OS Wars: Lion versus Windows 8

OS Wars: Lion versus Windows 8

In de afgelopen weken hebben zowel Microsoft als Apple hun nieuwe besturingssystemen naar voren geschoven om hun eigen visie op de toekomst van computers af te dwingen. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, dat zo grote veranderingen introduceert als die in de Windows 3.x naar 95-shift, heeft een geheel nieuwe interface, nieuwe processorondersteuning, enorm verbeterde aanraakfuncties en nog veel meer veranderingen. Windows 8 lijkt met veel goodies te komen, maar maakt het een kans tegen de macht van de leeuw?

Wat de hardware betreft, doen zowel Microsoft als Apple hun best om de gemiddelde consument voor zich te winnen, dus hun systeemvereisten voor elk besturingssysteem zijn beide redelijk laag, waarbij Lion ten minste een Core 2 Duo met 2 GB RAM nodig heeft en Windows 8 1 GHz x86- 64-processor en 2 GB RAM voor 64-bits systeem. Voorlopig blijft OS X bij 64-bit Intel-machines, maar Microsoft heeft ervoor gekozen om Windows 8 zo te ontwerpen dat het op alles kan draaien. De beruchte toegevoegde ARM-ondersteuning maakt de lange lijst met door Windows 8 ondersteunde apparaten verder compleet. De benadering van Microsoft is filosofisch anders en maakt geen onderscheid tussen desktops en mobiele apparaten, terwijl Apple ze als afzonderlijke entiteiten lijkt te beschouwen. Op dit moment is het onmogelijk om te zeggen welk idee beter is. Misschien zijn ze allebei op hun eigen manier nuttig en richten ze zich op verschillende soorten klanten. Eén platform zal echter waarschijnlijk de grootste spier op de markt worden. Hoewel ik neig naar de filosofie van Apple, hou ik echt van de radicale beslissingen die Microsoft heeft genomen om de groeiende aanwezigheid van Apple te overwinnen. Het is alles of niets, en zonder radicale veranderingen had Windows geen kans om te overleven.

Ik ben grotendeels polyplatformist: ik werk op MacBook Pro, bezit een Samsung Galaxy S2 mobiel, gebruik Apple iPad, speel games op PS3 en Xbox 360, programmeer op Ubunto en ik draai zelfs een Windows 8 developer preview voor de lol. In het belang van de competitie en in het belang van een coole wereld die cool blijft, hoop ik dat al deze variaties in leven blijven. Ik denk dat beide besturingssystemen een goede kans hebben om de steeds groter wordende pool van technologiebewuste klanten te overtuigen om het te kiezen, en hier kun je een korte vergelijking vinden die je uiteindelijk alleen maar kan overtuigen om beide besturingssystemen te installeren en voor jezelf te beslissen.

UI-ervaring

De interface van Windows 8 sprak me meteen aan. Ik ben dol op de prachtige Metro UI. Het menu Start toont een betegeld scherm dat lijkt op dat van de Windows Phone- en Kinect-interfaces en apps kunnen op volledig scherm worden uitgevoerd. De traditionele desktop is ook beschikbaar, maar Windows Verkenner heeft een Office-achtige gebruikersinterface die ik niet erg handig vind. Windows 8 is enorm aanraakgericht en is uitgerust met een schermtoetsenbord en gebarenherkenning. Windows 8 biedt een veel betere handschriftherkenning dan zijn voorganger. Maar om het te laten werken, moet je nog redelijk goed schrijven; het is iets wat ik nooit zou doen, net als mezelf overtuigen om op het scherm te schrijven met een stylus, zelfs niet op een tablet.

Hoewel Lion de kloof tussen iOS en een traditioneel desktop-besturingssysteem overbrugt, is het nog steeds een desktopsysteem. Het lijkt erop dat Apple een dun gordijn heeft geplaatst tussen alles wat draagbaar is en de rest van de jungle, en achter dit gordijn leeft de machtige leeuw. Apple wil zelfs geen pc’s met aanraakscherm maken en zijn algemene houding tegenover verticale aanraakschermen en de eerdere opmerkingen van het bedrijf laten geen enkel teken zien van een toekomstige stap op dit gebied. Ik heb zelf een pc met aanraakscherm gebruikt, het is buitengewoon onhandig en ik waardeer de positie van Apple veel meer. Er is niets dat me kan overtuigen om mijn mooie, zachte en functionele trackpad te verlaten en een verticaal scherm aan te raken.

Schuifbalken zijn weggelaten en het app-opstartprogramma in iOS-stijl is toegevoegd. Dit gebruik ik vrij vaak, maar ik heb gehoord dat mensen het volkomen nutteloos vinden. Een verbeterde iCal wordt vooral erg lelijk gemaakt door de lelijke huid, maar verder is het een geweldig product. Tot het punt dat je het trackpad begint aan te raken, lijkt en voelt Lion erg op SnowLeopard. Het werkt fantastisch met het trackpad en ik kan niet genoeg benadrukken hoeveel ik van het trackpad op mijn MacBook houd. U kunt eenvoudig de Mission-besturing oproepen, vegen tussen apps op volledig scherm, zoomen, draaien en volledige controle over uw scherm krijgen. In een vreemde beweging is het scrollen op het trackpad omgekeerd en is het meer iOS-achtig – wat in de tegenovergestelde richting van Snow Leopard betekent. Je kunt dat terugdraaien als je wilt; het maakte me gelukkiger toen ik dat deed!

Een bewolkte wereld vol apps

Het is een beetje laat, maar Windows krijgt eindelijk een App Store! Het is nog steeds koken, maar zowel traditionele als Metro-achtige apps zullen beschikbaar zijn in de winkel. Metro-apps zijn mooie kleine dingen en ze zullen ten volle profiteren van de nieuwe mogelijkheden van de aanraakinterface; Het is echt aan de ontwikkelaars om hun magie te laten zien. Windows 8 is ook een bewolkt besturingssysteem. Als je een app koopt, kun je deze op al je pc’s gebruiken, je kunt je voorkeuren en instellingen synchroniseren, en SkyDrive geeft de gebruiker op afstand toegang tot één pc en laat apps gegevens delen.

Apple introduceerde zijn App Store in Snow Leopard. Het maakt de gebruikerservaring zeer aangenaam door gebruik te maken van LaunchPad, dat eenvoudige iOS-achtige installatie, verwijdering en updates biedt. Lion is zelfs nog troebeler dan Windows 8. iCloud is al beschikbaar voor ontwikkelaars en geeft de gebruikers 5 GB gratis opslagruimte om iTunes-aankopen, contacten, agenda’s, e-mails, foto’s en documenten tussen uw OS X- en iOS-apparaten te synchroniseren.

Beveiliging en stabiliteit

Het lijkt erop dat antivirusproducenten grote veranderingen in het bedrijf moeten doorvoeren. Windows 8 wordt geleverd met ingebouwde antivirus en Internet Explorer gebruikt een database met bekende corrupte bestanden om de gebruiker beter te beschermen in een wereld vol malware. Metro-apps zijn voor beveiliging in een sandbox geplaatst en hebben geen toegang tot delen van het systeem die ze niet zouden moeten hebben. U kunt uw systeem eenvoudig terugzetten naar de fabrieksinstellingen zonder een volledige, langdurige en vervelende installatie. Microsoft heeft het ook veel gemakkelijker voor u gemaakt om uw informatie op te slaan door een nieuwe optie te introduceren om systeembestanden te herstellen zonder de rest van het systeem te schaden. Ook krijgt Windows 8 de functie Bestandsgeschiedenis die back-ups maakt en de mappen met gebruikersprofielen op externe opslagapparaten kan opslaan.

Over het algemeen maken Apple’s nauwe integratie van hardware en software en zijn verbazingwekkend robuuste ecosysteem, dat in geen enkel opzicht open is, Apple-producten veel stabieler dan de alternatieven. Het betekent niet dat Lion geen bugs bevat: ik denk dat we ons allemaal de vervelende bugs herinneren die aanvankelijk met Lion kwamen, maar later werden opgelost. Time machine-back-ups samen met automatisch opslaan en bestandsversies maken rampherstel heel eenvoudig. Ook voor nu lijkt het erop dat OS X een virusvrije omgeving is gebleven. Misschien zal dit veranderen naarmate Mac meer in het nieuws komt. In het middelpunt van de belangstelling staan ​​betekent in het middelpunt van de belangstelling staan ​​van veel geniale hackers.

Een onvoorspelbare toekomst

In Windows zullen de lijnen tussen mobiel en desktop vervagen. Ik bewonder de ambitie achter de radicale veranderingen die Microsoft heeft aangebracht in Windows 8, ook al houd ik van het onderscheid dat Apple maakt. Windows 8 evolueert nog steeds, maar het heeft genoeg veranderingen aangebracht om sommigen van ons enthousiast te maken. Hoewel ik denk dat Metro UI overschat is, vind ik het erg mooi en handig in gebruik. Apple lijkt het voordeel te hebben dat het zich langer op mobiel heeft gericht met een bewezen staat van dienst en een leger van geweldige en trouwe ontwikkelaars. Apple lijkt de harten en geesten van de consumenten te hebben gewonnen en het zou te moeilijk zijn om ze te verslaan, althans voorlopig.

Bron: Esfandiar Amirrahimi

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie