Onderdelen voor elektrische scooters – Een CDI-module vervangen

Onderdelen voor elektrische scooters – Een CDI-module vervangen

Een van de meest voorkomende onderdelen van elektrische scooters die aan vervanging toe zijn, de CDI-module is net zo essentieel voor het ontstekingssysteem van de scooter als de bougie. De Capacitor Discharge Ignition (CDI) wordt beschouwd als een uitvinding van de briljante Nikola Tesla en is het standaardsysteem dat wordt gebruikt op de meeste van de huidige door gas aangedreven scooters, maar ook op veel motorfietsen, buitenboordmotoren voor schepen en andere kleine motoren. Een complete CDI-module bestaat uit een transformator, het laadcircuit, de gelijkrichter, een condensator en het triggercircuit.

Hoe de CDI-module werkt
De transformator verhoogt eerst de spanning naar 400 tot 600 volt. Door langs het laadcircuit te bewegen, laadt de elektrische stroom de condensator op, waarbij de gelijkrichter voorkomt dat de condensator ontlaadt vóór het ontstekingspunt. Het triggercircuit ontvangt het activeringssignaal en stopt met opladen en laat de condensator ontladen naar de bobine met lage inductantie. Dit verhoogt de oorspronkelijke 400-600 Volt condensatorontlading tot wel 40 kV bij de secundaire wikkeling, springt over de bougieopening en ontsteekt het gas/luchtmengsel in de cilinder. Het laadcircuit wordt dan opnieuw aangesloten en hervat het opladen van de condensator helemaal opnieuw.

Wisselstroom of gelijkstroom?
De meeste huidige scooters hebben een wisselstroom (AC) systeem; het populaire scootermerk KYMCO gebruikt echter gelijkstroom (DC). Als gevolg hiervan kunnen onderdelen voor elektrische scooters voor KYMCO-machines, waaronder de CDI-module, soms moeilijk te vinden zijn.

Motor maat
Het is altijd het beste om de grootte van de motor af te stemmen op de CDI-specificaties. Een CDI-module gemaakt voor een 50cc-motor macht werken op een 100cc-, 125cc- of 150cc-motor, en sommige zijn ontworpen om over een reeks motorgroottes te functioneren. Anderen werken echter alleen voor een bepaalde cilinderinhoud. Controleer altijd de specificaties om er zeker van te zijn dat u de juiste scooterontstekingsonderdelen krijgt.

2-takt en 4-takt scooterontsteking
De 2-takt- en 4-taktmotoren zijn totaal verschillend, en als gevolg daarvan is ook het ontstekingstijdstip van hun motoren totaal verschillend. U kunt een CDI gemaakt voor een 2-takt niet gebruiken op een 4-takt scooter. Omgekeerd kun je de CDI van een 4-takt scooter niet gebruiken op een 2-takt scooter.

Connectoren
Op veel huidige CDI’s zijn de connectoren een integraal onderdeel van de behuizing van de unit en vormen ze een plug die rechtstreeks op de bedrading van de scooter klikt. Op andere modellen kunnen de connectoren zich op draden bevinden, waardoor er enige speelruimte is op de plaats waar de module precies is gemonteerd. De bekwame monteur kan deze draden indien nodig inkorten of verlengen. De meest voorkomende CDI-connectorstijl gebruikt twee stekkers naast elkaar; een 4-pins stekker en een 2-pins stekker. Deze connectoren kunnen vierkant, rechthoekig of eenvoudige schoppen zijn.

Opmerking: Foto-illustraties van veel CDI-connectoren zijn te zien op de website die onderaan dit artikel wordt vermeld.

Onbeperkt of beperkt?
Een onbeperkte (of race-) CDI levert de stroom, ongeacht hoe hoog de motortoerentallen gaan. Omdat de CDI de bougie aanstuurt, blijft de bougie branden met een hoog toerental. Om voor de hand liggende redenen zijn deze CDI-units gemaakt voor racegebruik en niet erg geschikt voor regelmatig gebruik op de snelweg. Een beperkte CDI-module stopt echter met vuren zodra een vooraf ingesteld motortoerental is bereikt. Zonder stroom die de bougie bereikt, vertragen de motortoerentallen tot onder de vooraf ingestelde limiet en pas dan zal de CDI de stroom naar de bougie hervatten.

Bij het vervangen van een CDI-module, of andere scooterontsteking of onderdelen van een elektrische scooter, is het altijd een goed idee om de gebruikershandleiding te raadplegen. Als de handleiding zoekraakt of anderszins ontbreekt, hebben veel fabrikanten en merken downloadbare handleidingen beschikbaar op hun websites.

Bron: Andre Easter

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie