Nieuw licentieschema voor Cisco-routers

Nieuw licentieschema voor Cisco-routers

Eerder dit jaar kondigde Cisco vervangende switches aan voor de 1841/2800/3800-routers. De oudere routers zijn nog niet helemaal uitverkocht, maar de nieuwere routers (1941/2900/3900) bieden grote veranderingen in routerlicenties.

Waarom is het anders? Net als bij een PIX of ASA gebruiken de nieuwe routers licentiesleutels en een universele afbeelding om de beschikbare functies te bepalen. Dit nieuwe licentieschema laat een duidelijk verschil zien tussen de versie van IOS die is geïnstalleerd en de geïnstalleerde functieset. Je kunt ze onafhankelijk van elkaar veranderen en ze hebben geen invloed op elkaar.

De licentiestructuur is gestroomlijnd, aangezien er slechts 4 functiesets zijn. Geen van de pakketten overlapt. Zij zijn:

IP-basis: De standaard functieset. Het biedt ondersteuning voor de meest gebruikelijke routeringsprotocollen (RIP, OSPF, EIGRP, BGP), algemene WAN-technologieën (MLPPP, MLFR) en algemene LAN-technologieën (802.1q trunking).

Gegevens: De datalicentie voegt ondersteuning toe voor MPLS-, ATM-, IS-IS- en niet-IP L3-protocollen.

Stem: De functieset UC (Unified Communciations) voegt ondersteuning toe voor spraakinterfaces, CallManager Express en Unity Express-modules.

Veiligheid: De beveiligingsfunctieset voegt IPSec VPN-mogelijkheden, SSL VPN-mogelijkheden en IOS-firewallfuncties toe.

Met Cisco kunt u beter kiezen, afhankelijk van uw toepassing. U moet altijd rekening houden met de hoeveelheid DRAM- en Flash-geheugen die is geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat u de juiste functies kunt uitvoeren.

Bekijk ook de prestatiekenmerken van de nieuwe routers met verbeterde poorten en processorsnelheid. En overweeg als alternatief de lage prijs van de oudere 1841/2800/3800-serie. Een beetje nadenken kan hier wat echte dollars besparen.

Bron: Brad W Lovelace

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie