MS Excel Basis 1 – Wat is Microsoft Excel?

MS Excel Basis 1 – Wat is Microsoft Excel?

Wat is Microsoft Excel (MS Excel)?

Als ik mensen vertel over de verschillende software die ik gebruik voor data-analyse, krijg ik soms nog steeds de blanco blik als ik het over MS Excel heb. Velen hebben de neiging om te vergeten dat niet iedereen weet wat MS Excel is en waarvoor het wordt gebruikt. Microsoft Excel, of kortweg Excel, is een elektronisch spreadsheetprogramma dat meestal wordt gebruikt voor het opslaan van informatie. Zodra u informatie hebt opgeslagen, kunt u MS Excel gebruiken om de gegevens te ordenen en te manipuleren. Het is belangrijk om gegevens op een zinvolle manier te ordenen, zodat wanneer u de gegevens probeert te manipuleren om antwoorden of patronen te vinden, dit de taak zal vereenvoudigen.

Wanneer u MS Excel 2013 opent, lijkt het op wat MS Excel 2007 en 2010 is. Als u een oudere versie heeft, ziet Excel er anders uit, maar het concept van een spreadsheet is vrijwel hetzelfde.

Dus waar kijk ik naar als ik Excel open?

Wanneer u Excel opent in de 2007 of nieuwere versie, ziet u een lint met opdrachten waarmee u snel alle taken kunt uitvoeren die u moet doen. Onder het lint ziet u een rechthoekige tabel, ook wel een raster genoemd, met rijen en kolommen. De rijen worden geïdentificeerd door de nummers in de linkerkolom aan de linkerkant van het scherm. Er zijn maximaal 1.048.576 rijen in een Excel-spreadsheet. De kolommen worden bovenaan de tabel aangeduid met letters die beginnen van A tot z en gaan dan verder met twee of meer letters die tot 16.384 kolommen kunnen vormen. Hoewel u al deze rijen en kolommen tot uw beschikking heeft, moet u er rekening mee houden dat de kwaliteit van uw spreadsheet achteruitgaat naarmate u meer informatie invoert, aangezien u wordt beperkt door de kracht van uw computer.

De eerste cel waar u gegevens kunt invoeren, wordt geïdentificeerd als A1, wat betekent dat het adres kolom A, rij 1 is. Dit wordt ook wel een celverwijzing genoemd.

Merk op hoe de eerste kolom A en de eerste rij 1 ook donkergroen zijn. Zo weet u de celverwijzing of het celadres voor elke cel.

Wat voor soort informatie kun je in een cel zetten?

Er zijn verschillende gegevenstypen die u in een cel kunt opslaan, zoals getallen, tekst, koppelingen en formules. Excel heeft een volledige lijst met verschillende formules die u kunt gebruiken om uw gegevens te manipuleren. In MS Excel 2007 en nieuwere versies vindt u de formules in het lint onder het tabblad Formules. Het manipuleren van gegevens is waar de kracht van Excel ligt.

Welke toepassingen heeft MS Excel?

Met Excel kun je zoveel dingen doen! Enkele dingen die u kunt doen, zijn de volgende:

 • Elementaire wiskundige berekeningen zoals som, product, min, max, gemiddelde.
 • Financiële gegevens manipuleren om winst of verlies te berekenen
 • Bereken afbetalingsplannen voor verschillende tarieven op leningen en hypotheken
 • Een persoonlijk/gezinsbudget opbouwen
 • Grafiekgegevens in grafieken
 • Draaitabellen en grafieken om gegevens te sorteren en te filteren
 • Schrijf kleine apps, macro’s genaamd, om dagelijkse taken te automatiseren

Hoe kan ik MS Excel-gegevens gebruiken voor mijn presentatiebehoeften?

Ik gebruik meestal Excel om gegevens te manipuleren en patronen te vinden. Als ik tevreden ben met de informatie die ik heb verzameld en gemanipuleerd, kan ik de informatie meestal gewoon kopiëren en plakken waar ik maar wil, zoals:

 • Andere MS Excel-werkmappen
 • MS Word-bestand
 • Webpagina’s – Ik sla het eerst op als afbeelding
 • Presentaties – PowerPoint accepteert eenvoudig tabellen en grafieken uit Excel. Kopieer gewoon vanuit Excel en plak direct in de presentaties. Ik kies er meestal voor om als afbeelding te plakken, maar het kan ook handig zijn om de tabel/grafiek als een werkende tabel/grafiek te laten voor eenvoudige manipulatie in PowerPoint.
 • Afdrukken – Afdrukken is een gemakkelijke manier om informatie vanuit Excel te verspreiden.

Zoals u kunt zien, is MS Excel een krachtig hulpmiddel om gegevens op te slaan en te manipuleren. Het vergt oefening om er vertrouwd mee te raken. Dus begin vandaag en wees niet bang om fouten te maken! Het is gemakkelijk te verwijderen en opnieuw te beginnen. Het belangrijkste is om te beginnen!

Bron: Minerva I Goree

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie