Nieuw bij Web 2.0? Hier is een boekbespreking van een geweldig boek voor jou

Nieuw bij Web 2.0? Hier is een boekbespreking van een geweldig boek voor jou

Web 2.0 verkennen: tweede generatie interactieve tools: blogs, podcasts, wiki’s, netwerken, virtuele werelden en meer
Door Ann Bell Katy
Crossing Press 2009 Copyright

Web 2.0? Wat is er met Web 1.0 gebeurd? Wat is het verschil trouwens? En nog belangrijker, who cares?

Volgens de auteur, Ann Bell, een online instructeur en cursusontwikkelaar voor de University of Wisconsin-Stout, vervaagde Web 1.0 kort na het Dot Com-debacle aan het begin van het nieuwe millennium. Daarvoor, zegt ze, was het informatieparadigma ‘publiceren en bladeren’; het web was er om van te lezen, niet om mee te werken. Tegenwoordig worden in Web 2.0 continu datastromen van elke denkbare bron gemengd en gecombineerd. Wat maakt het uit, kennis is, zoals ze zeggen, macht; elke zakenman die van plan is zijn brood te verdienen op het web, zou er verstandig aan doen om enkele van deze dingen in acht te nemen.

En dit is een prima boek voor iemand die meer wil leren over internet, maar niet wil vastlopen in het technische moeras. Auteur Bell kwelt ons niet met het schatten van kilobytes of het uitleggen van domeinnaamservers. Web 2.0, zegt ze, is afhankelijk van delen tussen gebruikers, en ze wil ons laten zien hoe we allemaal kunnen profiteren van deze samenwerking. Het hoofdstuk over RSS-feeds, bijvoorbeeld, gaf de duidelijkste uitleg over wat RSS is en hoe je het moet gebruiken van alles wat ik tot nu toe over dit onderwerp heb gelezen. Informatie in blokjes gesneden en op uw bord geleverd om aan uw behoeften te voldoen. Ze geeft ons ook een lijst met waardevolle links die we kunnen gebruiken bij het bouwen van ons eigen RSS-systeem.

Voor degenen onder ons die altijd laaiend zijn gegaan met zulke onzinnige woorden als metadata en folksonomie, is er een interessant gedeelte waarin deze termen worden uitgelegd en laten zien hoe belangrijk ze zijn in Social Bookmarking, een ander systeem dat elke zakenman die hoopt te slagen op het internet moet weten van. Ben je al op delicious.com? Goed, dan begrijp je taggen. Natuurlijk komen er nog steeds Podcasting, Vodcasting en ScreenCasts, Wiki’s, Mashups en Virtual Office applicaties aan bod.

Virtual Office-applicaties, of cloud computing zoals het door velen wordt genoemd, is een waardevolle aanvulling op elk bedrijfskantoor. Gratis software en gratis opslagruimte die ver buiten het bereik van uw gecrashte harde schijf ligt. Weet je niet waar je deze waardevolle spullen kunt vinden? Geen probleem, mevrouw Bell somt een aantal van de bekendere services op: Google Docs, Microsoft Live Office en Zoho. (Ik heb Microsoft Live Office voor het eerst geprobeerd en vond het te ingewikkeld; ik ben terug bij Google Docs.)

Sommige lezers vinden dit boek misschien wat aan de lichte kant. Mevrouw Bell besteedt weinig tijd aan technische vragen. Behalve het gedeelte over RSS is ze eerder beschrijvend dan behulpzaam bij het gebruik van de verschillende items die ze beschrijft. Maar het boek dient wel als een uitstekende introductie tot de nieuwe interactieve bronnen van Web 2.0.

Bron: Mike Nardine

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie