om het voor de klant beter te laten werken.

We vermeden elke vorm van massale programmering (hoewel ik in mijn tijd andere partners heb gezien die hetzelfde niet vermeden). We concentreerden ons op het maken van echt nuttige veranderingen waardoor de klant snel voordeel kon halen. Dit maakte een enorm verschil voor klanten. Het kan een game changer zijn wanneer een zeer kleine verandering elke week personeelsuren bespaart.

Dynamics 365 AppSource-add-ons

Min of meer verwant is het bestaan ​​van add-ons voor Microsoft Dynamics-producten.

Toen we Dynamics NAV voor productie begonnen te verkopen, was er geen AppSource. AppSource is vergelijkbaar met de Google Play Store of Apple Apps Store. Het is een plek om naartoe te gaan en snel (in seconden echt) add-ons te installeren.

In de begintijd bestonden deze add-ons wel, waren ze gecertificeerd door Microsoft, maar ze bestonden niet op een centrale locatie. Vandaag gaat het nog beter. Met Appsource kunnen we Dynamics Business Central echt verbeteren voor productie. Ik noem hieronder een aantal van die modules.

Wacht! Ik moet Add-ons downloaden

Er zijn 2 stromingen over ERP-systemen. U wilt een echt goed ERP-systeem met: geweldige boekhouding; voorraadbeheer; inkoop en verkoop; CRM; het roosteren; werkvloer uitvoering etc…

Stel je voor dat je een persoonlijk item van dezelfde prijs wilt krijgen. Stel dat u een voertuig en een kampeerwagen wilde hebben. Je bent bij 2 dealers geweest. Een Ford en de andere GMC.

In onze nep- en hypothetische Ford-dealer verkopen ze hun F150-truck, met een Ford-radio, Ford-banden en een kampeeraanhanger van het merk Ford. De velgen van deze specifieke ford zijn volledig op maat gemaakt en passen niet op andere bandenmerken. Niemand maakt een radio die bij hun dashboard past. De trailer is OK, maar niet de beste die je hebt gezien. De trekhaak is op maat gemaakt voor hun vrachtwagen.

Je hebt geen keuze. Maar wacht! Het is allemaal in één garantie, dus als er iets misgaat, kunt u hen de schuld geven en zij moeten het repareren!

GMC verkoopt hun grote vrachtwagen zelf. Je kunt zelf kiezen welke banden je krijgt, dus je wilt Michelin banden. Je kunt een radio toevoegen en besluiten om de duurdere maar ontzagwekkende Bose Radio te kopen. Ze verkopen geen sportschoenen, dus je koopt een Airstream.

Je zou nooit klagen over GM die hun eigen banden of radio niet maakt, en je zou nooit de Ford willen waar je geen andere keus had dan te krijgen wat ze verkopen.

Waarom wil je een ERP die je dwingt hun eigen versies van dingen te kopen in plaats van het beste te kopen dat je je kunt veroorloven?

Kant-en-klare productiefuncties in Business Central

De productiemogelijkheden van Dynamics Business Central zijn identiek aan de productiemogelijkheden van Microsoft Dynamics NAV.

Er is een reeks kernmodules in de Essentials-editie van Business Central. Deze omvatten: verkooporders, voorraad- en inkooporders; montage beheer; jons (projectboekhouding en -beheer); en magazijnbeheer.

Sommige klanten gebruiken uitsluitend de Essentials-versie. Het werkt prima, afhankelijk van uw productiewijze (zie hieronder).

Upgraden naar de Premium-versie voegt extra mogelijkheden toe. Je krijgt stuklijsten; Routebeschrijvingen; Machine- en werkcentra; Capaciteits planning; Productieorders en andere puur productiegerichte functies.

Premium voegt ook Service Management toe, dat vrij vaak wordt gebruikt in de Engineer to Order-ruimte, maar niet vaak in de reguliere productie.

Gedetailleerde functies in productie – in de Premium-versie

Beheer van productieorders

 • Agile productie

 • Versiebeheer

 • Voorraadplanning

 • Eis voorspelling

 • Beheer van machinecentra

 • Capaciteits planning

 • Eindig laden

 • Productie stuklijst

 • Productieplanning

 • Leveringsplanning

Productiemethoden voor Business Central

Ik heb de neiging om bij productie-ERP-projecten te denken in termen van de manier van produceren die wordt gebruikt. Er zijn verschillende definities van verschillende organisaties (voornamelijk APICS), maar dit zijn degene die ik vaak zie en mijn mening over hoe goed Business Central voor productie is voor deze modi.

Ingenieur op bestelling – ETO

Dit is mijn favoriet. Ik heb een paar jaar bij een ETO gewerkt voordat ik mijn eigen bedrijf begon. Dynamics Business Central for Manufacturing bevat een zeer krachtige projectboekhoudingsmodule genaamd Jobs. Aangezien ETO-fabrikanten echt projectfabrikanten zijn, is deze banenmodule een solide basis. Er zijn een paar extra add-ons die ik sterk aanbeveel (inclusief een die we hebben gemaakt) om de pasvorm nog beter te maken.

Algemeen – Business Central voor ETO is echt goed.

Make to Order en Make to Stock – Productie Productie

Make to Order en Make to Stock zijn meestal twee afzonderlijke productiewijzen (en dat zijn ze ook), maar ik combineer ze in één modus die ik productieproductie noem. De kant-en-klare productiemodules die deel uitmaken van Business Central Premium werken uitstekend voor deze bedrijven. Velen van hen willen ook de add-ins die ik hieronder vermeld – wat geweldige extra functies zijn.

Banenwinkels

Jobshops hebben meestal de grootste variëteit en passen eigenlijk niet zo goed in ETO of Production Manufacturing. Ik zou de Job Shop willen zien om te zien of het meer een microproductiewinkel is (heel gebruikelijk – ik noem dit “repetitieve jobshops”) of dat het meer een op maat gemaakte miniprojectfabrikant is, zoals een lichte ETO.

Deze bedrijven variëren sterk in wat ze maken. Een food co-packer is technisch gezien een jobshop. Zo ook een lasservicebedrijf, een kleine machinewerkplaats enz…

Hoe het ook zij, het past goed bij Dynamics Business Central voor productie.

Procesproductie

Procesproductie is meestal gerelateerd aan het maken van een van de volgende:

 • Cosmetica

 • Chemicaliën

 • Nutraceuticals

 • Geneesmiddelen

 • Voedselproductie

Procesproductie heeft enkele zware add-ons nodig om Business Central goed te laten werken. Dit ligt buiten mijn comfortzone om eerlijk te zijn. De regelgeving en batchproductieprocessen zijn echt uniek. Ik heb een paar collega’s naar wie ik dit soort prospects stuur. Die add-ons voor Business Central zijn buitengewoon goed en gaan heel, heel goed om met deze branche.

Productie van grafische kunst

Print Manufacturing is zijn eigen subtype, eigenlijk een vorm van Job Shop of Production Manufacturing, afhankelijk van wat ze maken. Deze bedrijven werken out-of-the-box niet zo goed met Dynamics Business Central for Manufacturing. Ze vallen meestal in deze categorieën.

 • Commercial Print (tijdschriften, business carts, posters, flyers etc. – een echte Job Shop)

 • Vouwkartons (denk aan een doos met tandpasta of een doos met granen. Kan productie of Job Shop zijn)

 • Flexible Packaging (deze bedrijven maken de plastic tassen waarin je consumptiegoederen krijgt)

 • Etiketten (kan een etiket van een wijnfles zijn, of een shampoofles, of je aspirine).

 • Breedformaat (denk aan enorme banners, gigantische foto’s op muren in een winkelcentrum enz.)

Deze manier van produceren heeft een geweldige add-on voor Business Central, PrintVis genaamd. PrintVis is een MIS-software-add-on voor printproductie die Business Central verandert in misschien wel de beste Print MIS op de markt.

Add-ins aanbevolen door mij

Mijn team heeft veel add-on-oplossingen beoordeeld sinds we zijn gaan werken met Business Central voor productie. Dit zijn onze topkeuzes:

InsightWorks Inzichten op de werkvloer (SFI)

Dit is een productie-uitvoeringssysteem voor het in realtime verzamelen van taakkostengegevens (tijd), productierapportage en materiaalgebruik. Wordt ook geleverd met een handige planningstool.

InsightWorks Warehouse Insights (WHI)

Dit product is mijn favoriete draadloze barcodeoplossing voor magazijnbeheer. Het werkt op de meeste grote merken draadloze apparaten die tegenwoordig in magazijnen worden gebruikt. Ik denk dat het een geweldige mid-level oplossing voor magazijnbeheer is.

Netronic visuele productieplanner

Voor degenen die een grafische planner voor slepen en neerzetten nodig hebben, is Netronic de industriestandaard voor Business Central. Hun Visual Production Scheduler is min of meer bedoeld voor het visualiseren en handmatig bewerken van de planning. De geavanceerde productieplanner is robuuster en past het beste bij de planning.

Conclusie

In dit artikel hebben we gekeken naar het gebruik van Dynamics Business Central voor productie. Ik heb de kans gehad om toezicht te houden op de implementatie van dit systeem in meer dan 50 bedrijven, en tot nu toe gaat het goed. Voor die MKB-fabrikant met 20 werknemers die op kantoor werken en 60 die in de winkel werken – dit is een geweldig systeem. We hebben een paar klanten met in totaal meer dan 500 werknemers die het met veel succes gebruiken. We hebben er ook een paar met in totaal 10 werknemers, en ze zijn in staat om het te laten werken.

Als u een productiebedrijf bent dat zich in de kleine of middelgrote markt (alweer – minder dan 250 computers) bevindt en op zoek bent naar ERP, raad ik u ten zeerste aan om naar Microsoft Dynamics te kijken. Ik kan met vertrouwen zeggen dat als ERP Dynamics Business Central voor productie een uitstekende match is.

Bron: Robert Jolliffe

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie