Ovariumcysten: zwangerschapsproblemen en cysten op eierstokken

Ovariumcysten: zwangerschapsproblemen en cysten op eierstokken

Eierstokcysten kunnen het voor een vrouw moeilijk maken om zwanger te worden. Dit is vooral het geval wanneer cysten op de eierstokken scheuren of wanneer ze andere complicaties veroorzaken die het voortplantingssysteem van een vrouw negatief beïnvloeden. Dit is wat u moet weten over cysten in de eierstokken en zwangerschap.

Een cyste-ruptuur van de eierstokken kan zwangerschapsproblemen veroorzaken. Dit komt omdat een cyste-uitbarsting de eierstokken kan beschadigen en het voor de vrouw onmogelijk maakt om te ovuleren. Dit maakt het op zijn beurt onmogelijk voor bevruchting en als gevolg daarvan zal de getroffen vrouw niet zwanger kunnen worden. Wanneer slechts één eierstok wordt aangetast door het scheuren van een ovariumcyste, kan een vrouw nog steeds zwanger worden, hoewel ze wat moeilijkheden kan ondervinden wat betreft het concipiëren. Als cysten op de eierstokken beide eierstokken echter volledig beschadigen, bestaat de kans dat de vrouw voor de rest van haar leven te maken krijgt met blijvende onvruchtbaarheid.

Er kunnen ook complicaties optreden als gevolg van cysten in de eierstokken. Sommige van deze complicaties kunnen van invloed zijn op het vermogen van een vrouw om zwanger te worden. Een veel voorkomende complicatie van cysten op de eierstokken is een infectie, vooral wanneer een cyste-burst optreedt. Deze complicaties kunnen andere delen van de baarmoeder aantasten, zoals het baarmoederslijmvlies, iets wat kan leiden tot problemen tijdens de implantatie van het ei na de bevruchting. Complicaties van cysten kunnen ook littekens veroorzaken in de eileiders, baarmoeder en andere delen van het voortplantingssysteem die een belangrijke rol spelen als het gaat om zwangerschap. Dit kan leiden tot zwangerschapsproblemen.

In ernstige gevallen kunnen cysten in de eierstokken het voor een vrouw noodzakelijk maken om geopereerd te worden. Als de cysten groot zijn, kan het verwijderen van een cyste schade aan de eierstokken veroorzaken, iets dat permanente onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Omdat een operatie een risicovolle procedure is, kan schade aan de eierstokken het gevolg zijn van een ongeluk. Het kan ook nodig zijn om de eierstokken en alle andere delen van het voortplantingssysteem van een vrouw, zoals de baarmoeder en eileiders, te verwijderen om herhaling van sommige soorten cysten te voorkomen, zoals chocoladecysten die gewoonlijk worden geassocieerd met endometriose.

Hoewel het mogelijk is dat cysten in de eierstokken zwangerschapsproblemen veroorzaken, gebeurt dit zelden. Bovendien kunnen bovenstaande complicaties worden voorkomen, vooral door het gebruik van natuurlijke methoden. Het is ook mogelijk om de meeste complicaties die onvruchtbaarheid veroorzaken te voorkomen wanneer de cysten vroeg worden ontdekt.

Bron: Sarah Forbes

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie