Microsoft Windows: NTFSF- of bestandssysteemintegriteits-, beveiligings- en bestandsdelingsfuncties

Microsoft Windows: NTFSF- of bestandssysteemintegriteits-, beveiligings- en bestandsdelingsfuncties

NTFS is een Microsoft Windows-bestandssysteem dat volumeconsistentie biedt door gebruik te maken van transactieregistratie- en hersteltechnieken. NTFS kan zijn logbestand en controlepuntinformatie gebruiken om de consistentie van het bestandssysteem te herstellen.

In Windows 2000 en Windows XP biedt NTFS ook geavanceerde functies zoals bestands- en maprechten, codering, schijfquota en compressie.

Helaas zijn volumes niet altijd ingesteld met NTFS als bestandssysteem. Het FAT-bestandssysteem, een bestandssysteem dat gebruikmaakt van een gegevensstructuur genaamd File Allocation Table (FAT) om bestanden te organiseren en te beheren, wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt als het standaardbestandssysteem om compatibiliteit met oudere besturingssystemen zoals DOS te garanderen; IBM-OS2; en Microsoft Windows 3.1, 95, 98 en ME die zich mogelijk op het netwerk bevinden.

Een ander bestandssysteem dat mogelijk op Windows 2000 of Windows XP is geïnstalleerd, is het FAT32-bestandssysteem. Het FAT32-bestandssysteem is een afgeleide van het FAT-bestandssysteem. FAT32 ondersteunt kleinere clustergroottes en grotere volumes dan FAT, wat resulteert in een efficiëntere toewijzing van ruimte op FAT32-volumes.

Vanwege de consistentie en beveiligingsfuncties van NTFS wilt u wellicht converteren van het FAT- of FAT32-bestandssysteem naar NTFS. Microsoft biedt hiervoor een opdrachtregelhulpprogramma met de toepasselijke naam “Converteren”. Houd er rekening mee dat “converteren” slechts eenrichtingsverkeer is. U kunt uw volume niet terugzetten naar FAT of FAT32 zonder een hulpprogramma van derden te gebruiken of door de schijf opnieuw te formatteren.

Om FAT- of FAT32-volumes naar NTFS te converteren, typt u “convert DRIVE:/fs:ntfs /X” op de opdrachtregel waarbij “DRIVE” de stationsletter is (bijv. convert C: /fs:ntfs /x).

“convert C:” vertelt de opdracht om het volume op de opgegeven schijf te converteren, in dit geval de C-schijf. “/fs:ntfs” vertelt de opdracht om te converteren naar het NTFS-bestandssysteem. De “/X” parameter” dwingt het volume om eerst te ontkoppelen.

Als u uw primaire volume binnen Windows probeert te converteren, kan convert geen exclusieve toegang tot uw harde schijf krijgen. Met andere woorden, terwijl XP draait, zijn sommige bestanden op uw primaire volume altijd “in gebruik”, dus de conversie moet worden uitgevoerd wanneer Windows de volgende keer wordt geladen.

Bij de volgende herstart controleert het proces de schijf op fouten voordat het bestandssysteem naar NTFS wordt geconverteerd.

Als de bovenstaande conversie is gelukt, of als u de bovenstaande instructies probeert en het bericht “Drive is reeds NTFS” krijgt, maar u ziet nog steeds niet de “advanced share” en het tabblad “security” in “mapeigenschappen”, probeer dan het volgende :

Open Windows Verkenner.

Selecteer het menu Extra.

Selecteer Mapopties.

Selecteer het tabblad Weergave.

Schuif de lijst met geavanceerde instellingen helemaal naar beneden.

Op dit punt ziet u de optie “Eenvoudig delen van bestanden gebruiken (aanbevolen)”.

Indien ingeschakeld, verwijder het vinkje uit het selectievakje.

U zou nu een tabblad “geavanceerd delen” en een tabblad “beveiliging” in het venster “mapeigenschappen” moeten hebben.

Bezoek www.pagecandy.com voor meer informatie

Bron: Torre DeVito

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie