Route-optimalisatie met behulp van Microsoft Excel en MapPoint

Route-optimalisatie met behulp van Microsoft Excel en MapPoint

Route-optimalisatie omvat het bepalen van de beste volgorde van stopplaatsen langs een rijroute, om de kortste rijtijd of afstand te bereiken. Het optimaliseren van routes (voor productleveringen, service- en verkoopgesprekken, mobiele gezondheidszorg, enz.) kan leiden tot aanzienlijke besparingen in tijd, geld en brandstof. Gelukkig is het mogelijk om verder te kijken dan traditionele, dure route-optimalisatiesoftware en aangepaste Microsoft Excel-functies te gebruiken om dezelfde berekeningen uit te voeren.

Aangepaste Microsoft Excel-functies, ook wel UDF’s of “door de gebruiker gedefinieerde functies” genoemd, werken binnen een werkbladcelformule om een ​​breed scala aan taken uit te voeren, en worden net als standaard Excel-functies zoals ZOEKEN of GEMIDDELDE gebruikt. Om route-optimalisatie uit te voeren voor een lijst met adressen in Excel, werkt een aangepaste functie met Microsoft MapPoint om de opnieuw geordende, geoptimaliseerde lijst automatisch terug te sturen naar het werkblad. MapPoint is routeplannings- en kaartsoftware die kan worden geïntegreerd met Microsoft Office-producten zoals Excel. Door het gebruik van aangepaste functies vinden alle interacties met MapPoint op de achtergrond plaats; het is niet nodig om een ​​nieuwe applicatie te leren omdat je alleen in de vertrouwde Excel-omgeving hoeft te werken.

Stel dat u een lijst met adressen in Excel hebt die een dagelijkse route van klantenservice-oproepen vertegenwoordigen. Een aangepaste functie om de optimale rijvolgorde te bepalen, zou worden gebruikt in een Excel-formule als deze: “= CustomFunction (AddressList)”, waarbij AddressList het celbereik van het werkblad is dat de adressen bevat. De formule “= CustomFunction (A1:A15)” retourneert bijvoorbeeld een geoptimaliseerde lijst van alle adressen in de cellen A1 tot en met A15. Microsoft MapPoint (op de achtergrond draaiend) bepaalt de beste volgorde op basis van de kortste rijtijd, ervan uitgaande dat het eerste en laatste adres vast zijn en niet veranderen in de volgorde.

Microsoft Excel, als spreadsheettoepassing, is bijzonder geschikt om grote gegevenssets te verwerken en kan in dit geval route-optimalisatie uitvoeren voor meerdere reeksen routes die typisch zijn voor een bezorgservice en ander zakelijk rijden.

Het is ook mogelijk om naar het werkblad terug te keren naar andere resultaten van de route-optimalisatieberekening, zoals de totale duur van de reis (inclusief tussenstops op elk adres), brandstofkosten, rijtijd en afstand, een kaart van de route en zelfs stap -voor-stap rij-instructies.

Route-optimalisatie is slechts één voorbeeld van hoe aangepaste functies in Excel de kracht van andere applicaties, zoals Microsoft MapPoint, kunnen benutten, terwijl de gebruiker in de vertrouwde Excel-omgeving kan werken.

Bron: Betty Hughes

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie