Publieke versus privéclouds

Publieke versus privéclouds

Als alternatief voor de drieledige classificatie van cloudgebaseerde services – Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS) – kan cloud computing ook worden geclassificeerd op basis van hoe de onderliggende netwerken zijn geïmplementeerd en toegankelijk gemaakt door de klant. Het volgende artikel geeft een overzicht van de twee hoofdmodellen Public en Private Clouds.

Deze modellen beschrijven geen strikte architecturen en daarom kan een verscheidenheid aan configuraties worden gebruikt om elk model van cloud computing te bereiken. Bovendien kan elk model worden gebruikt om elk niveau van cloudservice aan te bieden, zoals hierboven vermeld.

openbare cloud

Wanneer de meeste mensen denken aan cloud computing, denken ze aan een typisch openbaar cloudmodel waarbij de aangeboden diensten beschikbaar zijn voor openbare klanten via een openbaar netwerk, meestal internet. De toegankelijkheid van dit model maakt het mogelijk om clouddiensten aan een massamarkt te leveren en voor de provider om de fysieke computerresources die ze nodig hebben om de diensten aan te bieden, te centraliseren/poolen (en te delen); door virtualisatie te gebruiken waar ze besturingsomgevingen moeten opzetten. Als gevolg hiervan kunnen consumenten en aanbieders van openbare clouddiensten profiteren van aanzienlijke schaalvoordelen om hun kosten te verlagen, evenals van pure schaalbaarheid om in te spelen op fluctuaties in de vraag.

Publieke clouddiensten zijn vaak gratis voor de consument, bijvoorbeeld gefinancierd door advertenties, maar wanneer er kosten in rekening worden gebracht, volgen ze meestal een pay-as-you-go-model (PAYG) – dat wil zeggen dat de consument wordt voorzien van de computerresource die hij nodig heeft als en wanneer ze het nodig hebben en betalen alleen voor wat ze gebruiken. Veel van de cloudservices die het meest bekend zijn bij de algemene consument, met name Software as a Service (SaaS)-applicaties zoals Google Docs (cloudgebaseerde ‘office’-applicaties), Gmail (webgebaseerde e-mail) of Dropbox (cloudopslag), vallen volgens het public cloud-model.

Voor sommige consumenten kunnen de mechanismen van de openbare cloud die dergelijke kostenbesparingen en wijdverbreide beschikbaarheid opleveren, ook ongewenste beveiligingsproblemen veroorzaken. Hoewel de beveiliging van deze services altijd verbetert, kan het feit dat gegevens worden overgedragen via openbare netwerken en worden opgeslagen op gedeelde fysieke en/of virtuele servers, voor sommige klanten een belemmering vormen voor het gebruik van de openbare cloud voor het verwerken van gevoelige gegevens. In plaats daarvan kijken ze misschien naar private cloudservices.

Privécloud

Cloudklanten die gevoelige gegevens behandelen, verwerken of opslaan die ze nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze privé en veilig blijven en die willen profiteren van enkele van de kosten, beschikbaarheid en schaalbaarheidsvoordelen die cloudcomputing gewoonlijk biedt, kunnen privécloudservices gebruiken als alternatief voor de publieke cloud.

Het concept van een private cloud is moeilijker te definiëren dan dat van een publieke cloud en er bestaat niet echt een strikte definitie. Het is het beste om privéclouds te categoriseren op basis van enkele van de functies die ze bieden en de problemen die ze aanpakken in vergelijking met openbare diensten, zoals gegevensbeveiliging en eigendomscontrole (van servers enz.), in plaats van de mechanismen die ze gebruiken. Ze zullen natuurlijk ook de kenmerkende eigenschappen van cloud computing in het algemeen tonen: virtualisatie, onmiddellijke schaalbaarheid, PAYG-kosten en geautomatiseerde toewijzing van resources op aanvraag.

Het geheel van een private cloud zal alleen toegankelijk zijn voor één enkele organisatie (in tegenstelling tot meerdere klanten die diensten gebruiken binnen de publieke cloud) en sommige voorbeelden stellen daarom ook de eindgebruikersorganisatie in staat om controle te hebben over het beheer van het cloudnetwerk en de set -up zodat ze het kunnen afstemmen op hun eigen behoeften. De keerzijde van deze controle is echter dat een deel van de kostenbesparingen die worden gegenereerd door het gecentraliseerde beheer van openbare cloudservices verloren gaan in private clouds. In plaats daarvan wordt de service qua structuur dichter bij een traditionele lokale netwerkgebaseerde service, maar met de voordelen van virtualisatie die hierboven zijn vermeld.

Het netwerk van servers zelf kan intern door de organisatie worden gehost (zoals vereist door sommige regelgevende instanties voor gevoelige gegevens) of extern door een cloudprovider (bijvoorbeeld een virtueel datacentrum, VDC), maar de toegang is beperkt tot verbindingen die achter de firewall. Om de beveiliging en controle te bieden, kunnen private clouds bepaalde kenmerkende technieken gebruiken, waaronder gesloten netwerken van servers (niet gedeeld tussen clients), hosting van servers op locatie en huurlijnen om toegang te krijgen tot deze netwerken waar ze offsite worden gehost.

Bron: Stuart P Mitchell

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie