Presentatievaardigheid en de CEO – Leren van Steve Jobs

Presentatievaardigheid en de CEO – Leren van Steve Jobs

Steve Jobs zit alleen in een klas, maar dat betekent niet dat hij niet veel te leren heeft aan mensen die hun presentatie en spreekvaardigheid in het openbaar willen verbeteren. De CEO van Apple, terug van een gezondheidssabbatical waarvan hij schoorvoetend onthulde dat het om een ​​levertransplantatie ging, betrad het podium voor de keynote-rede van het bedrijf. Het was een enorm enthousiast publiek en wederom stelde hij niet teleur. “Ik ben verticaal, terug bij Apple en geniet van elke minuut”, zei hij, terwijl hij een wild applaus ontving.

Het bedrijf Apple is sterk, maar de reputatie van Jobs voor eersteklas presentaties ligt buiten het bereik van aandelenwaardes. Evenmin is zijn reputatie op het podium noodzakelijkerwijs een weerspiegeling van Apples algehele communicatiekracht. Velen vroegen zich zelfs af of de dynamische en beroemde privé-CEO zich niet al te veel had vereenzelvigd met zijn bedrijf, aangezien de aandelenkoersen daalden toen het bericht van zijn ziekte eindelijk uitlekte.

Dus als het niet de algehele communicatie van Apple is die voornamelijk verantwoordelijk is voor zijn reputatie, of alleen afhankelijk is van de prestaties van het bedrijf zelf, wat zit er dan achter Jobs’ ongeëvenaarde reputatie als dynamische presentator en woordvoerder van het merk Apple? En is er iets aan die prestatie waar andere executives van kunnen leren?

Er is inderdaad een scala aan vaardigheden die Jobs namens zijn bedrijf inzet waar andere leidinggevenden van kunnen leren; vaardigheden die niet uniek zijn voor Jobs zelf, maar waar elke uitzonderlijke presentator op kan leunen. Waaronder:

1. Wees een verhalenverteller.

Zes van de krachtigste woorden die in de Engelse taal zijn verzameld, zijn ‘Laat me je een verhaal vertellen’. Hier zijn we, verzameld om te horen wat we aannemen dat het weer een saaie presentatie op bedrijfsbalansen zal zijn met weinig verband met onze eigen bedrijfsresultaten en plotseling zijn we geklonken. Een verhaal, zegt u? Rechter- of linkerhersenhelft, we worden erin getrokken. Maak dat verhaal over waar we als bedrijf, groep of organisatie zijn geweest, en over waar we heen gaan, en we blijven geklonken. Maak het inspirerend over wat we kunnen bereiken als we ons erop toeleggen, en het zal worden herhaald en keer op keer worden gebruikt om anderen te overtuigen.

2. Til het naar een hoger niveau.

Verwar presentaties niet met vergaderingen. Als je presenteert, doe het dan “boven de wolken”, niet van beneden het onkruid in. Blijf uit de buurt van kleine details en de details van besluitvorming. Dit is niet het moment voor een diepgaande afbakening van opties die onderweg zijn afgewezen, grootboeken en balansen, cijfers en grafieken die gedetailleerde analyse en tijd voor overweging vereisen. Dit is een medium voor brede streken en de achtergrond waartegen uw publiek dan de details zal beschouwen. Elke keer dat je in de verleiding komt om te zeggen: “Laat me je wat details tonen over wat dat betekent”, vraag jezelf af of je publiek echt met je mee moet gaan.

3. Ken je sterke punten.

Steve Jobs hoeft geen enthousiasme te veinzen voor I-tunes of I-phone applicaties. Hem zien is zijn passie voor zijn producten begrijpen en erdoor besmet raken. Te veel executives staan ​​voor anderen met ideeën waar ze zelf niet door geraakt worden omdat “iemand moest”. Het probleem is dat uw publiek de discrepantie opmerkt tussen het product, de dienst of de bevinding die u aanprijst en uw eigen betrokkenheid daarbij. De les hier is om je sterke punten te begrijpen, te volgen en aan anderen te demonstreren. Speel in op je eigen passies en je hoeft je publiek ook niet te enthousiasmeren.

4. Toon uw professionaliteit.

Het soort presentatie-uitvoering dat geesten deint en opvrolijkt, gebeurt niet per ongeluk. Besteed de tijd die je nodig hebt voor oefenen en polijsten. Het hoeft niet perfect te zijn (Jobs heeft zijn portie ongelukken en technische fouten gehad). Het moet er wel uitzien alsof je weet waar je het over hebt en echt hebt nagedacht over hoe je deze ideeën aan anderen kunt overbrengen. Dat betekent dat je er nooit mee bezig moet zijn als mensen hun tijd investeren in het luisteren naar en kijken naar je presentatie.

5. Laat jezelf zien.

Verschuil je niet achter data of visuele hulpmiddelen. Houd het simpel en sta centraal in uw presentaties. De echte reden waarom mensen hun tijd en aandacht besteden om u persoonlijk te zien presenteren, is om iets te krijgen wat ze niet op papier konden krijgen. Geef ze een kijkje “achter het gordijn”, door je persoonlijkheid te laten zien. Ja, je zult worden beoordeeld, maar dat is het punt. Uw publiek heeft geen andere manier om hun leiders te evalueren en te bepalen of wat ze met eigen ogen zien, overeenkomt met uw reputatie. Door vertrouwen, meesterschap en je eigen persoonlijkheid te tonen, kun je die zuurverdiende reputatie voor hun ogen verstevigen.

Erken het belang dat uw toespraken en presentaties hebben in uw executive portfolio. Ga de communicatie-uitdaging aan en word zelf een best-in-class communicator.

Bron: Aileen Pincus

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie