Ondernemerschap en innovatie: de ongemakkelijke waarheid

Ondernemerschap en innovatie: de ongemakkelijke waarheid

Ondernemerschap en innovatie: het populaire geloof

Ondernemers worden algemeen beschouwd als de drijvende krachten achter economische groei en innovatie. Zij zijn, zo wordt ons verteld, de verhuizers en schudders die nieuwe industrieën creëren, huidige leiders van hun troon stoten en nieuwe grenzen openen voor iedereen. De populaire cultuur propageert onvermoeibaar het ene succesverhaal na het andere – van Facebook’s Mark Zuckerberg, die verheerlijkt werd in de film “The Social Network”, tot Tesla’s Elon Musk, een immigrant die een begrip werd, tot Google’s Sergey Brin, wiens internetzoekmachine naam heeft officieel een werkwoord in het Engels worden.

Het verhaal van de technologische bekwaamheid en het succes van ondernemen is zo overtuigend dat veel landen – inclusief ontwikkelingslanden die het gevoel hebben dat ze achterop lopen – een alomvattend beleid ontwikkelen om ondernemerschap te ondersteunen en te bevorderen en zelfs aanzienlijke fondsen opzij zetten om te investeren in startups via een door de overheid gerunde onderneming kapitaal programma’s. Maar is deze fascinatie voor en geloof in ondernemers terecht? Hoe waarschijnlijk is het dat ondernemers de technologische grens verleggen en het soort verandering bewerkstelligen dat regeringen willen? Ondernemerschap Professor Sergey Anokhin van de Kent State University zegt dat het harde bewijs veel minder overtuigend is dan de populaire cultuur je doet geloven.

De donkere kant van ondernemen

In een onderzoek in 35 landen over een periode van 7 jaar, laten professor Anokhin uit de staat Kent en professor Joakim Wincent van de Lulea University of Technology in Zweden zien dat er geen universeel positieve relatie is tussen ondernemerschap en innovatie. Terwijl voor ’s werelds toonaangevende economieën zoals de Verenigde Staten het positieve verband tussen opstartpercentages en innovatie waar kan zijn, is de relatie voor de zich ontwikkelende economieën juist negatief. In dergelijke landen is de kans groter dat innovatie wordt verdedigd door de bestaande bedrijven, niet door startups. Op enkele uitzonderingen na streven ondernemers daar naar mogelijkheden van een ander soort die gebaseerd zijn op imitatie en verspreiding van de ideeën van anderen, en zijn ze niet toegerust om echt geavanceerde “grootse” innovaties te produceren. Startups zijn gemiddeld minder efficiënt dan bestaande bedrijven. Als lokale overheden ondernemerschap ondersteunen, kan de economische effectiviteit eronder lijden en is er minder kans op innovatie. In feite wordt succesvolle technologische ontwikkeling in opkomende economieën vaak geassocieerd met agressief ondernemersgedrag van grote bedrijven, niet van individuele ondernemers. Dat is bijvoorbeeld het geval in Zuid-Korea met zijn chaebols.

De onderstaande figuur toont de enorm verschillende impact van opstartpercentages op innovatie en technologische ontwikkeling (gemeten aan de hand van octrooiaanvragen) in verschillende landen. Alleen rijke landen kunnen verwachten dat meer ondernemerschap leidt tot meer innovatie, zegt dr. Anokhin. Voor de minder ontwikkelde landen, zoals de plot aantoont, zal een verhoging van het opstartpercentage alleen maar leiden tot minder, niet meer innovatieve activiteiten. Het probleem is volgens Sergey Anokhin dat ontwikkelingslanden vaak opkijken naar de leidende economieën wanneer ze proberen hun eigen beleid te ontwerpen. Bovendien zijn, heel natuurlijk, de leerboeken die de studenten over de hele wereld gebruiken, geschreven door de geleerden uit ’s werelds toonaangevende landen, en houden geen rekening met de context van de zich ontwikkelende economieën. Alles bij elkaar houdt het beleidsmakers vaak vast in het aannemen van de relatie tussen ondernemerschap en innovatie die in hun specifieke delen van de wereld niet zal gelden. Het pro-ondernemerschapsbeleid zal niet de verwachte effecten teweegbrengen en de beperkte middelen zullen worden verspild om activiteiten te ondersteunen die grotendeels schadelijk zijn.

Wat het allemaal betekent

Het is tijd om te erkennen dat de relatie tussen ondernemerschap en innovatie van land tot land verschilt, zegt professor Anokhin. Dat is de reden waarom de Global Agenda Council for Fostering Entrepreneurship van het World Economic Forum expliciet erkent dat succesverhalen in Silicon Valley niet noodzakelijk weerklank vinden in andere delen van de wereld. Brede beleidslijnen die gericht zijn op het stimuleren van ondernemerschap om de innovativiteit van het land te stimuleren, zouden wel eens misplaatst kunnen zijn. In plaats daarvan zou een noodbenadering moeten worden toegepast die rekening houdt met regionale bijzonderheden.

Bron: Sergey Ahmetov

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie