Rijke vader Arme vader – Hoogtepunten uit een historisch boek waar we allemaal van kunnen leren

Rijke vader Arme vader – Hoogtepunten uit een historisch boek waar we allemaal van kunnen leren

Eerder dit jaar las ik het boek Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosaki. Het boek is al meer dan 15 jaar een bestseller, dus sommigen zouden zeggen dat ik een beetje achterloop, maar toch beter laat dan nooit, want het was een goed boek om te lezen.

Ten eerste vind ik dat er bij het boek een waarschuwing moet staan ​​dat ‘je van dit boek een hekel krijgt aan je baan!’. Ik lees het. Toen overtuigde ik mijn man om het te lezen. We hadden allebei het gevoel dat we al meer dan tien jaar onze tijd hadden verspild met hard werken aan onze carrières… maar toen realiseerden we ons dat dat niet waar is en dat niet alles verloren is… en ik zal uitleggen waarom.

De belangrijkste punten in het boek zijn dat de rijken manieren vinden om hun geld voor hen te laten werken, in plaats van andersom (werken voor geld). Kiyosaki bespreekt ook hoe ‘financiële geletterdheid’ en het verkrijgen van inzicht in geld niet plaatsvindt in het formele onderwijssysteem, maar thuis plaatsvindt, en dat dit de reden is waarom de rijken rijk blijven en de armen arm, want dat is alles Zij weten.

Laat je geld voor je werken

Het boek legt uit dat voor de meeste mensen de conventionele weg is om hard te studeren op school, met als doel een ‘goede baan’ te krijgen, en vervolgens een leven lang hard te werken om loonsverhogingen te krijgen. We worden afhankelijk van onze werkgevers terwijl we ons leven opbouwen en het grootste deel van ons inkomen besteden aan consumptie en schulden (hypotheken, enz.). De armen en de middenklasse verhandelen zo hun tijd voor geld, ze komen vast te zitten in de ‘ratrace’ want naarmate hun inkomen stijgt, stijgt ook hun consumptie (mooiere auto’s, kleding en vakanties) en krijgen ze meer schulden (groter huis , grotere hypotheek).

Is dat niet wat we allemaal horen, hoor ik je vragen? Nee. De rijken sturen hun geld de wereld in en verwachten dat het meer geld terugbrengt! Het is duidelijk dat hier een talent voor is. Kiyosaki stelt dat het in wezen gaat om het begrijpen van een verplichting en een actief. Het verschil dat wordt gedefinieerd als een actief is iets dat geld voor u genereert. Neem bijvoorbeeld onroerend goed. Als u investeert in een huurwoning en de maandhuur is hoger dan de maandlasten, dan tikt u een mooie winst aan. U verhandelt uw tijd niet om dit maandelijkse inkomen te behalen, dus dit is een inkomstengenererend actief. Er zijn tal van andere manieren om te investeren in inkomstengenererende activa, zoals bedrijfsinvesteringen, aandelen… het doel is om activa op te bouwen, terwijl de verplichtingen worden geminimaliseerd (een verplichting omvat, het zal u misschien verbazen om te horen, uw hypotheek op het huis waar u woont in)

Financiële geletterdheid

Hij stelt dat we onszelf (en op onze beurt onze kinderen) moeten onderwijzen over financiële geletterdheid – hij noemt dit ‘bemoei je met onze eigen zaken’. Dit betekent niet dat we allemaal accountantsopleidingen gaan studeren of onze baan opzeggen en zelfstandige worden. Het gaat over het leren van de opties en mogelijkheden voor het beheren van ons geld. We hoeven niet ongeduldig te zijn op onze reis naar rijkdom, maar we moeten leren fundamenten te bouwen en die fundamenten zullen ons uiteindelijk in staat stellen om meerdere inkomstenstromen te hebben, zonder afhankelijk te zijn van onze looncheque. We moeten in onszelf investeren, of het nu gaat om het lezen van boeken, het bijwonen van seminars, trainingen, lidmaatschappen van trainingen of professionele gemeenschappen… als het waar is dat we ‘zijn wat we leren’, dan moeten we daarover nadenken!

Conclusie

Al met al zette het boek me aan het denken. Heel veel. Het zette me aan het denken over werk, geld en beslissingen in het leven. Het deed me beseffen dat ik meer aan de lange termijn moet denken als het om geld en investeringen gaat. Het zette me aan het denken om onze volgende, iets grotere, huis te zoeken als we het ons kunnen veroorloven… of onze volgende, nieuwere (en als mijn man zijn zegje heeft, sportievere!) auto, want is dat echt wat we ons geld zouden moeten uitgeven aan… het antwoord is nee. We moeten proberen te investeren in activa die ons een inkomen opleveren, en dat inkomen gebruiken om onszelf van tijd tot tijd te verwennen.

Het deed me ook beseffen hoe belangrijk het is om verder te kijken dan het werk om een ​​inkomen te genereren. Het was zelfs het lezen van dit boek dat me aanmoedigde om lid te worden van SFM/Digital Experts Academy. Ik besloot te investeren in mezelf en mijn leren buiten het werk… niet iets dat ik sinds de universiteit heb gedaan. Ik besloot te leren hoe ik mijn eigen bedrijf moest opzetten, niet langer voor ‘de man’ maar voor mezelf werken, en vooral (aangezien ik nog steeds mijn fulltime baan had), leerde ik hoe ik een relatief passief inkomen kon genereren van mijn bedrijf. Ik hoop dat Kiyosaki trots zou zijn!

Misschien een nadeel van het boek is dat er veel aandacht is voor investeringen in onroerend goed. Dit zijn niet per se investeringen die gemakkelijk zijn voor beginners. Ook al is er veel algemene negativiteit ten aanzien van traditionele werkgelegenheid, we moeten allemaal ergens ons geld verdienen om in de eerste plaats investeringen te doen!

Rich Dad Poor Dad is geen recept om snel rijk te worden – het is een uitstekend boek om je aan het denken te zetten over financiële geletterdheid, en een manier om je denken over werk en geld uit te dagen.

Bron: Amy Woods

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie