Recensie van Robert Kiyosaki’s boek Unfair Advantage

Recensie van Robert Kiyosaki’s boek Unfair Advantage

Als lid van Rich Dad World heb ik de online versie van dit boek gedownload voor een tijdelijke aanbieding. Dit boek biedt veel belangrijke financiële lessen waardoor je beseft hoe belangrijk het is om in het B- en I-kwadrant te zitten, die ik hieronder graag samenvat.

Het schoolsysteem leert studenten om werknemers te zijn en stelt hen niet in staat om goede financiële beslissingen te nemen. De financiële educatie op scholen leert kinderen geld te sturen naar de overheid en banken. Deze kinderen groeien op en kennen het verschil niet tussen een goede en een slechte investering; een goed en een slecht advies. Echte financiële educatie stelt u in staat om de verschillen te zien en mensen geld naar u te laten sturen. Veel van de miljardairs in de top tien van de Forbes-lijst hebben geen formele opleiding zoals een diploma. Ze wisten dat school niet de plek voor hen is om te zijn wie ze nu zijn.

In de VS zijn belastingen de hoogste kostenpost voor mensen uit het E- en S-kwadrant. Het juiste belastingadvies krijgen van de juiste persoon is essentieel. De juiste belastingadviseur moet u kunnen helpen uw belastingen te verlagen. Met het bespaarde geld kan het naar andere investeringen worden gekanaliseerd om uw vermogen op te bouwen om inkomsten te genereren. Er zijn drie soorten inkomsten waarover u belasting betaalt:

• Gewoon inkomen – Dit trekt het hoogste belastingtarief, dwz hoe harder u werkt voor geld als werknemer of zelfstandige, u betaalt meer belasting.

• Portefeuille-inkomsten (ook wel Kapitaalwinsten genoemd) – Dit trekt het op één na hoogste belastingtarief, dwz hoe harder uw geld voor u werkt, u betaalt minder belastingen.

• Passief inkomen – Dit trekt het laagste of nul belastingtarief, dwz hoe harder het geld van andere mensen voor u werkt; u betaalt de minste of zelfs geen belasting.

Ik ben het met Robert eens dat spaarders nu verliezers zijn, omdat banken een lagere rente geven om geld op de bankrekening te sparen. Sinds president Nixon de Amerikaanse munteenheid van de goudstandaard heeft gehaald, is geld geen geld meer en is het een schuld geworden. Landen racen om hun geld te devalueren door er veel van te drukken om hun export naar andere landen te vergroten. Deze verhoging van de inflatie zorgt voor een daling van uw koopkracht, dwz de boodschappen zijn steeds duurder geworden. Dus als u schulden kunt gebruiken om activa te kopen en geld in uw zak te steken, is dat echt een oneerlijk voordeel. Veel mensen zijn arm geworden omdat ze schulden gebruikten om verplichtingen te kopen die geld uit hun zak halen, en het ergste van alles is dat ze denken dat de verplichting activa is.

Robert legt uit waarom het volgende paar woorden Oxymoron is voor degenen die niet financieel zijn opgeleid. Een Oxymoron zijn woorden die elkaar tegenspreken. Ze zijn 1) Werkzekerheid 2) Geld besparen 3) Veilige investeringen 4) Eerlijk aandeel 5) Beleggingsfonds 6) Gediversifieerde portefeuille 7) Schuldenvrij. Risico is omgekeerd evenredig aan controle. Als u minder controle heeft, neemt het risico van uw belegging toe. Rich Dad adviseerde Robert om drie dingen te leren als hij rijk wilde worden zoals Rich Dad in de B- en I-kwadranten. De drie dingen om te leren zijn:

• Verkopen (controle-inkomsten).

• Beleggen in onroerend goed (beheersing schuld).

• Technisch investeren (controlemarkten).

Alle fondsmanagers adviseren mensen om te diversifiëren in een portefeuille van aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Voor degenen zonder een goede financiële opleiding, zouden ze denken dat dit een goed advies is. De fondsbeheerder zet uw geld echter nog steeds in één activaklasse, namelijk papieren activa. De vier basis activaklassen waarin Robert belegt zijn 1) Zakelijk 2) Vastgoed 3) Papier activa 4) Grondstoffen. Hoe meer u leert en weet over deze activaklassen, hoe meer controle u heeft en hoe lager uw risico.

Verschillende soorten mensen richten zich op verschillende plaatsen van de resultatenrekening en de balans. De slechte focus op kosten. De middenklasse focust op schulden. De rijke focus op activa. De rijken werken niet voor geld, ze laten hun geld hard voor hen werken. Door de drie wetten van compensatie toe te passen, kan iemand genieten van een oneindige Return On Investment, wat leidt tot enorme rijkdom.

Ik ben het met Robert eens dat we twee soorten scholen nodig hebben. Eén geschikt voor wie in het E- en S-kwadrant wil zitten en de andere voor het B- en I-kwadrant. In Singapore worden inspanningen geleverd om ondernemerschap te stimuleren; sommige cursussen die ermee verband houden zijn opgericht zoals “School of Entrepreneurs”. Dit staat echter niet in het reguliere curriculum dat leidt tot de opleiding. Daarom betwijfel ik of wat Robert voorstelde hier niet lang te zien zal zijn totdat de VS een doorbraak hebben in hun onderwijssysteem.

Bron: Raymond Heng

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie