Overweegt u uw WordPress-site bij te werken naar Gutenberg?

Overweegt u uw WordPress-site bij te werken naar Gutenberg?

Enkele gedachten van onze professionals over WordPress 5.0
Als je een WordPress-website hebt, heb je ongetwijfeld gehoord van Gutenberg, de nieuwe editor van WordPress, die momenteel beschikbaar is als plug-in en naar verwachting de standaard zal zijn in WordPress 5.0. Hier bij PMA houden we van technologie, en we houden van NIEUWE technologie – vooral wanneer het onze klantervaring naadloos maakt en ze hun doelstellingen sneller en gemakkelijker bereiken.

Met al dit gepraat over Gutenberg, gingen we zitten met twee van onze WordPress-professionals om hun gedachten en tips te krijgen om met u te delen.

 • Werk niet onmiddellijk bij naar WordPress 5.0 wanneer het wordt gelanceerd, wat nog steeds TBD is. Nieuwe releases zijn altijd een beetje buggy, en deze release zal geen uitzondering zijn en mogelijk nog erger. WordPress 5.0 is een “wait and see” release.
 • Met de release van versie 5.0 – wordt de Classic Editor-plug-in gebundeld voor iedereen die BIJWERKT naar 5.0. Installeer de klassieke editor-plug-in nu niet – wacht tot u de update naar 5.0 uitvoert en activeer vervolgens de klassieke editor-plug-in die is inbegrepen. Deze plug-in ondergaat een revisie en zal anders zijn dan wat momenteel wordt gevonden in de plug-in-repository.
 • In de huidige (4.9.x) versie van WordPress is Gutenberg een plug-in en is de ‘klassieke’ editor de standaardeditor. In 5.x is dat omgekeerd. Dit betekent dat mensen niet hoeven te beginnen met bewerken in Gutenberg, zelfs niet als ze upgraden naar versie 5 (hoewel ze misschien een andere plug-in moeten downloaden).
 • Gutenberg heeft nog steeds verschillende bugs, of beter gezegd, interfaceproblemen die moeten worden opgelost. Het zou me niet verbazen als de editor vertraging oploopt, hoewel hun bugtracker nog steeds 27 november aangeeft als de releasedatum. Ze beweren dat ze in de nabije toekomst na die release elke twee weken een nieuwe kleine release zullen hebben. Vroege adoptie is misschien niet de beste voor veel klanten.
 • Vanuit het oogpunt van een ontwikkelaar zal Gutenberg geweldig zijn!… uiteindelijk. Ze hoeven de eindgebruiker niet te leren over shortcodes. In plaats daarvan gebruiken ze ‘dynamische blokken’ om hetzelfde te bereiken.
 • Gutenberg behandelt pagina’s als een ontwerpmet tekst als onderdeel van dat ontwerp, niet als een tekstblog met ontwerp als onderdeel van de tekst. Dit dwingt mensen om feitelijke ontwerpers te worden, niet alleen feitelijke schrijvers.
 • Een groot pluspunt van Gutenberg dat ik in eerste instantie zie, is dat je blokken kunt hergebruiken. Het nadeel is dat je een groot aantal van deze herbruikbare blokken kunt maken, waardoor de interface (of het blokpaneel) rommelig wordt.
 • Een ander groot pluspunt (en tegelijkertijd een enorm minpunt) is dat je elk blok afzonderlijk kunt aanpassen. Dit zal leiden tot fantastisch ogende pagina’s van mensen die kunnen ontwerpen, maar ook tot vreselijke pagina’s van mensen die niet kunnen ontwerpen maar wel met het ontwerp willen knoeien.
 • De keerzijde van beide bovenstaande ‘pluspunten’ is dat er mogelijk ernstige databasevervuiling is, dus site-optimalisaties en caching zullen belangrijker worden, evenals frequente back-ups.

Voor bestaande sites (onze pro’s voegen toe) zullen gebruikers gedurende een korte periode op drie fronten gefrustreerd raken.

 • De eerste is dat het vervelend wordt om bestaande berichten en pagina’s te bewerken. Gebruikers zullen niet de ‘blokken’ hebben waar Gutenberg over opschept. Gutenberg gaat bestaande (legacy) content behandelen als één gigantisch ‘klassiek’ blok. Het concept ziet er op papier goed uit en klinkt goed voor programmeurs, maar het zal niet prettig zijn voor mensen die het blokconcept van Gutenberg gaan gebruiken. Ze zullen dat grote, monolithische blok willen opbreken in kleinere ‘echte’ blokken. Dit zal leiden tot inconsistenties binnen een pagina of bericht, en mensen zullen waarschijnlijk veel van die pagina’s volledig gaan herschrijven. Berichten zullen niet zo slecht zijn, omdat ze meestal niet worden bewerkt (tenzij het aangepaste berichten zijn die door andere plug-ins zijn gemaakt).
 • De seconde frustratie zullen de typische ‘hoe begin ik, en waar is alles’ problemen zijn. In Gutenberg begin je te typen om de redacteur te laten weten dat je een tekstblok wilt. Op dat moment verschijnen de bekende TinyMCE-editorachtige functies (paragrafen, opsommingstekens, enz.), En niet eerder. Als je kopieert en plakt, behandelt Gutenberg elke alinea ook als een blok, wat de manier waarop dingen worden gekopieerd en geplakt wordt verstoord. Iets eenvoudigs is nu complexer (hoewel sommige dingen die nu complex zijn vereenvoudigd zullen worden).
 • De derde frustratie zullen plug-ins zijn. Veel plug-ins worden nauwelijks of niet meer onderhouden. Als ze pagina- of berichteditorcomponenten hebben, worden ze mogelijk niet bijgewerkt om Gutenberg te ondersteunen. Er zullen ook een hele reeks nieuwe plug-ins zijn om specifieke functies aan Gutenberg toe te voegen. Het zal een tijdje het wilde westen van plug-ins zijn totdat de crème naar de top stijgt.

Veel om over na te denken!

De grote tip die onze pro’s wilden doorgeven: Maak een back-up van uw site voordat u een upgrade uitvoert. Maar het belangrijkste is dat u zich geen downtime voor uw website kunt veroorloven, als u helemaal niet zeker weet wat deze upgrade met uw site zal doen, en als u niet het gevoel heeft dat u de technische vaardigheden (of tijd) hebt om iets te repareren dat kapot gaat neem in dit proces contact op met een professional voordat u de overstap maakt.

We willen uw vragen horen! E-mail ons, reageer op onze blog of plaats uw mening op Facebook – we zijn er om u te helpen!

Bron: Peg Murrah

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie