Radiohead – De geluiden van opnieuw creëren "Paranoïde Android"

Radiohead – De geluiden van opnieuw creëren "Paranoïde Android"

Als je een rockfan bent, dan weet je dat Radiohead dat is. Een ding dat je misschien niet weet, is hoe ze het unieke geluid hebben gekregen dat je hoort op het nummer “Paranoid Android”. Ik wil even de tijd nemen om je te helpen begrijpen hoe dit unieke geluid is bereikt, zodat je het thuis kunt nabootsen en hopelijk wat goede ideeën opdoet over nieuwe dingen die je met je versterker en effecten kunt doen.

Het nummer begint met een akoestisch gitaarspel. Kort daarna horen we een lichte gitaarpartij invallen om een ​​interessante sfeer te creëren. De twee gitaristen van de band, Jon Greenwood en Ed O’Brien, blijven duellerende gitaareffecten spelen, waardoor de luisteraar wordt meegesleept tot hij uiteindelijk terugkeert naar een all-out rocksectie die begint rond 2:42. Dit is de toon waarop ik me wil concentreren. Om dit geluid te krijgen, heb je een fuzzbox in vintage of grunge-stijl nodig.

Dezezelfde fuzzbox zal de hele solo die rond 3:10 begint met goed resultaat worden gebruikt. Het hele vervormde gedeelte heeft een zeer “lo-fi” geluid dat typerend is voor de muziek die in die tijd werd gemaakt. Kort na de solo is er een brug waar alle vervorming verdwijnt, kort gevolgd door de terugkeer van het vervormde geluid, met een toegevoegd pitch-shifting effect. Om dit te bereiken, heb je een pitch shift-pedaal nodig, wat niet moeilijk te vinden is.

Ik wil snel terugkeren naar het begin om in te gaan op hoe ze het lichte elektrische geluid kregen dat de akoestische gitaar begeleidde. Om het geluid te krijgen dat ze gebruikten, heb je een tremolo, wat reverb en een compressor nodig. Op je versterker wil je een lekker dik geluid krijgen, met een flink beetje bas en midden, en verminderde hoge tonen. Ik denk dat 3/4 bas, 2/3 midden en 1/3 hoge tonen ongeveer de juiste mix zijn (de fracties zijn van de totale hoeveelheid van elke bas midden en hoge tonen en niet hoe ze zich tot elkaar verhouden). Draai je reverb-knop ongeveer halverwege omhoog, houd de tremolo aan de langzame kant, met een flinke dosis gain & wat betreft de compressor, draai de attack en sustain ongeveer 3/4 omhoog en het niveau zou ongeveer 1/ omhoog moeten gaan. 2 wegen. Dit zou vrij eenvoudig te bereiken moeten zijn, gebruik gewoon een beetje finesse en je zou er moeten zijn.

Met behulp van deze gids zou je ongeveer 75% van de geluiden in de studio moeten kunnen bereiken met je thuisopstelling. De geluiden die Radiohead in deze periode uit hun instrumenten haalt, waren sterk gebaseerd op apparatuur die ze op dat moment in de studio gebruikten, dus het is een beetje moeilijk om precies hetzelfde te lokaliseren. Met een beetje spelen kun je echter een heel goede benadering krijgen. Veel geluk veel plezier!

Bron: John T Halbert

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie