Nikola Tesla – De gekke wetenschapper van de 19e eeuw

Nikola Tesla – De gekke wetenschapper van de 19e eeuw

Als je de naam Nikola Tesla zou noemen, zal het beeld van een gekke wetenschapper bij me opkomen. Tesla is een echt genie uit het begin van de 19e eeuw, maar niet veel mensen kennen hem.

Nikola Tesla werd geboren op 10 juli 1956 en stierf op de hoge leeftijd van 87 jaar. In zijn jonge jaren werd Tesla opgeleid tot elektrotechnisch en werktuigbouwkundig ingenieur. Zijn grootste uitvinding droeg bij aan de vooruitgang van commerciële elektriciteit. Veel van zijn ideeën waren revolutionair en sommigen zeiden dat de mensen van begin 1900 nog niet klaar waren voor zijn manier van denken.

Zijn onderzoek maakte de weg vrij voor wisselstroomsystemen, meerfasige elektrische distributie, wisselstroommotoren en nog veel meer. Met zijn uitvinding hielp Tesla de Tweede Industriële Revolutie op gang te brengen.

Toen Tesla een kind was, was hij een onderdaan van het Oostenrijkse keizerrijk. Toen hij ouder was, werd hij Amerikaans staatsburger en werkte hij voor Thomas Edison. Tesla was de pionier van vele baanbrekende uitvindingen, met name op het gebied van draadloze energieoverdracht. Vanwege zijn tegenstrijdige denken raakte hij later betrokken bij de “War of Currents” tegen zijn werkgever, Thomas Edison. Tesla kwam uiteindelijk als overwinnaar uit de strijd en werd beschouwd als een van de grootste elektrotechnici van zijn tijd.

In het jaar 1893 liet Nikola Tesla door zijn experiment zien hoe energie draadloos kan worden overgedragen om elektronische apparaten van stroom te voorzien. Zijn werk leidde tot de bouw van het Wardenclyffe Tower-project dat werd gefinancierd door JP Morgan.

De Wardenclyffe Tower stond overigens ook wel bekend als de Tesla Tower. Het werd in 1901 in gebruik genomen, maar werd nooit voltooid. De toren was bedoeld om draadloos signaal over de Atlantische Oceaan te verzenden. Tesla wilde de wereld ook laten zien hoe stroom kon worden overgedragen zonder dat er kabels nodig waren. Helaas, toen JP Morgan ontdekte dat ik op geen enkele manier het uitgezonden vermogen kon meten voor financieel gewin, trok hij zijn financiering terug en kwam de bouw van de Wardenclyffe-toren tot stilstand.

Veel van de oorspronkelijke ontwerpplannen van Nikola Tesla zijn nooit gevonden. Sommige mensen geloven dat er een samenzwering was om zijn uitvinding voor het publiek te verbergen. De uitvinding van Tesla zou letterlijk een einde kunnen maken aan de wereldafhankelijkheid van energiebedrijven.

Bron: Will Yap

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie