Microsoft Word: Top 10 nieuwe functies in Word 2013

Microsoft Word: Top 10 nieuwe functies in Word 2013

Als oudste van de Office-toepassingen zat Microsoft Word al boordevol uitgebreide tekstverwerkingsmogelijkheden. Het is dan ook een aangename verrassing dat Word 2013 over de hele linie handige nieuwe en verbeterde functies biedt, van het maken van documenten tot lezen, bewerken en samenwerken.

1. Een nieuwe look voor woord

De eerste wijziging die u ziet wanneer u Word 2013 start, is een opstartscherm in plaats van een leeg document, zoals in oudere versies van Word. In het linkerdeelvenster ziet u een lijst met uw meest recente Word-documenten en de optie om extra bestanden te openen. In het rechterdeelvenster kunt u kiezen uit verschillende sjablonen, zoals blanco, flyer, blogpost en nog veel meer, en kunt u zoeken in de bibliotheek met online sjablonen van Microsoft. Als u al heel lang Word-gebruiker bent, kan het even wennen zijn aan deze nieuwe bestemmingspagina, maar deze kan worden uitgeschakeld als de oude look de voorkeur heeft.

Het nieuwe ontwerptabblad

Word 2013 ondersteunt nog steeds de Ribbon-interface, maar nu zijn functies voor het opmaken van een document gecombineerd in de nieuwe Design Tab, zodat ze gemakkelijk te vinden zijn. Documentopmaak kan snel worden gedefinieerd door thema’s, kleuren en lettertypen te kiezen om ermee te gebruiken. Vanaf hier kunt u een voorbeeld van uw keuzes bekijken en zelfs uw opmaak opslaan als standaard voor alle nieuwe documenten.

2. Eenvoudige grafische uitlijning en lay-outopties

Met de nieuwe uitlijningshulplijnen in Word 2013 is het opstellen van afbeeldingen en andere objecten een fluitje van een cent. Ze zijn een visuele manier om te laten zien wanneer het object, zoals een afbeelding, grafiek of SmartArt-illustratie, is uitgelijnd met de bovenkant van een alinea of ​​met een kop of andere elementen op de pagina.

Handige lay-outopties

Selecteer een afbeelding, grafiek of SmartArt-object en het handige nieuwe pictogram Lay-outopties verschijnt buiten de rechterbovenhoek van het object. Klik erop om plaatsings- en tekstterugloopopties te configureren, allemaal zonder naar het lint te gaan.

Wanneer u met de rechtermuisknop op een object klikt en bijvoorbeeld Afbeelding opmaken of Vorm opmaken kiest, wordt een nieuw opmaaktaakvenster geopend. Dit paneel vervangt het dialoogvenster van eerdere versies en blijft open terwijl u werkt en toont eenvoudig te volgen opmaakopties voor het momenteel geselecteerde object.

3. Verbeterd lezen in leesmodus

Als u Word meer gebruikt om documenten te lezen dan om ze te maken, zult u de nieuwe leesmodus van Word 2013 leuk vinden, die schoon en afleidingsvrij is. Schakel over naar de leesmodus en het lint klapt in, net als de meeste tabbladen. Deze nieuwe weergave verkleint automatisch het formaat van een document naar het volledige venster en geeft uw documenten weer in gemakkelijk leesbare kolommen. Klik op de pijlen op het scherm om door de pagina’s te bladeren of, als u een touchscreen-monitor of tablet gebruikt, veegt u over het scherm vanaf beide randen van het scherm. Klik met de rechtermuisknop op onbekende woorden om een ​​definitie weer te geven zonder de leesmodus te verlaten. U kunt ook op een afbeelding, tabel of grafiek klikken om deze te vergroten en gemakkelijker te kunnen lezen.

Hervat je werk

Wanneer u nu een document opnieuw opent, onthoudt Word 2013 waar u was en kunt u blijven lezen of bewerken waar u was gebleven, zelfs wanneer u een online document opnieuw opent vanaf een andere computer of ander apparaat. Deze functie wordt ondersteund in meerdere weergaven, waaronder de leesmodus en de afdruklay-out, de standaardweergave in Word.

4. Slimmere samenwerking

Documenten beoordelen met bijgehouden wijzigingen en opmerkingen is nu gemakkelijker met de nieuwe eenvoudige markeringsweergave van Word 2013. Vanuit Eenvoudige markeringen worden complexe markeringen verborgen en wordt het uiteindelijke document weergegeven. U ziet echter nog steeds indicatoren in de linkermarge waar bijgehouden wijzigingen zijn aangebracht. Wanneer u dubbelklikt op een van deze regels, schakelt Word over naar de weergave Alle markeringen, zodat u de volledige bewerkingen ziet. Klik nogmaals op de indicatorregel en Word gaat terug naar Simple Markup.

Een andere verbetering is dat u de functie Wijzigingen bijhouden in Word kunt vergrendelen, wat betekent dat iemand een wachtwoord moet invoeren om ervoor te zorgen dat Word het bijhouden van wijzigingen stopt. Dit is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat alle wijzigingen worden vastgelegd wanneer uw document door meerdere mensen wordt beoordeeld.

Opmerkingen zijn ook beter omdat ze nu een antwoordknop hebben waarmee gebruikers een gesprek binnen één kleine tekstballon kunnen houden. Nu is het gemakkelijk om opmerkingen direct naast de gerelateerde tekst bij te houden in plaats van een veelvoud aan opmerkingen over één onderwerp te maken. En wanneer een opmerking is verwerkt, markeert u deze als voltooid. Het wordt grijs weergegeven om uit de buurt te blijven, maar het gesprek zal er nog steeds zijn als u het later opnieuw moet bezoeken.

5. Open en bewerk PDF’s in Word

Het openen en bewerken van PDF’s is eindelijk een volwaardige functie in Word 2013. In eerdere versies kon je een Word-document opslaan als een PDF, maar je kon een PDF niet bewerken zonder het eerst naar een Word-document te converteren. Nu opent u eenvoudig een PDF alsof het een Word-document is en bewerkt u het zoals gewoonlijk. Word verwerkt zowat elke PDF waarmee u wilt werken, zelfs als deze meerdere tabellen, grote afbeeldingen, verschillende lettertypen, enzovoort heeft, en dat allemaal zonder dat u een toepassing van derden nodig heeft.

6. Nieuwe en verbeterde tafelfuncties

Word 2013 lost eindelijk de frustratie op van het opmaken van verschillende breedte- en stijlranden in een Word-tabel. De handige tool Border Painter en de functie Border Styles vereenvoudigen en versnellen de opmaak.

Selecteer een lijnstijl, lijndikte en penkleur of kies een voorinstelling uit de lijst Randstijlen en schilder vervolgens de randen op de tafel. Met de tool Border Sampler is het nu ook mogelijk een bestaande rand te samplen en vervolgens de Border Painter te gebruiken om de stijl elders in de tabel te dupliceren.

Om een ​​nieuwe rij aan een tabel toe te voegen, beweegt u uw muis buiten de linkerrand van de tabel op het punt waar de rij moet worden ingevoegd. Klik op het kleine pictogram dat verschijnt en je bent klaar. Er is een soortgelijk pictogram om eenvoudig een nieuwe kolom toe te voegen. Er zijn ook nieuwe keuzes voor het werken met tabellen op de Mini-werkbalk, die verschijnt wanneer u een gedeelte van een tabel selecteert of met de rechtermuisknop op een tabel klikt.

7. Beter beheer van lange documenten

Lange documenten kunnen onhandelbaar worden om te beheren, vooral als u in slechts een klein deel ervan werkt. Met de nieuwe opties voor uitvouwen/samenvouwen in Word 2013 kunt u de koppen van een document samenvouwen en uitvouwen, zodat u zich gemakkelijker kunt concentreren op het gedeelte dat u nodig hebt. Om dit te doen, moet u de koppen van het document opmaken met de ingebouwde stijlen Kop 1, Kop 2, enzovoort. Om de alinea’s te verbergen, beweegt u uw muis naar links van een opgemaakte kop en klikt u vervolgens op het kleine driehoekje dat verschijnt, zodat alleen de koptekst zichtbaar blijft. Voor menubediening van de optie Uitvouwen/samenvouwen, klikt u met de rechtermuisknop op een kop.

8. Multimediamagie

Als u nieuwsbrieven, flyers, brochures of andere grafische documenten in Word ontwerpt, kunt u nu webfoto’s en -video’s rechtstreeks aan een Word-document toevoegen. Om een ​​video toe te voegen, kiest u Online video op het tabblad Invoegen in het lint. Dit opent de zoekhulpmiddelen voor Bing Video of YouTube in Word zonder dat u hoeft te schakelen tussen Word en uw internetbrowser. En als je al een video in gedachten hebt, plak je gewoon de insluitcode. Houd er rekening mee dat deze video’s alleen worden afgespeeld als uw computer is verbonden met internet.

9. Ga naar de cloud

Net als andere programma’s in de nieuwe Office-suite, is Word 2013 altijd verbonden met de cloud wanneer u online bent. OneDrive, de cloudgebaseerde bestandsopslagservice van Microsoft, is geïntegreerd in Word en is nu de standaardopslaglocatie. (U kunt de standaardinstelling ook wijzigen om lokaal op uw computer op te slaan.) Nadat u bestanden hebt geüpload naar OneDrive of SharePoint, zijn ze beschikbaar voor u of uw collega’s om ze online te bekijken of te bewerken vanaf verschillende apparaten.

Online presenteren

De nieuwe Office-presentatieservice van Office 2013 is een manier om Word-documenten online te presenteren. U moet zijn aangemeld bij uw Microsoft-account om deze functie te gebruiken. Zodra iedereen is verbonden met de service – die wordt uitgevoerd via de Microsoft Word Web App – kunnen ze volgen terwijl u het document presenteert. De interface ondersteunt opmerkingen die tijdens de presentatie worden gemaakt en deelnemers kunnen een afdrukbare en downloadbare PDF van het document maken.

10. Touchscreen-functionaliteit

Microsoft Word 2013, samen met de hele Office-suite, is gebouwd met aanraakschermen in het achterhoofd. Een aanraakscherm is niet vereist voor Word, maar als u het op een Windows-tablet of een aanraakscherm gebruikt, zult u merken dat de navigatie eenvoudig en duidelijk is. Tik op afbeeldingen of grafieken om in te zoomen of door een document te bladeren met uw vinger of een stylus. Houd ingedrukt (de aanraakversie van rechtsklikken met je muis) op een woord en je ziet verschillende opties ervoor, zoals Lettertype, Synoniemen, enzovoort. Vouw gedeelten van een document uit of samen door op te tikken. Dubbeltik met uw vinger om in te zoomen en tabellen, grafieken en afbeeldingen in uw document het scherm te laten vullen. Tik of klik nogmaals buiten het object om verder te lezen en uit te zoomen.

Conclusie

Met functies die uw dagelijkse werk gemakkelijker maken, is er veel leuks aan het nieuwe Microsoft Word 2013. Hoewel het behoorlijk wat updates bevat, zou u er geen moeite mee moeten hebben om eraan te wennen, omdat de meeste menu’s, opties en tools gedragen zich als eerdere versies van Word. U zult al snel ontdekken dat Word flexibeler is dan ooit, waardoor u efficiënter en vrijwel overal kunt werken.

Bron: Dawn Bjork

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie