Papierloos publiceren – De toekomst van boeken

Papierloos publiceren – De toekomst van boeken

De aanstaande release van de Apple iPad en de herstructurering van het prijssysteem voor e-books zullen het spel veranderen, en uitgevers, auteurs en consumenten zullen zich moeten aanpassen aan de nieuwe digitale publicatiewereld.

Impact van de iPad
Als de iPad in het voorjaar van 2010 in de handen van de consument komt, verandert de uitgeversmarkt van de ene op de andere dag. In alle opzichten zal de full-color iPad een upgrade zijn ten opzichte van de zwart-witte Amazon Kindle, zijn naaste concurrent, evenals de Sony eReader en de Barnes and Noble Nook. Apple’s iPad, in wezen een grotere versie van de iPod Touch, wordt verkocht voor slechts $ 499, en de iBook-applicatie zorgt ervoor dat klanten klikken weg van een virtuele boekwinkel. Bovendien heeft Apple al aangedrongen op nieuwe prijzen voor e-books, een stap die werd verwelkomd door uitgevers die al geruime tijd klagen over de e-bookprijs van $ 9,99 van Amazon.

Uitgevers komen aan boord
Over de blijvende aantrekkingskracht van digitaal publiceren bestaat geen twijfel meer. Uitgevers die niet plannen voor dubbele programma’s in gedrukte en elektronische publicatie, zullen achterblijven door degenen die dat wel doen. De nieuwe prijsafspraken met Apple, waardoor e-books iets duurder worden voor consumenten en dus iets winstgevender voor uitgevers, zouden de beslissing om in e-publishing te stappen voor uitgevers een stuk makkelijker moeten maken. En de voordelen voor uitgevers zijn zeer reëel. E-books elimineren dure print- en opslagkosten, en leveringsproblemen (zoals uitverkochte boeken) bestaan ​​gewoon niet.

De veranderende rol van auteurs
Vroeger liep de weg naar succes voor auteurs meestal via een uitgeverij. Auteurs die digitaal publiceren omarmen, zullen echter grotendeels hun eigen pad kunnen bepalen. Auteurs hebben nu de mogelijkheid om elektronische publicaties in eigen beheer uit te geven. En dit is niet erg. Omdat voor auteurs dezelfde kostenbesparende voordelen van e-publishing bestaan ​​als voor uitgevers, kunnen auteurs tegen lage kosten elektronisch schrijven en in eigen beheer publiceren. Auteurs zullen in staat zijn om hun werk en hun winst te controleren in een mate die nog niet zo lang geleden bestond.

Waar blijft dit bij de consument?
Uiteindelijk zal de grote winnaar in de komende digitale publicatiewereld de consument zijn. Toegegeven, de kosten van een e-reader zijn momenteel vrij duur, wat een zeer reële barrière vormt tussen uitgevers en hun klanten. Het is echter zeer waarschijnlijk dat de prijzen van e-readers zullen gaan dalen door hevige concurrentie. De prijs van $ 499 voor de iPad, waarvan velen dachten dat deze aanzienlijk hoger zou zijn, is een goede indicatie dat de prijzen zouden moeten dalen in een poging meer kopers te lokken. Zodra klanten een e-reader hebben, hebben ze onmiddellijk toegang tot een volledige reeks titels tegen lage kosten, zelfs met de uiteindelijke prijswijziging van de huidige Kindle-standaard van $ 9,99.

Wat het allemaal betekent
Uiteindelijk wordt de impact van digitaal publiceren en hoe uitgevers erop reageren, geleid door consumenten. Als mensen e-books willen lezen, brengen ze hun stem uit door hun dollars uit te geven. Uitgevers zullen genoodzaakt zijn in te spelen op de vraag als ze willen blijven bestaan.

Bron: Martin Alan

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie