Nog een Phablet-recensie: de Apple iPhone 6S Plus versus de Galaxy Note 5 van Samsung

Nog een Phablet-recensie: de Apple iPhone 6S Plus versus de Galaxy Note 5 van Samsung

Twee supersmartphones hebben zichzelf op de phablet-markt geplaatst en vandaag vergelijken we de belangrijkste functies en specificaties om u te helpen beslissen.

Ontwerp
Beide apparaten lijken qua grootte erg op elkaar en beide zijn vergrote versies van hun voorgangers. Zeer vergelijkbaar met de 6 Plus, hangt de iPhone 6S Plus aan zijn slanke aluminium ontwerp met gebogen randen en een verbeterd, sterker dekglas. Dit model ligt goed in de hand, maar is door zijn formaat (de 6S weegt 192 gram) aanzienlijk zwaarder dan de iPhone 6.

De Note 5 wordt als nog comfortabeler beschouwd dan de Note 4, waarbij hij centimeters van het ontwerp afscheert en in plaats daarvan gebogen randen op de achterkant van de telefoon plaatst. Hierdoor ligt hij makkelijker vast en het aluminium frame zorgt voor stevigheid en een strakkere uitstraling. Dit model is lichter dan de iPhone 6S Plus en weegt 171 gram. Hoewel de 6S Plus eigenlijk groter is, heeft de Note 5 een betere scherm-tot-lichaamverhouding, met een groter 5,7-inch scherm (vergeleken met Apple’s 5,5-inch). Dit leidt ons naar de volgende functievergelijking.

Scherm
Het is leuk om concurrentie te hebben tussen een zeer belangrijke functie, waarbij beide modellen verschillende schermtechnologieën gebruiken. Apple houdt vast aan een IPS LCD en Samsung gebruikt zijn beroemde AMOLED-display. Als gevolg hiervan biedt de Note 5 een hogere resolutie van 2.560 x 1.440 pixels, waardoor hij veel scherper is met levendigere kleuren die geweldig zijn voor het bekijken van afbeeldingen en video. De iPhone 6S Plus wordt echter geleverd met de nieuwe 3D Touch-technologie van Apple. Dit is een drukgevoelige functie van het scherm die reageert afhankelijk van de vingerdruk van de gebruiker. Voor degenen die niet om 3D-aanraking geven, is de Samsung deze keer de winnaar van het duidelijke scherm.

Uitvoering
Hoeveel apps je ook open hebt staan, of het nu gaat om gamen, media-opnames, browsen en andere intensieve applicaties, deze twee krachtpatsers kunnen het aan.
In Samsung’s Note 5 zit een 64-bit Exynos 7420-chipset, ondersteund door 4 GB RAM en een Mali T760 GPU. Het is een duidelijke prestatie-opstelling van topkwaliteit. Op de iPhone 6S Plus heb je de nieuwste A9 64-bit-chip van Apple en 2 GB RAM. Het is geweldig om te weten dat Apple deze keer eindelijk het interne RAM-geheugen heeft geüpgraded als een middel om te concurreren. Dit betekent soepelere prestaties en minder crashen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze cijfers alleen betekenis hebben als ze worden getest. Verschillende prestatietests tonen aan dat de iPhone 6S Plus vaak de Note 5 verslaat bij het uitvoeren van algemene taken, zoals het openen van e-mailbijlagen of zware apps terwijl andere al op de achtergrond draaien.

Camera’s
De iPhone 6S Plus levert een gloednieuwe 12 megapixel camerasensor, terwijl de Note 5 dezelfde 16 megapixel camera heeft als de Galaxy S6. Met beide apparaten zijn de resultaten scherp, met nauwkeurige kleuren en een fantastisch contrast. Situaties met weinig licht zijn waar smartphonecamera’s geen indruk op ons maken, maar deze keer zijn beide fabrikanten als beste uit de bus gekomen.

De eigenlijke camera-app biedt meer maatwerk via het apparaat van Samsung, zoals de HDR-modus. Apple heeft de neiging om dingen snel en eenvoudig te houden, dus het mist de meer professionele camera-opties die te zien zijn met de Note 5.

Apple heeft echter ook Live Photos geïntroduceerd, waarmee de gebruiker een paar seconden aan beeldmateriaal kan vastleggen aan weerszijden van je snap. U kunt dan 3D op de afbeelding tikken en de scène wordt voor u afgespeeld.

Beide toestellen ondersteunen uiteraard 4K video-opname en bewerking, dus hier is geen duidelijke winnaar. Fotovergelijkingen van Google Zoeken voor deze apparaten en resultaten kunnen voor zich spreken, afhankelijk van wat u zoekt.

Batterijduur
Het is belangrijk om aandacht te besteden aan deze functie. Kiezen voor een krachtig apparaat is in theorie logisch, maar als de stroombron het systeem niet goed kan ondersteunen, dan zit je vaker naast een stopcontact dan je denkt.

Qua specificaties heeft de Note 5 een grotere batterij met een capaciteit van 3.000 mAh, terwijl de 6S Plus een kleiner dan zijn voorganger van 2.750 mAh heeft. De nieuwe chip van Apple en de verbeterde efficiëntie zorgen ervoor dat het apparaat net zo lang meegaat als de 6 Plus.

Beide telefoons kunnen de hele dag meegaan en, als ze verstandig worden gebruikt, de volgende dag. De Note 5 biedt wel een handigere energiebesparende modus, zodat u die extra uren kunt besparen wanneer u die nodig heeft. Het verslaat ook de iPhone met een draadloze oplaadoptie en ondersteuning voor snel opladen. Beide handig als je een snelle power-up nodig hebt.

Prijs
Beide apparaten bevinden zich aan de zeer premium kant van de prijsschaal, dus u zult niet geïnteresseerd zijn als u op zoek bent naar een “betaalbare” smartphone. De Note 5 is iets goedkoper in prijs bij het vergelijken van opslagcapaciteiten, maar uw beslissing moet gebaseerd zijn op zowel testen als kijken welk besturingssysteem het beste bij u past, aangezien hun specificaties erg op elkaar lijken. Vergelijk altijd de nieuwste contracten van alle netwerken en retailers om u te helpen geld te besparen en het perfecte vergoedingenpakket te vinden.

Bron: Will French

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie