Rich Brother door Tobias Wolff

Rich Brother door Tobias Wolff

The Rich Brothers is het verhaal van twee broers, hun rivaliteit tussen broers en zussen en hun contrast in alles, inclusief werelds succes en falen. Terwijl Pete rijk is en Donald arm aan het einde van het verhaal, vragen we ons af wie van de twee eigenlijk rijk is in de echte zin van het woord.

Pete, de oudste van de broer of zus is rijk en succesvol. Hij is een voorbeeld van de droom van de Amerikaanse middenklasse – een fijn gezinsleven met een vrouw en twee dochters, een huis, een zeilboot en al het andere dat je met geld kunt kopen – van succes dat zijn harde werk in de onroerendgoedsector voor hem zou kunnen bereiken. Donald, de jongere broer is precies zijn tegenpool. Hij woont alleen en overleeft van het schilderen van huizen. Soms woont hij in een ashram in Berkeley en heeft hij financiële schulden.

Pete komt Donald uit zijn moeilijkheden redden en schenkt hem meteen aan het begin van dit verhaal geld. De twee rijden in een auto wanneer Pete hem $ 100 schenkt. Er is echter een subtiele subtekst van rivaliteit tussen broers en zussen op de achtergrond tijdens hun kindertijd en ook wanneer ze opgroeien. Donald herinnert Pete er bijvoorbeeld aan hoe hij hem als kind wilde vermoorden, waarop Pete antwoordt: “kinderen doen zulke dingen altijd”.

Pete neemt niet de moeite of houdt er misschien niet van om zijn persoonlijke leven met Donald te bespreken, maar Donald vraagt ​​hem of hij ooit van zijn jongere broer droomt. Pete heeft namelijk een terugkerende droom dat hij blind is en de hulp van zijn broer nodig heeft. Misschien heeft de auteur metaforisch gezinspeeld op de blindheid die inherent is aan materieel succes en die behoefte heeft aan echte spirituele hulp van mensen zoals Donald.

Het verhaal gaat verder, zelfs als we meer contrasterende kenmerken van de twee broers ontdekken. Er komt een personage Webster die hen een mythisch verhaal vertelt over zijn eigen droomervaring met goudmijn en hebzucht. Donald geeft hem $ 100 cadeau van Pete. Maar Pete gooit hem uit de auto als hij hoort wat hij heeft gedaan.

Ondertussen bedenkt Pete wat hij zijn vrouw zou antwoorden als ze hem naar zijn broer zou vragen? Misschien maakt hij zich geen zorgen. Materiële rijkdom heeft zijn geweten verblind; zijn gevoeligheid: “En op deze manier, glimlachend, knikkend naar de muziek, ging hij nog een mijl of zo en deed hij alsof hij niet al langzamer ging rijden, dat hij niet terug zou keren, dat hij zou kunnen rijden zoals dit alleen, en het juiste antwoord hebben toen zijn vrouw voor hem in de deuropening van zijn huis stond en vroeg: waar is hij? Waar is je broer?” (Wolff 269)

Het verhaal van Wolff loopt parallel met het bijbelse verhaal van Kaïn en Abel. De ene broer is spiritueel, op God gericht, helpt anderen en reikt uit naar anderen, terwijl de andere materialistisch is, zich het minste zorgen maakt over God en zelfs zover kan gaan dat hij probeert zijn broer te doden of pijn te doen. Het contrast in het karakter van de twee broers dwingt ons om te vragen wie de rijke broer is? Degene die geld heeft of degene die materiële rijkdom mist, maar is begiftigd met menselijke deugden? Wie heeft wie echt nodig? Heeft Donald echt geld nodig? Als hij echt geld nodig had, waarom zou hij het dan zonder nadenken aan Webster weggeven? Pete kan alleen maar doen alsof hij Donald niet nodig heeft. Hij kan alleen maar doen alsof hij alleen kan gaan en zijn daden tegenover zijn broer zal beantwoorden.

De auteur heeft door middel van tegenstrijdige karakters van de twee broers geprobeerd de echte betekenis van rijkdom te graven. Een persoon kan ondanks al zijn rijkdom onvervuld blijven, zoals blijkt uit de metafoor van de droom waarin Pete blind is en hulp nodig heeft. Donald is vroom, gelukkig en koestert geen wrok tegen Pete, en daarom is hij heel goed in staat om Pete te helpen leren een goed mens te zijn.

Bron: Ajit Kumar Jha

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie