Ontwikkeling van mobiele web-apps met JQuery Mobile – voor-, nadelen en alternatieven

Ontwikkeling van mobiele web-apps met JQuery Mobile – voor-, nadelen en alternatieven

Zoals de naam al aangeeft, is jQuery Mobile een voor aanraking geoptimaliseerd framework dat is ontwikkeld op basis van de jQuery-bibliotheek. Het stelt programmeurs in staat om mobiele webapplicaties te maken voor grote mobiele platforms zoals Android, iOS, Windows Phone en Blackberry. De ontwikkelaars kunnen het framework verder gebruiken om mobiele apps te maken met behulp van veelgebruikte standaarden zoals HTML5, CSS3, JavaScript en AJAX. Tegelijkertijd is jQuery Mobile ontworpen met functies waarmee ontwikkelaars mobiele web-apps kunnen maken zonder langere regels code te hoeven schrijven. Elke programmeur moet echter nog steeds de voor- en nadelen van jQuery Mobile evalueren, samen met de alternatieven kennen.

Pluspunten

JQuery Mobile ondersteunt veel mobiele platforms en apparaten. Zoals eerder vermeld, ondersteunt het verschillende populaire mobiele platforms, waaronder Android, iOS, Windows Phone en Blackberry. Evenzo ondersteunt het ook verschillende mobiele apparaten met verschillende schermformaten en resoluties. Het framework maakt het dus gemakkelijker voor programmeurs om een platformonafhankelijke mobiele app te maken zonder code te schrijven voor specifieke apparaten en besturingssystemen. Ze zijn ook niet verplicht om wijzigingen in de code aan te brengen op basis van de schermgrootte en resolutie van individuele apparaten.

Bij het maken van een native mobiele app moeten programmeurs een specifieke programmeertaal gebruiken. Zo moeten ze Swift of Objective-C gebruiken voor het ontwikkelen van apps voor iPhone, iPad en iPod touch. Met JQuery kunnen ontwikkelaars mobiele webapplicaties maken met behulp van open en veelgebruikte standaarden zoals HTML5, CSS3, JavaScript en AJAX. De veelgebruikte webtechnologieën maken het voor ontwikkelaars gemakkelijker om een grote verscheidenheid aan apps te maken zonder extra tijd en moeite.

Tegenwoordig moeten ontwikkelaars aangepaste thema’s maken om de mobiele app er anders en aantrekkelijk uit te laten zien. JQuery Mobile maakt het voor ontwikkelaars gemakkelijker om aangepaste thema’s te maken met behulp van de ThemeRoller. Naast het feit dat gebruikers aangepaste thema’s kunnen downloaden, stelt ThemeRoller hen ook in staat om hun uiterlijk te veranderen door simpelweg kleuren te slepen en neer te zetten. Ze kunnen verder gepolijste beelden leveren door gebruik te maken van de box-shadow en text-shadow-eigenschappen van CSS3.

JQuery Mobile helpt programmeurs verder om formulierbesturingen, paginalay-outs, paginapanelen, kop- en voetteksten aan te passen. Zo kunnen ze verschillende elementen van een pagina manipuleren volgens de eisen van de klant. Evenzo kunnen ze ook de CSS-gebaseerde overgangseffecten toepassen die in het raamwerk zijn opgenomen om formulierinzending en paginalinks via AJAX aan te passen.

Bij het plannen van mobiele apps moeten bedrijven rekening houden met het proces om goedkeuring te krijgen van verschillende app-winkels. Veel bedrijven vinden het een uitdaging om hun apps in de Apple App Store op te nemen. Maar jQuery bevat de voordelen van individuele omgevingen. Omdat het raamwerk de voordelen van de Apple App Store bevat, kunnen de ontwikkelaars eenvoudig goedkeuring krijgen van Apple. Zo maakt jQuery Mobile het voor bedrijven gemakkelijker om hun apps te lanceren en te promoten. Tegelijkertijd stelt het ontwikkelaars in staat zich te concentreren op de functionaliteit en prestaties van de applicatie zonder zich zorgen te maken over het goedkeuringsproces.

nadelen

De prestaties van mobiele webapplicaties die met jQuery zijn ontwikkeld, verschillen per webbrowser en apparaat. Veel programmeurs hebben benadrukt dat de apps langzamer werken op het Android-besturingssysteem en Chrome. Maar dezelfde apps werken sneller op iOS-apparaten. Ook kunnen de jQuery-applicaties niet beter presteren dan native mobiele applicaties in de categorie snelheid.

Veel gebruikers vinden dat de met jQuery ontwikkelde applicaties er bijna identiek uitzien. Sommige gebruikers vinden zelfs dat het ontwerp van de jQuery-applicaties niet is geoptimaliseerd voor tablets en andere apparaten met een groter scherm. Zoveel bedrijven moeten ervaren UI-ontwerpers inzetten om de mobiele webapplicaties anders en aantrekkelijker te maken.

Ondanks de ondersteuning van verschillende mobiele platforms en apparaten, is jQuery in feite een JavaScript-bibliotheek. Het heeft dus geen toegang tot alle functies van het mobiele apparaat zoals andere platformonafhankelijke ontwikkelingstools voor mobiele apps. Het onvermogen om toegang te krijgen tot de native functies van een apparaat zorgt ervoor dat native apps beter presteren dan jQuery-applicaties.

Tegenwoordig wordt HTML5 veel gebruikt voor het ontwikkelen van zowel mobiele web-apps als games. Daarom zoeken ontwikkelaars naar frameworks met gespecialiseerde functies om de ontwikkeling van mobiele games te versnellen. JQuery Mobile biedt geen specifieke functies voor het ontwikkelen van game-apps. Het kan dus alleen worden gebruikt voor het maken van eenvoudige datagestuurde mobiele web-apps.

alternatieven

De compatibiliteit tussen verschillende browsers en te veel functies maken JQuery Mobile omvangrijk. Zoveel ontwikkelaars geven er de voorkeur aan om mobiele webapplicaties te ontwikkelen met lichtgewicht frameworks zoals Snack.js, Zepto.js, xui.js, 140medley, $dom, PhoneJS, Junior, Jo en Davinci SDK. Er kan echter een specifiek kader zijn om de specifieke behoeften van elk project aan te vullen. De programmeurs moeten dus rekening houden met de aard en behoeften van het ontwikkelingsproject voor mobiele apps bij het vergelijken van jQuery en zijn alternatieven.

Bron: Aaliyah Choudhry

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie