Microsoft – Het merk achter de man – Bill Gates

Microsoft – Het merk achter de man – Bill Gates

Microsoft

Microsoft en zijn oprichter Bill Gates zijn vrij goed bekend en behoeven geen introductie. Van garage tot gigantische proporties – de groei van Microsoft is nu onderdeel van zakelijke folklore.

Aanvankelijk is het het product, de microcomputer, die Microsoft populair heeft gemaakt. De microcomputer veranderde het concept van personal computing. Binnen korte tijd katapulteerde het Microsoft naar een verheven positie. Daarna werd de persoonlijkheid van de oprichter Bill Gates – het voortijdig verlaten van de universiteit om vanuit een garage software voor de microcomputer te ontwikkelen en de snelle opmars naar de positie van de rijkste persoon ter wereld – toegevoegd aan het merk en de mysticus van Microsoft.

De nadruk op het ontwikkelen van software is zo sterk bij Microsoft dat in plaats van software-engineers te beperken tot kleine en krappe ruimtes, het bedrijf elk een apart hokje toewijst om ongestoord te werken. De nieuwe rekruten van universiteitscampussen vinden het een voorrecht om voor een technologiereus te werken.

Daarnaast zijn de creatieve vrijheid en de overvloedige werkruimte aanleiding om regelmatig nieuwe, meer innovatieve softwareproducten te ontwikkelen.

Bewust of onbewust voegen Bill en Melinda Gates veel waarde toe aan het merkimago door het liefdadigheidswerk waar ze zich mee bezig houden. Het zou hun manier kunnen zijn om iets terug te geven aan de wereld, maar het versterkt het merkimago van Microsoft onmetelijk.

Het merkimago van Microsoft kan worden omschreven als – constante innovatie. De ontwikkeling van nieuwe software houdt Microsoft voorop in een snel veranderende technologische wereld. Het persoonlijke merkimago van Bill Gates als de rijkste persoon ter wereld met kilometerslange berichtgeving in de gedrukte media en jarenlange visuele mediatijd versterkt de merksterkte van het bedrijf formidabel.

De softwaregigant is ook erg agressief op het gebied van merkpromotie. Microsoft besteedt alleen al in de VS bijna $ 1 miljard aan advertenties. Het is van plan meer geld uit te trekken voor advertenties op internet en tegelijkertijd een sterke basis te behouden voor traditionele tv en gedrukte media.

Microsoft heeft zijn logo twee keer gewijzigd in het huidige in Helvetica cursief lettertype. De slogan is ook veranderd van ‘Waar wil je vandaag heen?’ in ‘Je potentieel. Onze passie.” Het was van plan om vanaf 2006 bijna 125 miljoen dollar per jaar uit te trekken om het imago van een ‘enorm’ Amerikaans bedrijf uit te wissen. Het is aanwezig in elk land ter wereld met softwareontwikkelingscentra in vele landen.

De agressiviteit van Microsoft op het gebied van merkbeheer wordt verder bevestigd door het feit dat het aQuantive, een reclame- en marketinggroep uit Seattle, voor 6 miljard dollar heeft overgenomen. Dit geeft Microsoft nu de overhand bij het promoten van zijn merk op internet.

Bron: Doug Dvorak

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie