Mobiele computertechnologie

Mobiele computertechnologie

Mobiele technologie

Mobiele technologie is de technologie die wordt gebruikt in cellulaire communicatie. Mobile Code Division Multiple Access (CDMA)-technologie is de afgelopen jaren snel geëvolueerd. Sinds het begin van dit millennium is een standaard mobiel apparaat geëvolueerd van een eenvoudige bidirectionele semafoon naar een mobiele telefoon, gps-navigatieapparaat, een vaste webbrowser en instant messaging-client, en een draagbare gameconsole. Talloze experts beweren dat de toekomst van computertechnologie in mobiel computergebruik met draadloze netwerken ligt. Mobiel computergebruik door middel van tabletcomputers wordt steeds populairder. Tablets zijn nu beschikbaar op zowel 3G- als 4G-netwerken.

4G-netwerken

Een van de belangrijkste kenmerken van mobiele 4G-netwerken is de dominantie van pakkettransmissies met hoge snelheid of verkeersuitbarstingen binnen kanalen. Dezelfde codes die worden gebruikt voor 2G/3G-netwerken worden toegepast op 4G mobiele of draadloze netwerken. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat traditionele meerlaagse netwerkarchitectuur op basis van het Open System Interconnection (OSI)-model mogelijk niet geschikt is voor 4G mobiel netwerk, waarbij transacties van korte pakketten het vitale onderdeel van het verkeer binnen de kanalen zullen zijn. Aangezien de pakketten van verschillende mobiele telefoons totaal verschillende kanaalfysiognomie hebben, moet de ontvanger alle vereiste algoritmen uitvoeren, zoals kanaalschatting, interacties met alle bovenste lagen enzovoort, binnen een beperkte tijdsperiode.

5G-netwerken

Over vijf jaar (dat wil zeggen in 2020) zal de mensheid worden omringd door snellere, krachtigere draadloze netwerken. Momenteel zijn de netwerken die onze smartphones en op internet aangesloten apparaten aandrijven, voornamelijk gebaseerd op 3G- en 4G-technologieën. Er komt echter krachtigere technologie van de vijfde generatie, 5G genoemd, en het belooft ons naar grotere hoogten te brengen.

5G wordt als de sleutel beschouwd met betrekking tot “The Internet of Things” (IoT), de naam die wordt gegeven aan het idee om zo ongeveer alles en nog wat in het internet te integreren. Miljarden sensoren zullen worden ingebouwd in auto’s, apparaten, gezondheidsmonitors, beveiligingssystemen, deursloten en wearables. Gartner, een analistenbureau, voorspelt dat het aantal netwerkapparaten zal stijgen van ongeveer 5 miljard in 2015 tot 25 miljard in 2020.

Volgens Femi Adeyemi, hoofd mobiel architect bij Fujitsu. We zullen tags hebben die ons laten weten waar onze kinderen zijn en wanneer ze weer thuis zijn, en auto’s zullen autonoom langs de snelwegen worden bestuurd.

Bovendien zullen 5G-netwerken ongeveer 20 keer sneller zijn dan 4G-netwerken. Die snelheid opent fascinerende nieuwe mogelijkheden. Zelfrijdende auto’s kunnen tijdkritische beslissingen nemen. Videochats wekken de illusie dat u zich allemaal in dezelfde kamer bevindt. En steden kunnen verkeersopstoppingen, parkeerbehoeften en vervuilingsniveaus volgen – en als reactie daarop die gegevens in realtime aan uw slimme voertuig of elk ander slim apparaat dat voor monitoringdoeleinden wordt gebruikt, doorgeven.

Wat de datasnelheid betreft, hebben ze volgens de International Telecommunication Union (ITU) besloten dat het 5G-compatibele netwerk datasnelheden tot 20 Gbps (gigabits per seconde) moet bieden, waarvan 20 keer sneller dan de 1 Gbps-specificaties voor 4G netwerken. Met 5G-netwerken krijgt u via mobiele netwerken toegang tot een hogere resolutie van 4K-videocontent en holografische technologie. De Olympische Winterspelen van PyeongChang van 2018 zullen een demonstratie geven van 5G-technologie in actie.

Besturingssystemen

Er zijn verschillende soorten mobiele besturingssystemen (OS) beschikbaar voor smartphones, waaronder Android, IOS, Blackberry OS, WebOS, Symbian, Bada en Windows Mobile. Een van de meest populaire zijn de Android en Apple iPhone. Het Android mobiele besturingssysteem (OS) is ontwikkeld door Google en is het eerste volledig open source mobiele besturingssysteem, wat betekent dat het gratis is voor elk mobiel netwerk.

Sinds 2008 kunnen aanpasbare besturingssystemen de gebruiker applicaties of apps zoals games, GPS, hulpprogramma’s en andere tools downloaden. Elke gebruiker kan zijn eigen apps maken en publiceren, bijvoorbeeld in de App Store van Apple. De Palm Pre die gebruikmaakt van WebOS met functionaliteit via internet en die internetgerichte programmeertalen kan ondersteunen, zoals Cascading Style Sheets (CSS), HTML en JavaScript. De Research in Motion (RIM) Blackberry is een smartphone met een multimediaspeler en software-installatie van derden.

Toekomst van smartphones

De volgende generatie smartphones zal contextbewust zijn, wat zal profiteren van de groeiende beschikbaarheid van ingebouwde fysieke sensoren en mogelijkheden voor gegevensuitwisseling. Een van de belangrijkste kenmerken die hierbij van toepassing zijn, is dat de smartphones persoonlijke gegevens gaan bijhouden, maar zich aanpassen om te anticiperen op de benodigde informatie op basis van individuele bedoelingen. Er zullen geheel nieuwe applicaties worden uitgebracht met de nieuwe telefoons, en een daarvan zal het X-Ray-apparaat zijn dat informatie onthult over elke locatie waarop de telefoon is gericht. Een van de dingen die bedrijven doen, is de ontwikkeling van software die zal profiteren van nauwkeuriger locatiegevoelige gegevens. Hoe het is beschreven, is dat ze van de telefoon een virtuele muis willen maken die in staat is om op de echte wereld te klikken. Als u bijvoorbeeld de camera van de telefoon richt terwijl de livefeed is geopend, wordt tekst met het gebouw weergegeven en wordt de locatie van het gebouw opgeslagen voor toekomstig gebruik.

Samen met de toekomst van smartphones komt de toekomst van een ander apparaat dat bekend zal staan als de “Ominitouch”. Met dit apparaat kunnen applicaties worden bekeken en gebruikt op de arm, hand, bureau, muur of elk ander alledaags oppervlak. Het apparaat maakt gebruik van een aanraaksensorinterface waarmee de gebruiker toegang heeft tot de gebruiker om toegang te krijgen tot alle functies door middel van vingeraanraking. Het is ontwikkeld aan de Carnegie Mellon University. Dit apparaat maakt gebruik van een projector en camera die op de schouder van de persoon worden gedragen, zonder andere bedieningselementen dan de vingers van de persoon.

Conclusie

In het afgelopen decennium hebben smartphones de wereld stormenderhand veroverd en recentelijk hebben ook tablets hun intrede gedaan in de arena. Deze mobiele apparaten hebben nu een aanzienlijke impact op ons dagelijks leven en herdefiniëren in feite de manier waarop we toegang krijgen tot informatie en communiceren met anderen. Dit is niet alleen te wijten aan de hardware, maar ook aan de gespecialiseerde software waarop deze apparaten draaien, en vooral aan hun besturingssystemen. Net zoals een pc verschillende besturingssystemen (zoals Windows, Linux, BSD etc.) of verschillende versies van een vergelijkbaar besturingssysteem (zoals Windows XP, Windows Vista, Windows 7/8 en nu Windows 10) kan draaien, kunnen de meeste smartphones en tablets draaien nu ook verschillende versies van besturingssystemen waarvoor ze zijn gemaakt, en in speciale gevallen kunnen ze zelfs besturingssystemen uitvoeren waarvoor ze niet zijn gemaakt. De toekomst voor mobiele technologie ziet er zeker rooskleurig uit.

Bron: Eric Mwebe

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie