Volledige afhandeling gebeurt via e-mail & telefoon info@sofie.be
Stuur Sofie een e-mail
info@sofie.be

Blog

Organiseer persoonlijk surfen op het web voor een beter tijdgebruik

Als u meerdere websites heeft die vaak worden bezocht, kan het even duren om de site te vinden of moet u een lijst met webadressen bij de hand hebben. De geschiedenis van de webbrowser kan lang worden als deze wordt gebruikt om sitelocaties bij te houden. Dan zijn er die zoekopdrachten op internet die tijd kosten om het gewenste resultaat te vinden en die mogelijk meerdere keren moeten worden uitgevoerd voordat het onderzoek is voltooid. Wat kan er gedaan worden om tijd te besparen op het web? Het hebben van een keuze aan opties om tijd te besparen bij het uitvoeren van zoekopdrachten en het vinden van site-adressen kan in de toekomst tijd besparen.

Als dezelfde websites vaak worden bezocht, maak dan een bladwijzer voor die websites in plaats van ergens een lijst met URL’s (uniform resource Locator – oftewel website-adres) bij te houden. Gebruik de bladwijzerfunctie in de webbrowser (of Toevoegen aan favoriet in IE) om de URL’s op te slaan met een relevante naam voor snelle toegang. Een ander alternatief is om een ​​sociale bookmarking-site te vinden om alle favoriete pagina’s op te slaan. Zoek naar een site voor het markeren van boeken die het beste voldoet aan de persoonlijke behoeften op het gebied van scan- en leesgemak. Als u URL’s voor het markeren van boeken boekt, maak dan een bladwijzer voor de startpagina van de website of de pagina waarnaar het meest moet worden verwezen binnen de website.

Als er meerdere zoekmachines nodig zijn voor onderzoek, schakel dan over naar een meta-zoeksite die meerdere zoekmachines controleert of maak een map in bladwijzers/favorieten om de gewenste zoek-URL’s vast te houden voor snelle toegang. Twee bekende meta-zoekmachines zijn metacrawler.com en mamma.com. Veel zoekmachines bieden zoeksuggesties om de resultaten te verfijnen bij het typen van een verzoek om gegevens. Profiteer van deze suggesties om meer gerichte resultaten te krijgen. Sommige zoekmachines houden een tijdelijke geschiedenis van recente zoekopdrachten bij, zodat ze later kunnen worden herhaald. Dit kan handig zijn bij onderbrekingen tijdens een internetonderzoeksproject. Meestal wordt de geschiedenis verwijderd nadat de browser is gesloten.

Als meerdere blogs of nieuwssites regelmatig worden beoordeeld, stel ze dan allemaal samen onder een specifiek account op een site als technorati.com of als de nieuwssite een gratis RSS-feed (Really Simple Syndication) aanbiedt, profiteer dan van die optie. Beide opties sturen de laatste informatie direct terug via een RSS-feedlezer of naar het account op een bepaalde site. Afhankelijk van de code die op de site is ingesteld voor RSS-feed of abonnement, kunnen updates rechtstreeks van de site naar e-mail of naar een andere website gaan of is een compatibele RSS-feedlezer vereist voor directe weergave. Het gebruik van RSS betekent niet meer constant een website opnieuw bezoeken om updates te zien. RSS-opties besparen zowel tijd als toetsaanslagen.

Naast het besparen van tijd, houdt het gebruik van de bovenstaande sitebeoordelings- of zoekopties de browsergeschiedenis schoon en kort. Als het op tijdbeheer aankomt, moet u de juiste keuze maken voor zoekopdrachten op internet om onderzoeksresultaten zowel te verminderen als te focussen.

Bron: Shirley Lee

  • Gerelateerde Tags: