Volledige afhandeling gebeurt via e-mail & telefoon info@sofie.be
Stuur Sofie een e-mail
info@sofie.be

Blog

Opslagoorlogen: Microsoft verlaagt extra opslagprijzen

Goedkope cloudopslagservices worden snel een strijdtoneel voor ‘s werelds grootste softwarebedrijven, van Amazon’s nieuwe Fire-telefoon met onbeperkte foto-opslag tot Apple’s recente aankondiging van een prijsverlaging van bijna 70% voor iCloud-abonnementen, zelfs hardwaregigant ASUS doet mee aan de actie.

Microsoft, in de voetsporen tredend van rivalen zoals Apple en Google, kondigde op 23 juni aan dat hun populaire cloudopslagservice, OneDrive, hun gratis opslagniveau zou uitbreiden en de kosten van hun betaalde abonnementen zou verlagen.

De wijzigingen zullen naar verwachting in juli plaatsvinden, waarbij de gratis opslagruimte van OneDrive meer dan verdubbelt en 15 gigabyte (GB) biedt aan alle gebruikers van de service. De betaalde abonnementen omvatten 100 GB extra voor $ 1,99 per maand ($ 23,88 per jaar) en 200 GB voor $ 3,99 per maand / $ 47,88 per jaar; beide plannen zijn een prijsdaling van 52% ten opzichte van hun huidige aanbod.

De nieuwe prijs van OneDrive is precies in lijn met de abonnementen van 100 GB en Apple van 200 GB van Google Drive, die elk tarieven bieden van ongeveer 24 cent per gigabyte per jaar.

Nog indrukwekkender was de aankondiging door Microsoft van de enorme toename van opslagruimte voor Office 365 Home- en Office 365 Personal-abonnees. De op abonnementen gebaseerde Office-suite biedt gebruikers momenteel 27 GB cloudopslag – volgende maand zal dat toenemen tot een terabyte, meer dan 37 keer de vorige opslagruimte. Ook Office 365 University, een vierjarig programma voor studenten, krijgt de opslagverhoging van 1 TB gratis.

Ter vergelijking: Google Apps, een gratis cloudgebaseerde applicatiesuite die vergelijkbare services biedt als Microsoft Office, wordt geleverd met slechts 15 GB gratis opslagruimte – slechts 2% van het nieuwe abonnement van Office 365.

Bovendien zal Office 365 Home, dat momenteel de volledige Office-suite voor maximaal vijf pc’s/Mac’s bevat, 1 TB aan opslagruimte toekennen aan elke gebruiker – dat is tot 5 TB aan cloudopslag en een jaar Office 365 voor $ 100.

Nu Microsoft, Google, Apple en zelfs ASUS vergelijkbare prijsopties voor cloudopslag bieden, kan dit ertoe leiden dat meer nadruk wordt gelegd op de cloudservices die bij de opslag worden geleverd, in plaats van op de hoeveelheid opslag zelf.

Het roept ook vragen op over of en wanneer de andere grote cloudgebaseerde opslagbedrijven de prijzen zullen verlagen om te kunnen concurreren; Dropbox en Amazon, waarvan de opties van 100 GB respectievelijk $ 99 en $ 50 zijn, zijn nu ver boven hun concurrenten geprijsd voor dezelfde service.

De bijgewerkte opslagstructuur van Microsoft OneDrive en Office 365 wordt ergens in juli uitgerold en huidige betaalde abonnees worden automatisch overgezet naar de lagere prijzen.

Bron: Tanya Freedman

  • Gerelateerde Tags: