Programmeertalen en kaders die u in 2016 zou moeten leren

Programmeertalen en kaders die u in 2016 zou moeten leren

De trend van programmeertalen en frameworks voor 2016 lijkt meer frontend-ontwikkeling dan backend-ontwikkeling te leiden. Hieronder vindt u slechts een vereenvoudigde lijst van waar u op moet letten en waar u uw kennis over moet verbeteren.

Talen en platforms

PHP 7 is de nieuwste versie van PHP. Grote websites zoals Facebook, Google en Apple gebruiken PHP. PHP 7 is ook twee keer sneller dan de vorige versie 5.6 – dit zal een enorme verbetering zijn ten opzichte van CMS-systemen zoals WordPress en Drupal.

JavaScript heeft ook een nieuwe update genaamd ES2015 (voorheen ES5). Enkele ongelooflijke sites die JavaScript gebruiken, zijn Lost Worlds Fairs en Cascade Brewery Co.

Python 3.5 werd uitgebracht in 2015 met enkele sappige functies zoals Asyncio. Bijna alle bibliotheken zijn beschikbaar voor Python 3, dus het is misschien een goed moment om uw oude codebasis nu te upgraden.

Node.js heeft het grootste ecosysteem van open source-bibliotheken ter wereld. Node.js is altijd een goede studiekeuze en met zijn ondersteuning voor de lange termijn biedt het extra stabiliteit in de toekomst. LinkedIn en Walmart gebruiken enkele aspecten van Node.js op hun websites.

Swift 2 werd eerder dit jaar uitgebracht en groeit snel (het is de snelst groeiende programmeertaal in de geschiedenis!). Het is open source en het is al geporteerd op Linux, wat betekent dat het nu mogelijk is om backends en server-side software te bouwen. Het is gebouwd door Apple (niet de Granny Smith-appel) en ze hebben er grote plannen mee, dus het zou goed zijn om er kennis van te nemen naarmate de populariteit groeit.

HTML5 is de laatste en zeker niet de minste. Het is degene waar je op moet letten! YouTube is dit jaar overgestapt van Flash naar HTML5 en de export van Adobe Animate is nu standaard ingesteld op HTML5. Het is ook een van de snelst groeiende banentrends op Indeed.com, wat zijn populariteit aantoont. HTML5 is waarschijnlijk een van de beste langetermijntalen om de komende 3 jaar te bestuderen. Sommige sites die HTML5 gebruiken zijn Ford, Peugeot en Lacoste – ze zijn echt cool.

Frontend-frameworks (CSS-frameworks)

Deze complete frameworks bieden functies zoals pictogrammen en andere herbruikbare componenten voor navigatie, formulierensets, gestileerde typografie, knoppen, popovers, waarschuwingen en meer.

Bootstrap is in 2015 erg populair geworden en deze populariteit zal in 2016 alleen maar toenemen, omdat het een standaard voor webontwikkeling wordt. Versie 4 komt binnenkort uit en zal worden geïntegreerd met SASS. Het is vrij eenvoudig te leren en het wordt geleverd met een aantal handige extensies en voorbeelden.

Foundation is een alternatief voor Bootstrap. In 2015 lanceerden ze versie 6, die zich richt op modulariteit, zodat je alleen de stukken kunt opnemen die je nodig hebt voor een snellere laadtijd en het is ook gebouwd met SASS.

Skeleton is een sexy (er is geen ander woord om het uit te leggen) standaardtekst voor responsieve, mobielvriendelijke ontwikkeling. Skeleton is een kleine verzameling CSS-bestanden waarmee u snel en mooi sites kunt ontwikkelen die er op alle schermformaten fantastisch uitzien.

Backend-frameworks

Backend frameworks of applicatielagen zijn het ‘brein’ van de website. Het is hoe de website werkt en de logica erachter. Je ontwikkelt het ‘brein’ terwijl je in Frontend het ‘gezicht’ creëert.

Afhankelijk van welke taal je voorkeur heeft, zijn er keuzes genoeg. Hieronder is een lijst van een paar talen met enkele van hun kaders:

PHP: Symfony, Zend, Laravel, Slim, Codeigniter en CakePHP

Node.js: Express, Hapi, Sails.js en Total.js

JavaScript: Angular.js, Vue.js, Polymer, React en Ember.js

Ruby: Rails en Sinatra

Java: Spelen, Lente en Spark

Python: Django en Flask

Frameworks kunnen erg handig zijn, maar het betekent niet noodzakelijk dat het ook voor jou nuttig zal zijn. Uiteindelijk is het de beslissing van de ontwikkelaar om al dan niet een framework te gebruiken. Dit hangt af van verschillende factoren, afhankelijk van wat u wilt bereiken. Ga door elk raamwerk en kijk of het aansluit bij wat u wilt bereiken voordat u het gaat gebruiken.

CMS (Content Management Systemen)

Dit artikel zou niet compleet zijn zonder 2 populaire CMS’en te noemen, zoals WordPress en Drupal. Beide zijn geschreven in PHP en met de nieuwe PHP 7-release is het zelfs nog sneller.

WordPress is geëvolueerd van een droog bloggen CMS naar een volwaardig CMS/Framework met plug-ins die bijna alles mogelijk maken. Duizenden ontwikkelaars verdienen hun brood als WordPress-ontwikkelaar door premiumthema’s of plug-ins te maken. Je kunt WordPress ook gebruiken als een REST API-backend.

Drupal 8 werd uitgebracht in 2015. Het maakt gebruik van Symfony 2, Composer-pakketten en de Twig-templating-engine. Enkele websites die op Drupal draaien zijn: Johnson & Johnson, BBC Store en World Economic Forum. Drupal is ideaal voor content zware websites.

Als je twijfelt over wat je in 2016 moet studeren, hebben we een lijst gemaakt van 5 kaders waarvan we vinden dat je je tijd zou moeten investeren:

  1. Bootstrap
  2. Angular.js
  3. Ruby op rails
  4. HTML5
  5. Laravel

Als zesde aanbeveling raden we je aan om Git toe te voegen aan je lijst van wat je in 2016 moet leren. Het groeit als een gek en het zal alleen maar in populariteit toenemen. Bedrijven als Google, Facebook, Microsoft, Twitter en LinkedIn maken gebruik van Git.

Dit is slechts een korte samenvatting van programmeertalen en frameworks waarvan we denken dat je ze in 2016 zou moeten leren. Natuurlijk zijn er honderden andere talen en frameworks, maar ik hoop dat dit van waarde voor je was.

Bron: Kyle Prinsloo

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie